• Informacje na temat:

    pieczenie chleba orkiszowego na drożdżach

Przepisy na temat: pieczenie chleba orkiszowego na drożdżach
  • ​Chleb wyspiarski i kanapki z łososiem

    Przepis Sary La Fountain. Przepis na 10-15 kromek.

  • Kolejny przepis na pyszny chleb.

  • Chleby pełne błonnika

    Nie ma smaczniejszego chleba, niż ten domowej roboty! Wypróbuj cztery przepisy na pieczywo o wyjątkowym smaku i z mnóstwem zdrowych dodatków.

  • Ten przepis dostałam od mojej mamy, jest łatwy do zrobienia i szybki, można powiedzieć "na niespodziewanych gości" ;)

  • Dobra pizza z domowego piekarnika

    ...rośnięcia, a zatem właśnie tą do pizzy czy chleba. Kolejny bardzo ważny czynnik, decydujący o jakości wypieku to proces rośnięcia. Dlatego ciasto warto włożyć na jedną noc do lodówki. W ten sposób...

  • Smaczny pomysł na "Chleb na drożdżach"

  • Domowy chleb na tradycyjnych drożdżach. Z tego przepisu upieczesz dwa pokaźne bochenki.

  • Już trzeci rok wypiekam dwa razy w tygodniu swoje chleby. Zmieniam tylko dodatki. Czasami piekę chleb na samym zakwasie, czasami na zakwasie i drożdżach a bywa, że na samych drożdżach. Mój dzisiejszy chleb jest właśnie na samych drożdżach z dodatkiem suszonych ziół.

  • Świeżo upieczony chleb, ma chrupiącą skórkę i miękki, sprężysty i niekruszący się środek.

  • Domowy chleb na drożdżach. Jest piękny, smaczny i pożywny, a przy tym zrobisz go w kilka chwil.

Artykuły na temat: pieczenie chleba orkiszowego na drożdżach
  • Chleb chlebowi nierówny...

    Jego wartość zależy jednak od składników, z których zostało przygotowane. Skład dobrego chleba jest bardzo prosty: mąka, woda, zakwas lub drożdże oraz sól. Mąka jest tym lepsza, im ma wyższy numer, np. żytnia razowa 2000, pytlowa 720, pszenna chlebowa 850 i 750. Dobry chleb musi przez określony czas rosnąć na drożdżach lub na zakwasie. Po upieczeniu jest ciężki, lekko wilgotny, zwarty, dość...

  • Ziarno prawdy

    ...staje się zdrowszą alternatywą? Ile jest prawdy w negatywnych opiniach na temat chleba? Sprawdzam wspólnie z ekspertami: dr inż. Małgorzatą Sobczyk z Katedry Technologii Żywności Szkoły Głównej(...)". To nie szkodzi zdrowiu, ale zmniejsza wartość odżywczą chleba. Na jakie substancje zwracać uwagę? W pieczywie nie powinno być karmelu, bo fałszuje jego odcień, przez co może nam się wydawać, że...

  • Dieta św. Hildegardy: Wzmacnia, poprawia nastrój, dodaje sił

    Masz dość dietetycznych sensacji? Nic dziwnego. Zimą potrzebujemy przyjaznego jedzenia, rozgrzewającego i wzmacniającego. Może nam je zapewnić dieta mniszki sprzed niemal tysiąca lat.

  • Przyjemna dieta dla osób, które mają cukrzycę

    Gwarantujemy, że twoja dieta nie będzie nudna. Wprost przeciwnie! Możesz sobie pozwolić także na… chrupiące bułeczki i coś słodkiego!