• Informacje na temat:

    pieczenie gotowej masy makowej

Przepisy na temat: pieczenie gotowej masy makowej
  • Warkocz makowy

    Składniki: Farsz makowy: 850 g masy makowej np. Bakalland 100 g żurawiny z sokiem z granatu Ciasto: 250 g mąki tortowej 50 g masła 150 ml mleka 1 opakowanie drożdży suszonych 3 łyżki cukru szczypta soli Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z pomarańczy Przygotowanie: 1. Masło ucieramy z cukrem i solą...

  • Ciasto-choinka - efektowne i łatwe

    Ciasto to robimy z gotowego ciasta francuskiego i maku w puszce. Efekt "wow" osiągniemy za sprawą formy ciasta, któremu nadamy postać rozłożystej choinki. Do wykonania ciasta potrzebujemy: dwóch opakowań ciasta francuskiego, puszki gotowej masy makowej, zapachu migdałowego, 2 łyżek cukru, 1 białka jaja. Ciast francuskie rozkładamy na posypanej nieco mąką stolnicy i smarujemy białkiem jaja. Na to...

  • Makowiec japoński - idealnie wilgotny i pyszny

    Przepis jest nieco uproszczony, gdyż wykorzystamy tu gotową masę makową z puszki, co oszczędzi nam nieco pracy.Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy: 900 g masy makowej z puszki, 5 jaj, 250 g masła, szklankę cukru, 3 średnie jabłka, 5 łyżek kaszy manny, 5 łyżek mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat migdałowy. Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Masło i cukier...

  • Strudel z makiem i wiśniami

    Składniki: 450 g mrożonego ciasta francuskiego 500 g chudego twarożku 250 g gotowej masy makowej Opakowanie cukru waniliowego Opakowanie budyniu waniliowego Słoik wiśni (720 ml) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 100 g masy marcepanowej 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto rozmrozić. Twarożek, 100 g masy makowej, cukier waniliowy i pół opakowania budyniu wymieszać na gładka masę...

  • Wyjątkowo smaczne desery

    ...nadziane masą makową i konfiturą wiśniową. Szybki deser do przygotowania w ostatniej chwili z masy makowej, która pozostała z innych makowych świątecznych wypieków. To jeden z tych, który nie wymaga(...) zamrożone, należy je wcześniej odmrozić). Nożem do pizzy (lub zwykłym) pokroić na 8 części, najlepiej kwadratów. Na środek każdego kawałka wyłożyć łyżkę masy makowej (30 g) i pełną łyżeczkę dżemu...

  • Szybki makowiec

    Składniki: 50 dag mąki 5 dag drożdży 3 łyżki cukru 2 jajka skórka otarta z cytryny 250 ml ciepłego mleka 4 łyżki masła duża puszka gotowej masy makowej z bakaliami białko Przygotowanie: Mąkę przesiej, wsyp do misy. W zagłębienie wrzuć pokruszone drożdże, dodaj cukier, jajka, skórkę z cytryny, mleko, miękkie masło. Dokładnie wyrób, aż zacznie odstawać od ręki. Nakryj, odstaw na 30

  • Fale Dunaju makowo-jabłkowe

    Składniki: 3 jabłka 250 g masła Opakowanie cukru waniliowego 230 g cukru 5 jaj 350 g maki Opakowanie proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 250 g gotowej masy makowej 8 płatów żelatyny 500 g mascarpone 250 g śmietany 3 łyżki likieru migdałowego Słoik dżemu z borówki brusznicy 150 ml soku jabłkowego Tłuszcz do formy Przygotowanie: Jabłka obrać i pokroić na cienkie cząstki...

  • Baba z makiem i czekoladą

    Składniki: - 1 puszka masy makowej, - skórka otarta z cytryny - 1/2 szklanki mleka - trochę aromatu rumowego lub migdałowego do ciast - 25 dag masła - 20 dag cukru - szczypta soli - 1 cukier waniliowy - 6 jajek, 50 dag mąki - 1 proszek do pieczenia - 10 dag gorzkiej czekolady - tłuszcz i tarta bułka do formy - cukier puder do posypania gotowej babki Przygotowanie: 1. Do masy...

  • Wielkanoc

    ...żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. W dużej misce połącz je delikatnie z drożdżami. Mieszając powoli, wsypuj mąkę aż do uzyskania gęstej masy przelewającej się między palcami. Powoli wlej...

  • Słodkości z Tyrolu

    ..., rum, cynamon, proszek do pieczenia wymieszać z utartymi jabłkami. Pianę wmieszać do masy z żółtek, dodać pozostałe składniki i ostrożnie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy...

Artykuły na temat: pieczenie gotowej masy makowej
  • Makowe ślimaczki

    ... 1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 st. C (jeśli masz termoobieg temp. ustaw na 200 st.). 2. Na blacie rozłóż płat gotowego ciasta drożdżowego. Posmaruj go równo połową masy makowej. To samo zrób z drugim płatem. 3. Oba zwiń ciasno jak roladę. Brzeg każdej z rolad posmaruj roztrzepanym jajkiem, by się  skleił. Resztą jajka posmaruj wierzch ciasta. 4. Pokrój rolady ostrym nożem  na dość...

  • Aby uzyskać jak najlepsze efekty pieczenia należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz obieg i wilgotność powietrza. Szefowie kuchni od lat wykorzystują do tego dobroczynne działanie pary. Dzięki temu ich wypieki wyrastają równo, będąc jednocześnie miękkie i delikatne. Ty także możesz skorzystać z zalet pary dzięki piekarnikowi Electrolux PlusSteam. Fot. 123RF Tarta cytrynowa z bezą 50 g cukru pudru 130 g masła 180 g mąki 10 g wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę, cukier puder i masło miksuj w...

  • Tort opium

    Wykonanie biszkoptu Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, skrobię, kakao przesiać i odłożyć. Żółtka i połowę cukru utrzeć na bardzo jasną masę. Osobno ubić białka, po lekkim spienieniu dodać sól, na sztywno. Dodać stopniowo pozostały cukier, cały czas ubijając, do powstania gęstej i błyszczącej masy. Do masy dodać utarte żółtka i delikatnie wymieszać szpatułką...

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...

  • Tort Opium

    ...i połowę cukru utrzeć na bardzo jasną masę. Osobno ubić białka, po lekkim spienieniu dodać sól, na sztywno. Dodać stopniowo pozostały cukier, cały czas ubijając, do powstania gęstej i błyszczącej masy. Do masy dodać utarte żółtka i delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać suche składniki i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do powstania ciasta o konsystencji musu. Spód formy o średnicy 23 cm...

  • Nawet w tradycyjnej kuchni jest dużo miejsca na eksperymenty i nietypowe rozwiązania. Kulinaria to w końcu dziedzina, w której można wykazać się kreatywnością, a czasem także… umiejętnością improwizacji. Fot. 123RF/PicselZ takim podejściem w kuchni można stworzyć coś pysznego, jednocześnie świetnie się przy tym bawiąc. Przedstawiamy triki, które ułatwią pieczenie ciast oraz sprawią, że zasłyniesz jako doskonała gospodyni. Przypalony spód? Żaden problem! Sytuacja tego typu może przydarzyć się...

  • Dom pachnący bakaliami od Bakalland

    ...makowy spód: 250 g masy makowej Bakalland 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki miękkiego masła 2 małe jajka 50 g mielonych orzechów(...), dodaj przyprawę piernikową, cynamon i miękkie masło, całość wymieszaj. W drugiej misce ubij na sztywno białka jajek, dodaj żółtka i ubijaj jeszcze przez 2 minuty. Wszystko dodaj do masy makowej...

  • Święta bez mazurka lub piaskowej babki? Wykluczone! Trudno wyobrazić sobie, by w Wielkanoc na naszym stole zabrakło pachnących i smakowitych wypieków. Fot. 123RF/Picsel Wszystkich, którzy obawiają się o swoje kulinarne umiejętności, uspokajamy - istnieje kilka sprawdzonych pomysłów na to co zrobić, by przygotowywane przez nas ciasta, torty i ciasteczka zachwyciły resztę domowników. Na Wielkanoc upiecz bliskim radość! Przepis to podstawa Choć wydaje się to oczywiste, podstawą udanego wypieku...

  • Ciasta w dobrym stylu

    ....  Ciasto jabłkowo-makowe Składniki: 1 cytryna 2 jabłka 200 g masła Opakowanie cukru waniliowego 6 jaj 350 g mąki Opakowanie proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 4-5 łyżek gotowej masy makowej 2-3 łyżki żurawiny (ze słoika) 250 g cukru pudru Czerwony barwnik spożywczy Tłuszcz i bułka do formy Jabłka pokroić na małe kawałki, skropić 1 łyżeczką soku z cytryny. Masło...

  • Co robić z dzieciakami, które więcej czasu spędzają w domu? Istnieje wiele pomysłów na to, jak w prosty i przyjemny sposób zorganizować czas, angażując także najmłodszych. Jedną z przyjemniejszych aktywności, która pozwoli nam na działanie zespołowe, jest wspólne pieczenie słodkości – a efekty, och, będą pyszne! Fot. materiały prasowe Oto garść inspiracji na proste w przygotowaniu i smaczne wypieki, które możemy przyrządzić wspólnie z najmłodszymi. Smaki dzieciństwa Do zrobienia domowego...