• Informacje na temat:

    pieczenie pstrąga z głową

Przepisy na temat: pieczenie pstrąga z głową
  • Pasta z wędzonego pstrąga i serka

    Sposób przygotowania Oddziel mięso pstrąga od skóry i ości. Rozgnieć je delikatnie widelcem. Sprawdź, czy nie pozostały ości. Zetrzyj skórkę z cytryny. Wymieszaj pstrąga z łyżką oliwy, serkiem, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Dodaj skórkę z cytryny. Pokrop sokiem z cytryny do smaku. Dopraw solą i pieprzem. Serwuj z grzankami. Pozostałe z wędzonego pstrąga ości, kręgosłup oraz głowę...

  • O :) Zainspirowany przepisem postanowiłem zrobić swoją wersję

  • Przygotowując rybę warto czasem zrobić jej więcej, by potem wykorzystać ją np. do pasty, która będzie ciekawą odmianą dla sera i wędliny.

  • Przepis wart wypróbowania: "Rolada z pstrąga"

  • Jedna z najsmaczniejszych past na kanapki. Prosta i szybka w przygotowaniu.

  • Pstrąg idealnie nadaje się na delikatny rosół

  • Ostatnim czasem uwielbiam łączyć ciasto czekoladowe z owocowymi musami :) Owocowy zawrót głowy to pyszne ciasto, które pokochacie, a jej różnorodność smaków świetnie się przeplata.

  • Wbrew pozorom ciasto robi się szybko :)

  • Jest sezon na borówki, które ja osobiście uwielbiam i mogę jeść w każdych ilościach. Ale tylko nasze polskie, za amerykańskimi nie przepadam zdecydowanie. Zrobiłam więc pyszny koktajl, sporo zjadłam tak po prostu, a z reszty stworzyłam ciasto. (NIE)Zwykły biszkopt z masą borówkową, owocami i galaretką. Mniam!

  • Gotowany, smażony, grillowany, wędzony czy też pieczony – pstrąg. Ryba o wspaniałym smaku, chudym mięsie zawierająca najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3.

Artykuły na temat: pieczenie pstrąga z głową
  • Mapa smaków mojego życia

    .... Warto zapytać. Po prostu. Więc pytam: mięso czy ryby? Słyszę: ryby. Pytam dalej: raczej łosoś czy raczej pstrąg? Odpowiedź brzmi: pstrąg. Bardzo proszę. Proponuję pstrąga na pięć sposobów: pstrąg gotowany w mleku, pstrąg smażony z chorizo, tatar z pstrąga, zupa rybna i ceviche. I deser. Często z czekolady. Smak miłości to smak zaangażowania, oddania, pasji, poświęcenia dla drugiej osoby czasu. Z tego...

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...

  • ... jeszcze na Wigilie ( ale nie tylko ) PSTRAG

    ... zeby skonczyc z wigilijnymi rybami to ostatni rybny przepis ... tym razem bedzie to PSTRAG lub inna ryba slodkowodna .... pieczona w folii aluminiowej...

  • W kuchniach wszystkich narodów jest niezliczona ilość dań z mięsa. I nic dziwnego, bo mięso to niezwykle wdzięczny surowiec - zmienia smak nie tylko w zależności od sposobu przyrządzania (gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie), ale także od użytych do jego przyrządzenia przypraw oraz od dodatków, z którymi się je podaje. Również w polskim klimacie dania z różnych mięs stanowiły i nadal stanowią bardzo ważny element codziennego i świątecznego menu. Lubimy jadać mięsa, uważamy je bowiem za...

  • Penne a raczej Maccharoni Piselli i menu na nadchodzący tydzień

    ..., kieliszek białego wina wytrawnego z Graves, następnie kilka plastrów wędzonego pstrąga eko z Pirenejów, młode ziemniaczki z serkiem i ze szczypiorkiem. Na deser kawa i kostka gorzkiej czekolady.   Na...

  • Nawet w tradycyjnej kuchni jest dużo miejsca na eksperymenty i nietypowe rozwiązania. Kulinaria to w końcu dziedzina, w której można wykazać się kreatywnością, a czasem także… umiejętnością improwizacji. Fot. 123RF/PicselZ takim podejściem w kuchni można stworzyć coś pysznego, jednocześnie świetnie się przy tym bawiąc. Przedstawiamy triki, które ułatwią pieczenie ciast oraz sprawią, że zasłyniesz jako doskonała gospodyni. Przypalony spód? Żaden problem! Sytuacja tego typu może przydarzyć się...

  • Pstrąg z grilla i nie tylko

    ...koktajlowych z odrobiną oliwy.  Pstrąg grillowany na patyku Składniki na 4 porcje: 4 tusze pstrąga (wypatroszone ale z głową), pęczek świeżego koperku, papryczka chilli, dwie cytryny, 10 dag masła(...)Co musisz wiedzieć? Kupując w markecie pstrąga w całości zwróć uwagę na jego kolor i zapach (ma być neutralny). Oczy powinny być szkliste i jasne a skrzela różowe - wówczas nasz pewność, że ryba...

  • Najważniejszym i najbardziej celebrowanym posiłkiem świątecznym jest wielkanocne śniadanie. Jak je przygotować, by pozostać wiernym tradycji, a jednocześnie zaskoczyć nowymi, pysznymi, a przede wszystkim zdrowymi pomysłami? Idealną odpowiedzią są kanapki! Na stole wielkanocnym podczas śniadania najczęściej pojawiają się jajka, kiełbasa, różnego rodzaju sałatki, ćwikła, chrzan, a w niektórych regionach Polski specjalnie przygotowywany żurek. Całe to bogactwo możemy dodatkowo urozmaicić...

  • Gotowa na wszystko

    ..., że tego dnia, gdy się oświadczył, chciałam przygotować mu pyszną kolację, a marna ze mnie kucharka. Zrobiłam pstrąga faszerowanego kozim serem i orzechami. Andrew zjadł trochę i zażartował: "Chciałaś...

  • W ósmym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Ania zaprezentowała jurorom przepis na sernik z ananasem. Kruchy placek1 szklanka mąki1 łyżka cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ kostki masła3 żółtka Masa serowa12 dużych jaj1½ szklanki cukru¾ kostki masła1 kg sera mielonego ½ kg półtłustego, trzykrotnie mielonego sera 2 łyżki mąki ziemniaczanejwanilia do smaku1 puszka ananasa w plastrach Posypka kokosowa200 g wiórków kokosowych1 żółtko2 łyżki cukru2 łyżki masła Kruchy...