• Informacje na temat:

    pieczeń z szynki w warzywa

Przepisy na temat: pieczeń z szynki w warzywa
  • Sokołów: Najlepsze sposoby na pieczoną szynkę

    Szynka jak marzenie Dawniej przygotowanie szynki do pieczenia zajmowało sporo czasu. Wieprzowe mięso trzeba było poporcjować, usunąć kości i odpowiednio zaprawić. Dziś ta droga została znacznie(...)! Wystarczy wyjąć ją z próżniowego opakowania, które zapewnia świeżość i bezpieczeństwo, natrzeć ją przyprawami (gotowa mieszanka tradycyjnych ziół znajduje się w opakowaniu) lub przygotować marynatę...

  • Duńskie roladki z pieca z warzywami

    Składniki na 4 porcje: 6 plastrów mięsa wieprzowego (z szynki) sól, pieprz 6 łyżeczek gruboziarnistej musztardy 12 plastrów bekonu 12 suszonych śliwek 2 cebule 2 łyżki oleju(...). Warzywa gotować 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i przesmażyć na maśle.  5 minut przed końcem pieczenia dodać do rolad. Przed podaniem posypać urażonym anyżkiem. Czas przygotowania: 105

  • Wieprzowina w porzeczkach

    Letnie dania obiadowe można ubogacić, dodając sezonowe owoce lub warzywa. Tradycyjna pieczeń wieprzowa nabierze wytrawnego smaku dzięki dodatkowi...porzeczek. Przepis wcale nie jest trudny.

  • Przysmaki z ciasta francuskiego

    Ciasto francuskie to prawdziwy mistrz metamorfoz. Przyjmuje dowolne kształty, smakowicie otula rybę, mięso, warzywa, owoce. A złocistą skórką kusi...

  • Kurczak na letni obiad

    Tajskie przyprawy, świeże zioła i śródziemnomorskie warzywa, a do tego piersi, pałki lub udka i... pyszne wakacyjne danie gotowe!

  • Słone odsłony słodkich dań

    Rogaliki, muffiny i tarty… wszyscy zajadamy się nimi w wersji słodkiej. Choć zwykle kojarzą nam się z deserem, to czas przełamać rutynę i spróbować ich w nieco innej odsłonie. Z boczkiem, szynką i warzywami tworzą naprawdę smaczne i wytrawne kompozycje. Jak je przygotować? Sprawdźcie nasze pomysły!

  • Włoska kuchnia na lato

    Kurczak cacciatore z oliwkami Sposób przygotowania 1. Rozmaryn opłucz, osusz, oderwij igiełki od gałązek. Czosnek oraz cebule obierz, por oczyść, warzywa potnij w cienkie plasterki. Plastry szynki (ew. boczku) pokrój w paseczki.  2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć rozmaryn i listki laurowe. Dodaj szynkę. Smaż 2 minuty. Następnie dołóż plasterki czosnku, cebuli i pora. Wymieszaj. Smaż...

  • Trzyskładnikowa letnia zapiekanka

    Zaledwie trzy składniki wystarczą, by mieć świetnie sezonowe danie obiadowe. Zapiekankę z cukinii, szynki i sera robi się naprawdę szybko, co w upalny dzień nie jest bez znaczenia...

  • Kolorowe kanapki

    ..., warstwę pokrojonej w plasterki mozzarelli, sera żółtego, pomidorów, bazylii i szynki z indyka. Lekko solimy i pieprzymy do smaku.  W greckim stylu Sposób przygotowania Bułkę paryską przekrajamy na połówki, a każdy kawałek skrapiamy oliwą z oliwek. Warzywa myjemy, a  następnie pozostawiamy, by się osuszyły. Kroimy paprykę i ser w paski, a cebulę w pióra. Następnie przekrajamy ogórki...

  • Muffinki z makaronu marchewkowego

    Sposób przygotowania Całe jajka mieszamy ze śmietanką oraz tartym żółtym serem, powstałą masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Cebulę i paprykę siekamy w kostkę, a następnie dodajemy kukurydzę. Foremki na muffinki smarujemy olejem, wykładamy plasterkami szynki. Do środka wkładamy makaron marchewkowy i łyżeczką dokładamy wszystkie warzywa, a następnie zalewamy masą jajeczną...

Artykuły na temat: pieczeń z szynki w warzywa
  • Rozmaitości z pieca

    ...makaron, rybę, brokuły i pomidory. Śmietanę dokładnie wymieszać z jajkami, doprawić solą, pieprzem i gałką, masą zalać warzywa, posypać serem i wstawić do nagrzanego piekarnika (170ºC) na 30-40 minut(...) cynamonu i chili, po 1 łyżeczce mielonego kminu rzymskiego i kolendry, 10 dag sera feta. Warzywa oczyścić, pokroić - marchewkę w kostkę, pomidory w cząstki. Cebulki i szczypior posiekać. Mięso pokroić...

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...

  • Nasyć się latem

    Pieczeń wołowa z sosem migdałowym (dla 6 osób) Czas przygotowania: 40 minut Poziom trudności: 2 Składniki: 1,2 kg polędwicy wołowej, 60 ml oliwy extra virgin, 2 pęczki jarmużu drobno(...). Rozłóż rybę z warzywami do miseczek, skrop sosem rybnym i dopraw cukrem palmowym. W oddzielnej misce wymieszaj szalotki z chili i ziołami, posyp nimi rybę. Podawaj z cząstkami limonki i ryżem...

  • Kiedy przygotowania do świątecznego obiadu trwają w najlepsze, każda chwila jest na wagę złota. Niestety, przy małej ilości czasu, możemy łatwo zaliczyć kulinarną wtopę. Jak zachwycić gości, nie marnując przy tym całego dnia w kuchni? Fot. 123RF/PicselPo wigilijnej kolacji, mało która z nas ma ochotę na kilkugodzinne gotowanie. Na głowie mamy mnóstwo innych spraw, jednak zależy nam na tym, by pokazać się rodzinie z jak najlepszej strony. Rozwiązaniem może być zaserwowanie gościom gotowej do...

  • Cukinia? Zapiecz to!

    ...i serem Składniki na 4 porcje: 500 g cukinii, 2 łyżki oliwy, 100 g szynki konserwowej lub kiełbasy szynkowej, 125 g mozzarelli, 2 ząbki czosnku, kilka gałązek bazylii i pietruszki, 200 g twardego(...) papierowym ręczniku. Na każdym pasku cukinii kładziemy kawałek wędliny mniej więcej tej samej wielkości. Skrawki pozostałej szynki i mozzarellę kroimy na małe kawałki. Siekamy obrany czosnek, bazylię...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Zdrowy brokuł

    ...złoty kolor. Podawaj z ulubioną surówką. Fritatta z warzywami Składniki na 6-8 porcji: 1 duży brokuł (ok. 50 dag), po 1 strąku papryki czerwonej i pomarańczowej, 10 dag szynki lub boczku(...). Całość zalej bulionem, gotuj ok. 10 min. Następnie dodaj różyczki brokułu, gotuj pod przykryciem kolejne 10 min. Kilka różyczek brokułu wyjmij i odłóż (będą potrzebne do dekoracji). Pozostałe warzywa...

  • Niestety, minął już czas, gdy na naszych stołach królowały zielone sałatki i warzywa wprost z przydomowego ogródka. Ale czy zima pod względem żywieniowym nie ma nam nic ciekawego do zaoferowania? Fot. 123RF Myli się ten, kto uważa, że zima to fatalna pora dla smakosza. Co prawda, na naszych stołach braknie świeżych ogórków i najbardziej aromatycznych pomidorów, ale w ich miejscu pojawiają się najsmaczniejsze o tej porze roku warzywa korzeniowe. Chociaż ilu z nas wzgardza bulwami, warto dać im...

  • Sałatki? Idealne na wiosnę!

    Kuszące podniebienie sery, świeże warzywa i owoce oraz charakterne kiszonki! Smacznego!

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Jakie mają zalety i dlaczego warto przygotowywać je w ten sposób? Fot.123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne...