• Informacje na temat:

    pieczenie polędwicy wołowej

Przepisy na temat: pieczenie polędwicy wołowej
  • Pora na tatara

    Klasycznego tatara przygotujemy z polędwicy wołowej. To, że składniki dania podawane są najczęściej oddzielnie, wzięło się z XVIII-wiecznej Francji, gdy w dobie niskiej higieny kuchennej, chciano udowodnić, że wykonane jest z ono najlepszych produktów.

  • Rosół, który postawi na nogi!

    Składniki: 1,5 kg kości wołowych (ze szpikiem i chrząstkami), 20 dag polędwicy wołowej, 2 duże cebule, duży kawałek imbiru, łyżeczka startego cynamonu, 3-4 gwiazdki anyżu, kilka goździków, łyżka cukru (najlepiej brązowego), 3 łyżki sosu rybnego, papryczka chili, łyżka soli, łyżeczka czarnego pieprzu, pietruszka lub liście kolendry, makaron (najlepiej ryżowy) i ewentualnie: nasiona...

  • Kudłaci kucharze: Lubimy jeść, ale chcemy schudnąć

    ...4 porcje: 1 mała cukinia 1 średnia cebula 400 g chudej mielonej polędwicy wołowej 2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżka pasty...

  • Pasztet cielęcy z polędwiczką

    Składniki: - 1,5 kg cielęciny (np. górki z kością), - 25 dag polędwicy wołowej, - 15 dag masła, 4 jajka, - czerstwa bułka (kajzerka), - cebula, marchew, - 4 gałązki natki, listek laurowy(...) posmarować masłem, wysypać bułką tartą. Napełnić połową masy, na niej ułożyć kawałki polędwicy i przykryć resztą masy. Wyrównać powierzchnię. Formę z pasztetem wstawić do naczynia z wodą (woda powinna...

  • Sałatka z kalafiorem i pastrami

    Składniki na 4 porcje: - 1/2 główki kalafiora, - sól, pieprz (czarny i czerwony), - żółta , czerwona i zielona papryka, - 3 większe dymki, - 15 dag pomidorków koktajlowych, - 15 dag plasterków pastrami lub pieczonej polędwicy wołowej, - łyżka posiekanego koperku, - 3 łyżki oliwy, - 2 łyżki octu winnego Przygotowanie: Kalafiora podziel na małe różyczki, ugotuj na półtwardo w posolonej wodzie...

  • Kultowe dania ze światowych restauracji

    ...wątróbką na grzance) wymyślił włoski kompozytor i smakosz, Gioacchino Rossini. Dziś podają je znakomite restauracje. Ta londyńska - z rzepą zamiast wątróbki: Tournedos Składniki:  ●40 dag polędwicy wołowej ●1/2 rzepy ●łyżka pasty truflowej ●20 dag masła ●50 ml koniaku ●sól, pieprz ●bagietka ●szparagi, np. ze słoika Przepis: Plastry mięsa (3-4 cm) usmaż na maśle, dodaj pastę i koniak. Podduś...

  • Menu z weselnego przyjęcia Williama i Kate!

    ...z cytryny z majonezem cytrynowym, confit z boczku z szyjkami rakowymi i skwarkami Grzyby leśne z selerowymi Chausson Bubble Squeak z confitem z polędwicy jagnięcej Kiełbaski Chipolatas z musztardą ziarnistą i glazurą z miodu Paszteciki z wędzonym łupaczem i Guacamole z groszkiem Miniaturowy Yorkshire Pudding i pieczeń z polędwicy wołowej i musem chrzanowym Ciasto Opera Pate de Fruit...

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    ...i kalafiorem - 1/2 główki kalafiora -20 dag grubszych plasterków pieczonej polędwicy wołowej -żółta, czerwona i zielona papryka -15 dag pomidorków koktajlowych -3 większe dymki -łyżka posiekanego koperku(...) szpinak. Ponownie lekko wymieszaj, ponakładaj sałatkę na talerze. Udekoruj  listkami bazylii i podawaj. Azjatycka z polędwicą - 40 dag polędwicy wołowej - 4 łyżki oleju - 2 papryki pepperoni - papryka...

  • Najbardziej rzymska kuchnia

    ...mozzarellę z Pontinii i soczewicę od dostawcy z Ventotene. Zapiekane plastry polędwicy wołowej z Civitavecchii są podawane z czerwonym Cesanese, jedynym winem klasyfikowanym jako D. O. C. G., czyli...

  • 5 jesiennych sałatek

    ...liściowych (np. sałaty, rukoli, roszponki), - 4 łyżki białego octu winnego, - sól, pieprz, - cukier, - 6-7 łyżek oleju, - 300 g polędwicy wołowej, - dojrzała gruszka, - 150 g sera gorgonzola...

Artykuły na temat: pieczenie polędwicy wołowej
  • Wołowina na stole!

    Pyszne rolady, kruche pieczenie, oryginalne gulasze i kotleciki!

  • Mięsa w aromatycznym sosie

    ...  z koniakiem idealnie pasuje  do drobiu, cielęciny, wieprzowiny i polędwicy wołowej.

  • Księga smaków: Miód pszczeli

    Pół kilo polędwicy wołowej pokrój w plasterki, a potem w paski. Mięso podsmaż na patelni z obu stron. Obierz 4 marchewki, 2 cebule i 3 ząbki czosnku. Marchew pokrój w paski, cebule i czosnek posiekaj...

  • W niedziele mam gosci na obiedzie i pomyslalam, ze zrobie poledwice wolowa. Chodzi jeszcze o to, ze sa to dosc wazni goscie i nie moge robic nic wymyslnego...

  • Czy warto jeść mięso?

    Dla chorych na anemię. Zawiera pięć razy więcej żelaza niż drób i dwa razy więcej niż wieprzowina. 100 g polędwicy wołowej ma 113 kcal, szponder - 217 kcal. Żelazo zawarte w wołowinie to tzw. żelazo...

  • Algi. Dlaczego warto je jeść?

    ..., dużo białka i więcej wapnia oraz żelaza niż rośliny lądowe, a dwie łyżki suszonego kombu to więcej wapnia niż szklanka mleka. Podobna porcja alg dulse ma więcej żelaza niż 100 g polędwicy wołowej...

  • Dieta odkwaszająca

    ..., cena 5 zł Polędwica wołowa Składniki: 200 g polędwicy, 80 g komosy ryżowej, 2 buraki, 2 łyżki oleju bazylia, oregano. Plastry polędwicy natrzyj olejem i pozostaw na ok. 20 minut...

  • Dania z grilla. Wołowina z malinowym sosem

    ...: - 150g polędwicy wołowej, - 1 łyżeczka oleju (10g), - 1 łyżka soku z cytryny (10g), - 1 łyżeczka octu balsamicznego (7g), - szklanka malin (120g), - pieprz młotkowany, kilka listków świeżej mięty (5g), - szczypta soli, pieprzu, - 1 ząbek czosnku (5g). Kawałek polędwicy oprószyć solą i pieprzem, posmarować oliwą wymieszaną z rozgniecionym czosnkiem i sokiem z cytryny oraz...

  • Ślubne abc - degustacja menu weselnego

    Aby ułatwić wam degustację, przygotowałyśmy dla was kilka ważnych wskazówek, dzięki którym wyniesiecie z tego wszystko, co najważniejsze. Oto one! Zanim coś wybierzecie, pamiętajcie o budżecie Nie każda pozycja w karcie ma taką samą cenę - wiecie o tym dobrze, dlatego zanim zdecydujecie się na rezygnację z fileta z kurczaka na rzecz polędwicy wołowej, weźcie pod uwagę jej cenę - pewne rodzaje...

  • Weź się za wołowinę!

    ...w occie, miodzie i przyprawach. Stężały wałek pokrój na 4 kawałki i podaj na plastrach buraczków. Płatki polędwicy wołowej z pomidorowym dżemem, oscypkiem i ziołami Składniki: 200g oczyszczonej główki polędwicy wołowej 50g oscypka 50g rukoli 25g listków bazylii 25g listków natki pietruszki 25g trybuły 25g kolendry sól, pieprz olej z góry św. Wawrzyńca ½ kg pomidorów...