• Informacje na temat:

    pieczona ges we francji

Artykuły na temat: pieczona ges we francji
  • Świętomarcińska gęś i szwedzkie zwyczaje

    ...z Francji, ojczyzny świętego Marcina. Jak mówi historia, tradycja nawiązująca do renesansowej kuchni odnowiła się w latach 50. dwudziestego wieku. Na stole szwedzkim podczas świętomarcińskiej uczty...

  • Gęś, tak często kiedyś jadana, coraz rzadziej trafia na nasze stoły. Unikamy jej mięsa, bo jest tłuste i wysokokaloryczne, nie wiemy jednak nic o jasnej stronie gęsiny. Czy warto ją jeść częściej, niż tylko na świętego Marcina ? Zdrowy jak.. gęś! Mięso z gęsi posiada sporą ilość cennych kwasów tłuszczowych (omega 3 i 6), które mają wyjątkowo korzystny wpływ na nasze zdrowie m.in. obniżając poziom złego cholesterolu we krwi. W związku z tym, gęsinę bez obaw mogą ją jeść osoby cierpiące na...

  • Kuchnia francuska. Bon appétit!

    ...dalej: - 1 proc. to talent do gotowania, 19 proc. procent to technika, a 80 proc. to dobry produkt. We Francji panuje zwyczaj chodzenia na targ raz w tygodniu, kupowania produktów prosto od lokalnych(...) pieczona w czerwonym winie z bekonem, grzybami i cebulą. W Alzacji popularne są potrawy na bazie wina. Jedną z nich jest baeckeoffe, czyli gulasz z ziemniaków i trzech gatunków mięsa: jagnięciny...

  • Pokaż nam swoje "francuskie śniadanie" i spędź weekend w Krakowie! Do wygrania voucher do Hotelu Polskiego Pod Białym Orłem oraz voucher na kolację w restauracji Cyrano de Bergerac. Co zrobić aby zostać laureatem konkursu i spędzić magiczny weekend we dwoje w jednym z najstarszych miast Polski? Wystarczy, że: 1. Dodasz przepis wraz ze zdjęciem na śniadanie we francuskim stylu. Ważne! Zdjęcie musi zawierać produkt Merci Chef! 2. Wyślesz e-mailem na adres smaker@firma.interia.pl: -->link do...

  • Katarzyna Bosacka: Żadna ze mnie dama

    ...prorodzinnej takiej jak w Skandynawii czy we Francji. Becikowe czy 500 złotych na dziecko to za mało. Brakuje nam żłobków, miejsc w przedszkolach, są problemy z zatrudnianiem opiekunek, ulgi podatkowe nie...

  • Pokaż nam swoje "francuskie śniadanie" i spędź weekend w Krakowie! Do wygrania voucher do Hotelu Polskiego Pod Białym Orłem oraz voucher na kolację w restauracji Cyrano de Bergerac. Co zrobić aby zostać laureatem konkursu i spędzić magiczny weekend we dwoje w jednym z najstarszych miast Polski? Wystarczy, że: 1. Dodasz przepis wraz ze zdjęciem na śniadanie we francuskim stylu. Ważne! Zdjęcie musi zawierać produkt Merci Chef! 2. Wyślesz e-mailem na adres smaker@firma.interia.pl: -->link do...

  • Święta w Europie

    ...śmietana, wędzony łosoś lub śledzie. Dodatki serwuje się, podając je w oddzielnych naczyniach. Pieczona gęś na kapuście - Niemcy Składniki na 6 porcji: sprawiona tuszka gęsi, 4 ząbki czosnku...

  • „Na świętego Marcina najlepsza gęsina, patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości” - pierwsza część tego starego porzekadła jest nam doskonale znana, mniejszą popularnością cieszy się natomiast sama gęsina. Przypadające 11 listopada wspomnienie biskupa z Tours to pretekst, by przyjrzeć się bliżej temu mięsu i poznać jego smak. Listopad to idealny czas na gęsinę! Gęsi to jeden z polskich hitów eksportowych. Nasi zachodni sąsiedzi zachwycają się tak smakiem, jak i walorami...

  • Mamidło - matka geniuszy

    ...z Marylskich - podróżowały po Francji i Włoszech, "zwiedzając muzea przepełnione arcydziełami Mistrzów", "podziwiając kulturę i geniusz twórców cywilizacji zachodniej". Ale z "onej sławnej Wenecji...

  • A może dzisiaj zjemy śniadanie na ciepło? Zdziwisz się, w jak prosty sposób możesz odmienić oblicze tradycyjnej owsianki. SKŁADNIKI - 1 ¼ szklanki płatków owsianych + 1 łyżka do posypania - ¾ szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 ¼ szklanki mleka - ¼ łyżeczki soli - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 3 truskawki PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Rabarbar myjemy i kroimy.Krok 2Do miski...