• Informacje na temat:

    pieczenie w nowej blaszce

Przepisy na temat: pieczenie w nowej blaszce
  • Wielkanoc pełna smaku - Pieczony Kurczak Zagrodowy z wiosennymi warzywami

    Pełne radości, rodzinne, wiosenne – takie właśnie są Święta Wielkanocne. W uroczystej atmosferze spotykają się bliscy i znajomi, a na świątecznych stołach pojawiają się tradycyjne wielkanocne potrawy. Oprócz żurku czy jajek, królują przygotowywane na wiele sposób mięsa. Wiosenny, oryginalny w smaku i prosty do przygotowania Kurczak Zagrodowy to doskonały pomysł na pyszne ucztowanie.

  • Zupa pomidorowa w nowej odsłonie - z dodatkiem pieczonego czosnku i świeżej bazylii.

  • Pasztet z pestek dyni

    Jeśli pasztet, to tylko mięsny? Niekoniecznie! Wegetarianie i weganie zajadają się pasztetami warzywnymi z różnymi dodatkami. Wypróbuj przepis z książki "Misa mocy", a odkryjesz nowe oblicze tej potrawy.

  • Jak wiadomo klasyczna wózetka to biszkopt czekoladowy nasączony ponczem herbacianym lub alkoholowym, na nim wyłożonym kremem śmietanowym z mascarpone, polanym na wierzchu czekoladą i wyszprycowanym na wierzchu kleksem ze śmietany. Postanowiłam zrobić wózetkę w nieco innej odsłonie, ponieważ zamiast klasycznego ponczu np. alkoholowego biszkopty nasączyłam syropem z borówek amerykańskich.

  • Pyszne mielone

    Oto przepis na mielone w nowej wersji. Smakują doskonale!

  • Ciasto dwukolorowe przekładane masą budyniową z pewnością skradnie Wasze podniebienia.

  • Spring rolls ze szparagami

    ...szparagów, 2 pomidorki, 2 oliwki, posypujemy pokruszoną fetą. Na koniec doprawiamy. Składamy jak krokiety (zgodnie z instrukcją na opakowaniu papieru ryżowego). Spring rolls układamy na blaszce...

  • Czasem jest tak, że zupa, którą jadaliśmy od zawsze, inaczej przygotowana, zupełnie się zmienia i to na LEPSZE!!!

  • Placki warzywne – nie tylko z ziemniaka!

    ...w dużej misce. Dodaj rozbełtane jajko i mąkę. Dobrze wymieszaj widelcem i dopraw solą i pieprzem wg uznania. Rozprowadź olej na blaszce do pieczenia. Jeśli nie masz oleju lub oliwy w sprayu, użyj...

  • Wafelki Prince polo sprawiają że ciasto nie tylko jest pyszne ale również ładnie wygląda.

Artykuły na temat: pieczenie w nowej blaszce
  • Kulinarny hit sezonu. Sheet pan dinner

    Sheet pan dinner ma szansę zostać z nami na dłużej. Polacy kochają dania jednogarkowe, a nowa propozycja może nie zmieści się w jednym garnku, ale za to na jednej blaszce już tak. Jak to zrobić? To dziecinnie proste. Wyjmij blachę z piekarnika, ułóż na niej mięso, dodaj ulubione warzywa, przyprawy i polej odrobiną tłuszczu. Piecz, dopóki składniki nie będą miękkie i rumiane. Brzmi banalnie...

  • Kuchnia Nowej Zelandii Ilony Zdziech zostanie zaprezentowana na rynku księgarskim w połowie kwietnia 2013 r. To pierwsza książka napisana w języku polskim w całości poświęcona klasycznym nowozelandzkim przepisom oraz nowozelandzkim produktom dostępnym w Polsce. Podaje ona proste instrukcje, jak postępować z tymi unikalnymi składnikami oraz opowiada liczne historie na temat zwyczajów żywieniowych, kultury, historii, rolnictwa i atrakcji turystycznych.   Ilona Zdziech, autorka przepisów i...

  • Ratujemy garnki i inne sprzęty kuchenne

    ​Nawet najlepszej gospodyni zdarza się przypalić garnek. Pierwsza myśl? Zalać go gorącą wodą z płynem do mycia naczyń i zostawić na parę godzin, a nuż brud odmięknie. Gdy to nie poskutkuje, trzeba wyrzucić, kupić nowe... Ależ skąd! My pomożemy ci je uratować.

  • W tym odcinku Cooknij to! W zdrowym stylu Beata Śniechowska pokaże jakie dodatki idealnie skomponują się z klasycznym śledziem w śmietanie. Koniecznie wypróbujcie!     4 filety śledziowe 300 g gęstej śmietany 1 łyżka majonezu sok z 1 cytryny2 łyżki suszonej żurawiny 1/2 posiekana, duża cebula (w piórka)1/2 jabłka (najlepiej szara reneta), pokrojone w kostkęsól, świeżo mielony pieprzkoperekróżowy pieprz Przygotowanie Śledzie opłukać w zimnej wodzie, pokroić w kostkę o wymiarach ok. 4x4 cm....

  • Nowalijki kluczem do pięknej sylwetki na wiosnę

    ...- wystarczy ułożyć je umyte na blaszce do pieczenia, skropić olejem oraz posypać odrobiną soli i pieprzu. Po 30 minutach w 200’C są idealne do jedzenia samodzielnie, czy jako dodatek do głównego dnia.

  • W kuchniach wszystkich narodów jest niezliczona ilość dań z mięsa. I nic dziwnego, bo mięso to niezwykle wdzięczny surowiec - zmienia smak nie tylko w zależności od sposobu przyrządzania (gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie), ale także od użytych do jego przyrządzenia przypraw oraz od dodatków, z którymi się je podaje. Również w polskim klimacie dania z różnych mięs stanowiły i nadal stanowią bardzo ważny element codziennego i świątecznego menu. Lubimy jadać mięsa, uważamy je bowiem za...

  • Matcha: Co, jak i z czym jeść

    ...czekoladę rozsmaruj równą i cienką warstwą na stalowej blaszce lub marmurowym blacie. Kiedy zastygnie, ale jednocześnie będzie wciąż plastyczna za pomocą noża formuj rurki z czekolady: trzymając go ostrą(...) z matchą przygotowała Dorota Świątkowska, autorka najpopularniejszego polskiego bloga o słodkościach Moje wypieki (mojewypieki.com) i kilku książek na ten temat, m.in. nowej Moje wypieki i desery na...

  • Nawet w tradycyjnej kuchni jest dużo miejsca na eksperymenty i nietypowe rozwiązania. Kulinaria to w końcu dziedzina, w której można wykazać się kreatywnością, a czasem także… umiejętnością improwizacji. Fot. 123RF/PicselZ takim podejściem w kuchni można stworzyć coś pysznego, jednocześnie świetnie się przy tym bawiąc. Przedstawiamy triki, które ułatwią pieczenie ciast oraz sprawią, że zasłyniesz jako doskonała gospodyni. Przypalony spód? Żaden problem! Sytuacja tego typu może przydarzyć się...

  • Kobiecy zawał bywa podstępny

    Podręcznikowe opisy ostrego niedokrwienia mięśnia sercowego, czyli zawału serca wymieniają: ostry, silny ból w klatce piersiowej, określany jako ucisk, pieczenie, zaciskającą się na klatce obręcz albo gniotący ciężar na piersiach. Temu przerażającemu uczuciu towarzyszy często duszność, drętwienie posuwające się wzdłuż ramienia do dłoni, omdlenia, kołatanie serca. Ale uwaga! W ten sposób zawał...

  • Menu na wigilijną kolację nie stanowi większego problemu. Obowiązkowe, tradycyjne dwanaście potraw zwalnia nas z wymyślania specjalnych dań na ten dzień. Inaczej jest jednak z posiłkami, które chcemy zaserwować podczas pierwszego i drugiego dnia świąt. Świąteczny obiad nie musi być nudny!/123rf/PICSEL Dwudniowe świętowanie Bożego Narodzenia często wiąże się z wizytą rodziny. Na myśl o przygotowywaniu schabowych z kapustą dostajesz drgawek? Podoba reakcje wzbudza u ciebie myśl o tradycyjnych...