• Informacje na temat:

    pieczenie ziemniaków na patelni

Przepisy na temat: pieczenie ziemniaków na patelni
  • Pieczenie z rumianą skórką

    ...z selerowym: ugotuj po 50 dag selera i ziemniaków. Utrzyj z 2-3 łyżkami masła. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Domieszaj 3-4 łyżki mielonych włoskich orzechów.  Szynka glazurowana Sposób(...) sznureczkiem. Wbij w mięso goździki. Posmaruj mieszanką soku, miodu i cukru. Ułóż w brytfance. Podlej winem. Piecz ok. 1 godziny temp. 200°C.  2. Serwuj np. z pilawem z bakaliami: na patelni rozgrzej 2 łyżki...

  • Chrupiące ziemniaki z boczkiem, pieczone na patelni.

  • Żur z pieczonymi ziemniakami i jabłkiem

    ...ząbkiem czosnku i majerankiem. Zawinąć w folię aluminiową lub włożyć do naczynia żaroodpornego (z pokrywką lub przykryć folią). Dołożyć do piekarnika na 20 minut przed końcem pieczenia ziemniaków (jabłka(...) warzywa pokrojone w kostkę i zostawić w zupie. Dodać zakwas i gotować 5 minut. Zdjąć garnek z kuchenki. Na patelnię wlać olej lub rozpuścić masło. Dodać posiekane cebule. Posolić. Podsmażać na...

  • Wspomnienie z dzieciństwa kiedy to takie plasterki ziemniaków piekliśmy na kuchni angielce razem z jajkami sadzonymi. Do dziś pamiętam ten zapach i smak. Bardzo brakuje mi takiej kuchni dlatego postanowiłam zrobić takie ziemniaki na suchej patelni. W smaku wyszły równie rewelacyjne jak te z blachy. Polecam jako dodatek do obiadu lub po prostu jako same na przekąskę.

  • Ziemniaki na cztery sposoby

    ...gotującego się osolonego wrzątku. Gotujemy całość, aż kluski zaczną wypływać. 3. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Masło podgrzewamy na patelni, aż zacznie się roztapiać. Ugotowane kluski przekładamy na patelnię, posypujemy startym serem i smażymy, aż ser się rozpuści. Gotowe szpecle posypujemy papryką i zieleniną. Frytki grubo krojone (z piekarnika) 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy...

  • Patelnia pełna smaków

    ...posmarowanej olejem. Obłóż resztą plasterków limonki. Posmaruj olejem. Piecz 40 minut w 170 st. C. Zostaw do ostygnięcia. Podsmaż na patelni. Udekoruj.

  • Pieczona biała kaszanka podana z warzywną sałatką z kapusty, ogórka,cebuli i papryk. Bardzo polecam.

  • Faszerowane ziemniaki

    Miseczki z mielonym mięsem Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki wyszoruj. Każdy osobno zawiń w folię aluminiową. Piecz 90 minut w 200 st. Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj. Dymki posiekaj, szczypiorek odłóż. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebule. Dodaj mięso, marchewkę i koncentrat. Zasmaż. Wlej bulion. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ziołami, solą i pieprzem. Duś ok...

  • Tradycyjna potrawa z kuchni niemieckiej

Artykuły na temat: pieczenie ziemniaków na patelni
  • Ziemniaki pieczone z kurkami

    Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki wyszoruj. Rozłóż na folii aluminiowej posmarowanej olejem, zawiń. Piecz 50-60 min w temp. 200°C.  2. Cebulę oraz szczypiorek drobno posiekaj. Mięso pokrój kostkę. Oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć mięso, usmaż na rumiano. Przełóż na talerzyk. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj kurki, smaż ok. 10 min...

  • Ile razy w tygodniu obieramy ziemniaki i wyrzucamy obierki do kosza? Okazuje się, że wykonując tę prozaiczną czynność, popełniamy duży błąd. Oto kilka pomysłów na ich recykling. Fot.123RF/Picsel 1. Płukanka do włosów (za 0 zł) Po gotowaniu obierków ziemniaka przez 30 minut na małym ogniu, czakamy aż woda ostygnie. Wlewamy ją do szczelnego pojemniczka i stosujemy jako płukankę po myciu włosów. To naturalny "ściemniacz" siwych pasemek, dzięki któremu unikamy stosowania chemicznych farb do...

  • Ziemniaki pieczone

    ...na tarce o drobnych oczkach. Cebulę posiekaj. Na patelni podsmaż boczek razem z cebulą. Połącz je z miąższem ziemniaków i połową żółtego sera. Ziemniaki wyjmij z piekarnika. Napełnij farszem...

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...

  • Ziemniaki faszerowane wołowiną

    Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki szorujemy szczotką pod bieżącą wodą i gotujemy około 20 minut w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy.  2. Obraną cebulę siekamy w drobną kostkę. Obraną i umytą marchew kroimy w małą kostkę, podobnie jak ugotowane mięso wołowe. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, przekładamy cebulę, marchew, mięso, doprawiamy mieszanką przypraw, solą i smażymy...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Jak się jednak okazuje, w czasie ich gotowania można popełnić kilka poważnych błędów. Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Znamy je pod wieloma nazwami i zjadamy w najróżniejszej postaci. Niestety, w ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą...

  • Pasta z pieczonych warzyw

    ...! Przygotowanie: Bakłażan kroję w plastry, smaruję olejem i smażę na patelni z obu stron. Odkładam na talerz. Smażę również pokrojoną w plastry cebulę i paprykę. Do kielicha malaksera wkładam...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Fot. 123RF/Picsel Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich najwięcej w niedojrzałych owocach,...

  • Pikantna zapiekanka z ziemniakami

    W 100 g ugotowanych ziemniaków znajdziemy tylko 80 kcal. Dlatego warto to warzywo wprowadzić do jadłospisu.

  • Patelnia jest jednym z najważniejszych sprzętów kuchennych. Trudno wyobrazić sobie bez niej smażenie i duszenie potraw. W sklepach jest dostępnych wiele różnych rodzajów patelni, które różnią się od siebie przeznaczeniem, materiałem z jakiego są wykonane i rodzajem powłoki. Zapoznanie się z najważniejszymi typami ułatwi wybór patelni najbardziej dopasowanej do naszych potrzeb. Do jakich potraw? - Patelnie grillowe - pozwalają na beztłuszczowe przygotowanie mięsa, warzyw i ryb- Patelnie...