• Informacje na temat:

    pieczona cukinia z serem mozzarella

Przepisy na temat: pieczona cukinia z serem mozzarella
Artykuły na temat: pieczona cukinia z serem mozzarella
  • Zapiekanka z mięsem, cukinią i serem

    Prosty przepis na obiad - smaczny i sycący. Cukinia jest idealnym składnikiem do dań obiadowych.

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • Pieczona rolada z cukinią i rukolą

    ...cukinię, posypać startą mozzarellą, polać sosem z ajwaru i śmietany. Zwinąć jak roladę, posypać z wierzchu startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec 10 min. Wyłożyć na półmisek...

  • Pasztet, placki, a może sałatkę? Sprawdź, jakie dania warto przygotować, aby w pełni wykorzystać rozpoczynający się sezon na cukinię. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie upałów wyśmienicie...

  • Zapiekanka warzywna z mozzarellą

    .... Przykrywamy w miarę szczelnie folią aluminiową i pieczemy godzinę w 200ºC.  Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z naczynia zdejmujemy folię, warzywa posypujemy serem i zapiekamy 15 minut...

  • A może dzisiaj zjemy śniadanie na ciepło? Zdziwisz się, w jak prosty sposób możesz odmienić oblicze tradycyjnej owsianki. SKŁADNIKI - 1 ¼ szklanki płatków owsianych + 1 łyżka do posypania - ¾ szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 ¼ szklanki mleka - ¼ łyżeczki soli - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 3 truskawki PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Rabarbar myjemy i kroimy.Krok 2Do miski...

  • Królowa cukinia

    Doskonale komponuje się z większością serów, mięsem, ziołami, ostrymi przyprawami, pomidorami, czosnkiem i cebulą, a co odważniejsi przyrządzają też z niej desery. Warzywo to zawiera mnóstwo witamin: m.in. C, A, K oraz witaminy z grupy B. Cukinia bogata jest również w beta-karoten i składniki mineralne, jak magnez, potas czy żelazo. Do swojego jadłospisu powinny wprowadzić ją przede wszystkim...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Pieczone mielone z jarzynami

    Młode warzywa nie wymagają długiej obróbki termicznej. Szybko pieką się i gotują, dlatego pilnuj, aby ich nie wysuszyć. Warto skropić je oliwą lub zamarynować. Ich smak podkreślą świeże zioła.

  • Z cukinii najczęściej robimy placki lub zjadamy ją w całości, wypełnioną aromatycznym farszem. Warto jedna pamiętać, że możemy również przygotować z niej wyjątkowo smaczne przetwory na zimę. Fot. 123RF/Picsel Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni...