• Informacje na temat:

    pieczenie z marynaty boczku

Przepisy na temat: pieczenie z marynaty boczku
  • Pieczeń w winnej marynacie

    ...godzinę i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Mięso włóż do zimnej marynaty, tak by było całkowicie przykryte. Marynuj w lodówce przez 2-3 dni (pamiętaj, by obracać mięso co 12 godzin).  3. Mięso wyjmij z marynaty i wytrzyj. Owiń plasterkami boczku i obwiąż bawełnianą nitką, by boczek dobrze przywarł do mięsa. Schab włóż do rękawa do pieczenia (możesz dołożyć warzywa z marynaty lub 1 główkę czosnku...

  • Pieczone skrzydełka na 4 sposoby

    .... Owinięte wędzonym boczkiem Składniki: 12 skrzydełek kurczaka (ok. 80 dag) 5 łyżek keczupu 1-2 łyżki oleju 1 mała papryczka chili 12 plasterków wędzonego boczku 1 słoik (ok. 150 ml(...). Keczup przelej do miseczki. Dodaj olej. Wrzuć chili. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli wolisz mniej pikantne smaki, do marynaty zamiast chili dodaj 1−2 posiekane ząbki czosnku i trochę słodkiej...

  • Boczek opata z czosnkiem i wódką kminkową

    Smakowita propozycja dla miłośników boczku. Wypróbuj starą, klasztorną recepturę, a nie zjesz już innego!

  • Składniki : 80 dag filetów z łososia, 1 słoik cebulki marynowanej, 50 dag pomidorków koktajlowych, 10 małych pieczarek pokrojonych w ćwiartki, 20 dag wędzonego boczku w plasterkach. Marynata: 8 łyżek oleju, 4 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki soku z grejpfruta, 3 łyżki przyprawy do grilla, łyżka musztardy miodowej.

  • ...4 cienkie kiełbaski do pieczenia; 1 mały świeży ananas; 8 czerwonych pomidorków cherry; 8 plastrów wędzonego boczku; 1 papryka czerwona i 1 zielona lub żółta; 2 cytryny; 1 pokruszony listek laurowy; kilka łyżek płynnego miodu; 1,5 łyżki masła; sól, pieprz.

  • Pyszne szaszłyki - przysłała Kasia

    ...0,7 kg.schabu wieprzowego lub karkówki; słoiczek papryki marynowanej; 3 kiszone ogórki; 30 dkg wędzonego boczku; 6 szt. średnich cebul; na marynatę: woda (tyle, aby przykryła mięso); 2 łyżki oleju; 1 łyżka octu; zioła: oregano, tymianek, bazylia, majeranek...

  • Wątróbka na trzy sposoby

    .... Skrop tym wątróbki, przemieszaj. Przykryj i włóż do lodówki na 2 godziny.  2. Każdy plasterek boczku przekrój wzdłuż na pół. Wątróbki wyjmij z marynaty, dobrze osusz, każdą owiń paskiem boczku.  3. Na długie patyczki nabij owinięte boczkiem wątróbki. Szaszłyki ułóż na blasze. Skrop resztą marynaty. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C. Piecz ok. 20 minut. Od razu po wyjęciu...

  • Szaszłyki

    ...; 1 czerwona papryka; 1 zielona papryka; 1cukinia; 200 g wędzonego boczku; 8 małych pieczarek; oliwa z oliwek; sól i pieprz do smaku. 1. Ziemniaki myjemy szczoteczką, suszymy i kroimy w talarki(...) następnie zwijamy w ruloniki. 2. Na szpadki na zmianę nadziewamy ziemniaki, cebulę, papryki, cukinię, ruloniki z boczku i pieczarki. Szaszłyki skrapiamy oliwą, nacieramy solą i pieprzem. Owijamy folią...

Artykuły na temat: pieczenie z marynaty boczku
  • Pieczona pierś z kurczaka z warzywami

    ...i drobno posiekaną szalotkę. Energicznie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.  2. Piersi kurczaka umyj i osusz. Posmaruj marynatą.  3. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż plastrami boczku. Na(...) warzywa na mniejsze kawałki. Posmaruj resztą marynaty i razem z czosnkiem ułóż na blasze. Włóż do piekarnika i piecz przez 20-25 minut w 200 st. C. 5. Upieczoną pierś pokrój i posyp posiekaną natką...

  • Chcemy, by nasze potrawy były wyśmienite i długo zachowywały swój smak. Marynowanie jako sposób przedłużania trwałości produktów spożywczych znowu staje się popularne. Wypróbuj nasze niecodzienne przepisy na marynowane owoce, warzywa, grzyby, ryby, orzechy, zioła i jajka. Produkty te konserwujemy w oleju, occie, cukrze, soli i alkoholu. Podpowiemy Ci, jak zrobić pesto nie tylko pomidorowe, lecz także makowe, borowikowe i z pestek dyni. Nauczymy Cię, jak zamarynować kapary i ślimaki....

  • Kolejne marynaty Krakus

    Rolada schabowa to harmonijne połączenie dwóch rodzajów wieprzowiny: szlachetnego chudego schabu i miękkiego, soczystego boczku, z wyczuwalnym smakiem czosnku, papryki i pieprzu. Łopatka wieprzowa zamarynowana według staropolskiej receptury pysznie pachnie majerankiem. Obie marynaty można serwować na gorąco - z pieca lub grilla i, po upieczeniu, także na zimno - jako przystawkę czy dodatek do...

  • Weekend bez grilla? Wielu Polaków nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Ale jak przygotować mięso, aby było delikatne i soczyste? Sekret tkwi w odpowiedniej marynacie. Fot. 123Rf/Picsel Grillowane mięso dzięki marynatom staje się bardziej kruche, aromatyczne, delikatniejsze. Oto kilka składników, które warto dodać do marynaty, aby twoje dania zaskoczyły smakiem wszystkich gości. 1. Papaja Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej...

  • Pomysł na pasztet

    Domowy pieczony z mięsa wieprzowego, boczku, wątróbki, kurczaka i z dodatkiem cebuli oraz czosnku to pyszna potrawa. Może być podawana zarówno jako danie główne, jak i w plasterkach na kanapki.

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...

  • O, kurczę!

    ...i natrzyj mieszanką przypraw. Połówki kurczaka zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na noc. Następnego dnia rozgrzej grill, wyjmij mięso, usuń nadmiar marynaty, skrop oliwą, oprósz solą. Nabij kurczaka(...) suszonego boczku (pancetta), 1 pokrojona w plastry pomarańcza, 1 pokrojona w plastry cytryna, 1 przekrojona na pół główka czosnku, oliwa z oliwek, 3 małe główki sałaty rzymskiej, 8 dymek przekrojonych na...

  • W kuchniach wszystkich narodów jest niezliczona ilość dań z mięsa. I nic dziwnego, bo mięso to niezwykle wdzięczny surowiec - zmienia smak nie tylko w zależności od sposobu przyrządzania (gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie), ale także od użytych do jego przyrządzenia przypraw oraz od dodatków, z którymi się je podaje. Również w polskim klimacie dania z różnych mięs stanowiły i nadal stanowią bardzo ważny element codziennego i świątecznego menu. Lubimy jadać mięsa, uważamy je bowiem za...

  • Kurczak ze wschodu i zachodu

    Hiszpańska paella Składniki na 6 porcji: 6 pałeczek (podudzi) kurczaka, 30 dag boczku, 30 dag ryżu, 2 cebule, po jednej zielonej, czerwonej i żółtej papryce, szklanka mrożonego groszku, litr bulionu(...) kawałki ananasa. Smaż ok. 5 min do odparowania płynu. Warzywa przełóż z patelni do innego naczynia i trzymaj w cieple. 3. Wyjmij kurczaka z marynaty, zalewę zachowaj. W woku mocno rozgrzej pozostały...

  • Nawet w tradycyjnej kuchni jest dużo miejsca na eksperymenty i nietypowe rozwiązania. Kulinaria to w końcu dziedzina, w której można wykazać się kreatywnością, a czasem także… umiejętnością improwizacji. Fot. 123RF/PicselZ takim podejściem w kuchni można stworzyć coś pysznego, jednocześnie świetnie się przy tym bawiąc. Przedstawiamy triki, które ułatwią pieczenie ciast oraz sprawią, że zasłyniesz jako doskonała gospodyni. Przypalony spód? Żaden problem! Sytuacja tego typu może przydarzyć się...