• Informacje na temat:

    pieczona brukiew

Przepisy na temat: pieczona brukiew
  • Możesz jeść i chudnąć. Wystarczy, że wyrzucisz z diety cukier

    ...zasad (rzepa na śniadanie?!). Lubię, kiedy jest prosta, więc nie stosuję więcej niż jednego warzywa naraz. W tym przepisie najlepiej, moim zdaniem, sprawdzają się rzepa, brukiew i bataty. Można...

  • Jesienne menu: wiejski obiad

    Jedna porcja zawiera: 2400 kJ/573 kcal Zupa krem z brukwi Składniki na 6-8 porcji: - papryczka chili, - 1 brukiew (ok 750 g), - 2 cebule, - 1 por, - 3 łyżki oleju, - sól, pieprz, - 1 l bulionu, - 400 g śmietany 36 proc., - 2-3 gałązki tymianku, - 200 g chleba razowego, - łyżeczka masła Przygotowanie: Chili drobno pokroić (pestki odrzucić). Brukiew, cebulę i pora (białą część...

Artykuły na temat: pieczona brukiew
  • Pieczony pieróg kornwalijski

    ​Absolutny faworyt wśród Brytyjczyków! Hit! Bestseller! Pycha! Każdy - tak - KAŻDY Brytyjczyk uwielbia i ubóstwia Cornish pasties (Calzone angielskie/pieróg kornwalijski).

  • A może dzisiaj zjemy śniadanie na ciepło? Zdziwisz się, w jak prosty sposób możesz odmienić oblicze tradycyjnej owsianki. SKŁADNIKI - 1 ¼ szklanki płatków owsianych + 1 łyżka do posypania - ¾ szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 ¼ szklanki mleka - ¼ łyżeczki soli - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 3 truskawki PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Rabarbar myjemy i kroimy.Krok 2Do miski...

  • Perfekcjonistka w kuchni

    ...samodzielnie zupy, takich, którzy o pieczeniu chleba jeszcze nie myślą, nie wiedzą, co to jest brukiew czy skorzonera. Bardzo mnie cieszy, kiedy ktoś dzięki mnie uczy się gotowania i może kiedyś przejdzie na...

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...

  • Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz "Retrowarzywa"

    ...przepisów to dania bezmięsne. Pod nóż poszło siedem zapomnianych lub sporadycznie wykorzystywanych warzyw: burak, rabarbar, jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew oraz topinambur.   Paweł Łukasik...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Siedem produktów, które warto jeść w lutym

    Niektóre z takich wyjątkowo zdrowych produktów, jak brukiew, wyszły z mody, inne (np. czarnuszkę czy pietruszkę) stosujemy zwykle w  niewielkich ilościach jako przyprawę. Tymczasem właśnie teraz(...).  Choć sprawdzonych przepisów na śledzie jest wiele, warto czasem poeksperymentować, doprawiając śledzie curry, albo mieszając w sałatce z rodzynkami czy żurawiną.  Brukiew   Pochodzi...

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...

  • Gwiazdy zbierają napiwki

    W warszawskiej restauracji Bazar Kocha trwa charytatywny Tip Challenge. Jako pierwsze na głęboką wodę skoczyły nieustraszone Marzena Rogalska oraz Monika Mrozowska. Obie z nikłym doświadczeniem, za to z wielkim zapałem i sercem - pracowały jako kelnerki, a napiwki oddały na leczenie 7-letniego Maksa.

  • Już w czerwcu, nakładem wydawnictwa Samo Sedno, ukaże się wyjątkowa książka kulinarna - „Retrowarzywa”! 105 oryginalnych przepisów zilustrowano 105 autorskimi zdjęciami przygotowanymi specjalnie na potrzeby tej publikacji. Fot. materiały prasowe Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, autorzy bestsellera „Kipi kasza", który sprzedał się już w 20 tys. egz., przygotowali ponad 100 nowych, pomysłowych przepisów z wykorzystaniem dawniej znanych, a dziś rzadko jadanych warzyw. Nowatorskie, smaczne i...