• Informacje na temat:

    pieczenie ryb

Przepisy na temat: pieczenie ryb
  • Ryba pieczona z warzywami

    Pożywne danie obiadowe

  • Niesamowicie łatwe do przygotowania, ale bardzo smaczne ciasteczka. Ciasteczka są po prostu świetne bez większego wysiłku. Chrupiące i delikatne, wszyscy to pokochają.

  • Ryba pieczona w sosie warzywnym

    Proste w przygotowaniu danie obiadowe

  • Bardzo dobre.Te pulpety mozna równiez zalać galaretką,.

  • Ryba pieczona z warzywami

    Rybę warto jeść nie tylko od święta.

  • Wypróbowany przepis na "Pikantny mus (terrina) z ryb"

  • Pieczone pstrągi

    Danie dla miłośników ryb.

  • Wiadomo, że najlepsza ryba to świeża /a nie mrożona/ ryba. Ale taką świeżutką rybę trzeba jakoś sprawić, oczyścić. Oto kilka praktycznych porad:

  • Kiełbasa z... ryb?

    Choć najzdrowsze są te pieczone i gotowane na parze, ryb wędzonych nie należy się wystrzegać, bowiem mają one jednak więcej zalet niż wad. A z wędzonego karpia i pstrąga, jak proponuje prof. dr hab. Tadeusz Barowicz, można zrobić... kiełbasę.

  • Często,nie do końca mamy pewność czy kupiona ryba jest świeża(szczególnie gdy kupujemy je z nieznanego nam źródła)lub czy ta którą mamy w lodówce już najlepsze "czasy" ma za sobą.Jak sprawdzić ?Zapraszam :)

Artykuły na temat: pieczenie ryb
  • Jedzenie ryb chroni mózg przed starzeniem

    ...w głębokim tłuszczu.  Podczas smażenia dobroczynne kwasy tłuszczowe są niszczone. Znacznie zdrowszym sposobem na przyrządzenie ryb jest ich pieczenie. W ten sposób zachowają swoje wartości odżywcze(...) uwzględnienie w jadłospisie tłustych ryb może znacząco ograniczyć szkodliwy wpływ smogu na mózg.  Zawarte w rybach kwasy tłuszczowe omega-3 skutecznie zwalczają bowiem stany zapalne oraz zwiększają sprawność...

  • Ryba z rzeżuchą

    Sposób przygotowania: 1. Umyj rybę w zimnej wodzie i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.  2. Pokrój filet na porcje i posyp przyprawą do ryb. Lekko wetrzyj ją w mięso. Odstaw na godzinę do lodówki.  3. W tym czasie suszone pomidory pokrój na małe kawałki. Wyjmij rybę z lodówki i każdą porcję połóż na kawałku folii aluminiowej.  4. Obłóż pokrojonymi pomidorami, posyp świeżo zmielonym pieprzem...

  • Pieczony dorsz

    Lekki, dietetyczny i pyszny. Taki jest właśnie pieczony dorsz, a w dodatku bardzo szybko go przyrządzisz.

  • POMYSŁ NA … świąteczną rybę  z marką WINIARY!

    Polacy coraz chętniej sięgają po ryby! Najczęściej kupujemy je podczas Bożego Narodzenia, wybierając głównie białe ryby i karpia*. Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy rybne, jednak nie zawsze wiemy(...) świątecznym stole nie może zabraknąć ryb! Ponad 80% polskich rodzin sięga po nie w trakcie bożenarodzeniowych zakupów, a aż 55% z nas podaje bliskim rybę po grecku podczas wigilijnej kolacji...

  • Pieczona ryba z ziołami

    1. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Zioła umyć, osuszyć. Oskubać z igieł gałązki rozmarynu, od łodyg szałwii oderwać listki. Chili przeciąć na pół,...

  • Pieczone filety po portugalsku

    Dorsz to ulubiona ryba Portugalczyków, ale danie można przygotować z innych gatunków, a także dodać kilka krewetek.

  • Pieczona dorada z masłem i rozmarynem

    ...solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na 20-25 minut. Z masła usunąć folię, pokroić je w grube talarki, ułożyć na rybie, od razu podawać. Zobacz także:

  • Jak przyrządzić rybę?

    ...odwróconej do góry dnem filiżance. Dzięki temu równomiernie się upiecze lub udusi. Ze skórką Roladki rybne będą się ładnie trzymały w całości, jeśli zrolujemy je skórą do środka. Z kolei gdy...

  • Pieczony halibut w marynacie cytrynowej

    Czasy, kiedy smażona flądra była głównym przysmakiem lata, dawno minęły. Teraz możemy się cieszyć rybami i frutti di mare w wielu przepysznych wersjach!

  • Śledź pieczony z cytryną i masłem

    Sposób przygotowania: 1. Cytryny dokładnie wyszorować szczoteczką, sparzyć wrzątkiem, pokroić w cienkie plasterki.  2. Śledzie dokładnie opłukać pod zimną wodą, osuszyć papierowymi ręcznikami. W środku oprószyć solą i pieprzem, z wierzchu natrzeć przyprawą do ryb. Włożyć na noc do lodówki.  3. Miękkie masło rozetrzeć z posiekaną natką pietruszki, zwinąć w rulon, schłodzić. Przed pieczeniem...

Zdjęcia na temat: pieczenie ryb
Wideo na temat: pieczenie ryb
  • Jak wybrać najlepszą rybę na targu?

    Karpia jada się głównie w Boże Narodzenie. Kiedy ta ryba trafiła na polskie stoły? Skąd się bierze jego mulisty posmak? Jak wybrać idealnego karpia? Wszystko to wyjaśniła w "Dzień Dobry TVN" Aneta Łańcuchowska, dietetyk. Dlaczego warto go jeść? W kuchni programu kucharz Andrzej Polan przygotował dania z karpiem w roli głównej. W menu znalazły się: pasztet z karpia, karp pieczony z grzybami, ogórkami i śliwkami oraz kwaśnica z chrupiącym karpiem.

  • Pieczona dorada z tymiankiem

    Prosty przepis na pyszną rybę

  • Dorada pieczona w niskiej temperaturze bez tłuszczu

    Warszawa, Polska. Zupa bez wody i danie bez tłuszczu? Brzmi to nieprawdopodobnie, ale jest realne, ponadto wyjątkowo zdrowe i z pewnością smaczne. Dietetyk i kucharz wspólnie opowiedzieli o walorach tych dań. Prz okazji Agnieszka Piskała zdradziła, że dzięki spożywaniu dużej ilości ryb, które zawierają jod, możemy zapobiec kretynizmowi (wrodzony zespół niedoboru jodu).