• Informacje na temat:

    pieczona dynia z tymiankiem

Przepisy na temat: pieczona dynia z tymiankiem
  • Pieczone placuszki z dyni

    ..., sezam, wymieszaj. 3. Wbij jajko, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, wymieszaj. 4. Masę dopraw solą, pieprzem, kuminem, papryką, tymiankiem i cząbrem, ponownie wymieszaj. Na blasze wyłożonej...

  • Mamy jesień, a jak jesień to i dynia. Więc to ona jest głównym i właściwie jedynym składnikiem mojej dzisiejszej propozycji. Z racji tego, że dynia jest trochę mdła doprawiłam ją sporą dawką kurkumy i curry, dzięki czemu zyskała charakteru. Zapraszam :)

  • Dynia na ciepło

    Faszerowana ryżem Sposób przygotowania Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odetnij wierzch dyni, usuń włókna i pestki. Środek dyni ponakłuwaj widelcem. Natrzyj solą, tymiankiem oraz(...), pieprz i tymianek do smaku. Farsz nałóż do dyni. Ustaw ją w żaroodpornym naczyniu. Przykryj wierzchem. Podlej 1/2 szkl. wody. Piecz ok. 80 minut w temp. 180°C. Udekoruj tymiankiem. Zapiekana...

  • dynie przecinamy na pol/Matylda,pizmowa/i polowke wkladamy do brytwanki.Obficie posypujemy cukrem,cynamonem,wkrapiamy polowke cytryny.Mozemy wlozyc 1-2 gozdziki jezeli lubimy ich smak i zapach.Brytwanka skrapiamy kilkoma lyzkami wody.Pieczemy okolo 30 minut w nagrznym piekarniku do 180st.

  • Gospodarska zapiekanka z dyni

    ...: ziemniaki, miąższ dyni, cebulę i serdelki. Każdą warstwę posyp: solą, pieprzem, imbirem, tymiankiem, kukurydzą i serem.Piecz ok. 50 minut w temp. 200°C.

  • To danie wypróbujcie koniecznie, bo nie wymaga żadnego wysiłku a jest przepyszne. Może stanowić dodatek do obiadu lub być samodzielną przekąską. Nawet na zimno.

  • Konfit z kaczego uda z pieczonymi warzywami

    Składniki: 4 kacze uda 700g warzyw (bakłażan, cukinia, dynia, cebula i pomidory) 1 ząbek czosnku 200ml  oliwy z oliwek Gallo Reserva Do smaku: świeżo zmielone sól i pieprz  Przygotowanie: Mięso natrzyj sola i pieprzem umieść w rozgrzanej do 100*C oliwie. Gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut aż mięso zrobi się miękkie. Pokrój warzywa, posmaruj je oliwą z oliwek Gallo...

  • Duszona dynia z miodem, czosnkiem i tymiankiem idealny dodatek do dań głównych.

  • Kurczak z pieca z jesiennymi warzywami

    ...natrzeć kurczaka - resztą warzywa. Odstawić na 30 minut. Mięso i warzywa umieścić na blasze piekarnika i piec 45 min. W 200 st. C. Podawać udekorowane tymiankiem.

  • Sprawdzony przepis na "Pieczona dynia z ziołami"

Artykuły na temat: pieczona dynia z tymiankiem
  • Zapiekanka z mięsem mielonym i dynią

    Dynia to warzywo bardzo cenione przez lekarzy. Badania wykazały, że jej częste spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu nowotworów.

  • Dynia na słono i słodko

    Słusznie nazywana jest królową jesieni. Zawiera mnóstwo składników odżywczych i ma niewiele kalorii. Dynia jest pyszna w potrawach i deserach!

  • SZPARAGI NA CZARNYM RYŻU I PIECZONEJ DYNI PIŻMOWEJ

    Czarny ryż ugotować. Dynię pokrojoną na plastry oprószyć curry i tymiankiem, a następnie zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (około 20 minut). Końcówki szparagów odkroić (około 1/3 części od dołu), ponieważ są nieco twarde i łykowate. Szparagi ugotować na parze do miękkości (około 10 minut). Następnie ugrillować je lekko z dodatkiem przypraw: zioła, sól, pieprz (ewentualnie można...

  • Królowa jesieni

    ...posiekaj. Do dużego garnka wlej 2-3 łyżki oleju, rozgrzej i zeszklij na nim posiekaną cebulę. Dodaj dynię, marchewkę i ziemniaki, mieszając smaż 5-7 minut. Następnie warzywa posyp curry oraz tymiankiem(...) szałwii. Z dyni usuń pestki, pokrój w plastry. Oprósz solą, skrop oliwą i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180° C, aż dynia zmięknie (ok. 20 minut). Gdy przestygnie...

  • Kolacyjna zapiekanka warzywna

    ...1. Tymianek opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Trochę tymianku pozostaw do dekoracji, resztę posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plasterki. Buraki obierz, umyj, pokrój w cienkie plasterki.  2. Plasterki ziemniaków i buraków wymieszaj z czosnkiem, tymiankiem i olejem. Posyp solą, pieprzem i odrobiną cukru. Ser gruyère zetrzyj na tarce...

  • Nie rób tego wątrobie

    Co jeść, gdy choruje się na zapalenie wątroby? ​Potrawy powinny być lekkostrawne - białe pieczywo, warzywa na parze oraz chude gotowane mięso i ryby. Należy wykluczyć dania smażone i ciężkostrawne, ograniczyć tłuszcze - używać minimalnych ilości masła, oleju rzepakowego lub oliwy.

  • Smakołyki z ziemniaka

    Mają więcej witaminy C niż jabłko i dynia! Zawierają też wit. A, B1, B2, B3, B6 i PP. Dzięki błonnikowi ułatwiają trawienie, pomagają w walce z nadwagą i obniżają cholesterol (w 100 g ziemniaków jest zaledwie 77 kcal). Z kolei zawarty w nich potas obniża ciśnienie krwi, a magnez łagodzi zmęczenie i stres. Ziemniaki mają też nieco wapnia, żelaza i fosforu. Aby jak najwięcej skorzystać z ich...

  • Wiecznie lodowate dłonie i stopy? To przeszłość!

    ...warzywa korzeniowe i strączkowe. Koniecznie ugotowane (najlepiej na parze) lub upieczone. Doskonale rozgrzewa też dynia, koniecznie jedzona na ciepło (marynowana wychładza organizm). Koniecznie...

  • Zupa dyniowa

    ...) i gałki muszkatołowej. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę dynię i smażyć przez minutę, mieszając. Zalać bulionem i mlekiem kokosowym.  Doprawić solą i cukrem i gotować aż dynia będzie całkowicie miękka...

  • Kolorem w wolne rodniki

    ...i stawom. Marchew, dynia, morele, brzoskwinie, banany, cytrusy, kukurydza, fasolka szparagowa zawierają barwniki z grupy karotenoidów, np. beta-karoten. Chroni on skórę przed szkodliwym działaniem słońca...