• Informacje na temat:

    pieczenie chleba ciemnego z ziarnami

Przepisy na temat: pieczenie chleba ciemnego z ziarnami
  • Ciemne zawsze dobre?

    Czy każdy ciemny chleb jest równie zdrowy dla dziecka?

  • Moją przygodę z domowym pieczywem rozpoczęłam od tego właśnie chleba. Jest banalnie prosty w wykonaniu, rewelacyjny w smaku i co najważniejsze – ZAWSZE wychodzi!

  • Tahini - przełamie każdą słodycz

    ...potrzebujemy: czterech kromek chleba, 100 g tahini, 2 czerwonych pomarańczy pokrojonych w plastry, 100 g prażonych i posiekanych pistacji oraz 4 łyżeczek miodu. Na podpieczone kromki chleba nakładamy sezamową...

  • Pyszny chleb z chrupiącą skórką i miękkim miąższem, z ogromną ilością ziaren. Szybki i prosty sposób na otrzymałam tak dobrego chleba. Chociaż nie jest to chleb bezglutenowy, to zawiera dużą dawkę otrąb, przez co szybko przechodzi przez jelita.

  • Jak gotuje Murakami?

    ...octu ryżowego 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka startego imbiru 2-3 łyżeczki oleju sezamowego (ciemnego z prażonego sezamu)  Przygotowanie: Ugotować kurczaka w wodzie z dodatkiem pokrojonego(...) 2 jajka (1 ½  do ciasta, a ½ do posmarowania bułeczek przed pieczeniem) 100 ml mleka 100 ml wody 40 gr masła 2 łyżki ziaren czarnego sezamu 2 - 3 łyżki mleka (do posmarowania bułeczek) 250 - 300 gr...

  • Nie wymaga dużo pracy, a smakuje obłędnie

  • Idealne menu malucha: Drugi rok życia

    ​Skromne dotychczas menu malucha można już bez obaw wzbogacić wieloma nowymi składnikami.

  • Bardzo prosty i smaczny chleb z ziarnami, a przede wszystkim bardzo szybki. Ja najbardziej lubię taki świeżo upieczony, jeszcze ciepły posmarowany grubo masłem no i oczywiście musi być piętka.

  • Bardzo dobry i prosty w wykonaniu chlebek.

  • Domowy chleb z ziarnami to pyszne swojskiej roboty pieczywo. Ostatnio bardzo często piekę chleb sama, bo czasami skończy się niespodziewanie albo sklep już jest zamknięty. Trzeba tylko cierpliwie czekać aż ciasto wyrośnie, to jest minus. Jednak ciasto drożdżowe zawsze wystawia nas na próbę cierpliwości.

Artykuły na temat: pieczenie chleba ciemnego z ziarnami
  • Ziarno prawdy

    ..., magnezu i cynku.  Kobiety często nie chcą jeść ciemnego chleba, bo obawiają się wzdęć. Rozwiązanie? Wystarczy zmienić rodzaj pieczywa, np. na orkiszowe lub graham -  są mniej gazopędne niż razowe(...) staje się zdrowszą alternatywą? Ile jest prawdy w negatywnych opiniach na temat chleba? Sprawdzam wspólnie z ekspertami: dr inż. Małgorzatą Sobczyk z Katedry Technologii Żywności Szkoły Głównej...

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...

  • Wybierz chleb najlepszy dla siebie

    Uwielbiasz go, ale wyliczasz sobie każdą kromkę, bo jest tuczący? Dietetyczka wyjaśnia, że nie musisz się go obawiać. Trzeba tylko jeść zdrowy.

  • Nie od dziś wiadomo, że ciemne pieczywo należy do najzdrowszych i najbardziej wartościowych. Jak je zrobić w zaciszu własnej kuchni? Fot. 123RF/Picsel Jak wskazują statystyki, spora część Polaków najczęściej sięga po jasny chleb pszenny. Posiada on niewiele błonnika, przez co, jedzony w nadmiarze, może tuczyć. Właśnie z tego względu coraz więcej osób decyduje się na zastąpienie go znacznie zdrowszym pieczywem razowym. Zdecydowanie najzdrowsze jest pieczywo żytnie razowe, powstające z pełnego...

  • Ziarna zdrowia

    ...sałaty. Wystarczy pestki słonecznika zmielić z czosnkiem, świeżą bazylią lub pietruszką, oliwą z oliwek, wodą i solą. Pasta pasuje do ciemnego chleba, a na wierzchu możesz położyć kiełki świeżej rzeżuchy...

  • Bardzo szybki przepis na wykwintna sałatkę. Wystraczy 20 minut alby wyczarować to wspaniałe danie. Składniki: 2 duże filety ze śledzia norweskiego 2 łyżki kwaśnej śmietany rukola 2 łyżki posiekanego szczypioru Łyżka ziaren słonecznika sok z 1 cytryny olej słonecznikowy kromka razowego chleba Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dokładnie opłukać. Podzielić na mniejsze części. 2. Zmiksować śmietanę, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i 2 łyżki oleju słonecznikowego....

  • Chleb nasz powszedni

    W Polsce co miesiąc spożywa się prawie 321,6 tys. ton pieczywa. Oznacza to, że statystyczny Polak zjada miesięcznie ok. 8 kg pieczywa w różnej postaci.

  • Po raz szósty, 13 i 14 czerwca, Małopolska Izba Produktów Regionalnych, Tradycyjnych i Ekologicznych przy współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Małopolskiego, Urzędem Miasta zaprasza mieszkańców Krakowa i przybyszów na Plac Wolnica, na Święto Chleba i V Festiwal Smaku. Na krakowski Kazimierz przybędą mistrzowie piekarscy, cukiernicy i producenci Małopolskich Produktów Tradycyjnych. Wierzymy, że przybywające na Plac Wolnica rzesze krakowian i turystów w atmosferze święta i...

  • Problemy ze skórą? Wspomóż wątrobę

    ...śniadanie: 1-2 kromki chleba graham z pieczoną piersią indyka i porcją warzyw, np. pomidorem, sałatą. Obiad: zupa krem z warzyw gotowanych na parze i porcja ryby z piekarnika z duszonymi lub pieczonymi  warzywami. Podwieczorek: ryż albo kasza bulgur z duszonymi jabłkami, cynamonem i łyżką jogurtu. Kolacja: 2 kromki chleba pszenno-żytniego z gotowanym jajkiem lub twarożkiem i warzywami...

  • W ostatnich latach w Polsce zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy. Jednak, od dłuższego czasu, jesteśmy bombardowani informacjami, dotyczącymi szkodliwości chleba. Czy nasze obawy mają pokrycie w rzeczywistości? Fot. 123RF "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to...