• Informacje na temat:

    pieczen z łopatki wieprzowej

Przepisy na temat: pieczen z łopatki wieprzowej
  • Pieczona łopatka wieprzowa

    .... Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 4 godziny. Pozostały bulion zagotować. Wlać do brytfanki po około 45 minutach pieczenia łopatki. W czasie pieczenia mięso od czasu do czasu podlewać...

  • Łopatka w skorupce

    Składniki na 8 porcji: 2 kg chudej łopatki wieprzowej 2 cebule 5 ząbków czosnku 2-3 kromki pszennego chleba 3 dag parmezanu 6 łyżek oliwy 4 marchewki 1 średni seler sól(...), pieprzem, rozmarynem i oregano. Dobrze wymieszaj. Masę rozsmaruj na mięsie po godzinie pieczenia. Obłóż je podsmażonymi warzywami. Piecz jeszcze 35 minut. Gotową pieczeń podawaj np. z ziemniakami.

  • Rolada rzymska z pieczarkami

    Składniki na 8-10 porcji:  50 dag mielonego mięsa z szynki wieprzowej 50 dag mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 2 małe cebule 30 dag pieczarek 1 czerstwa bułka kajzerka 2 łyżki musztardy 2 jajka 4 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła 1 łyżka oleju sól pieprz Przygotowanie: 1. Bułkę namocz w wodzie. Cebule obierz z łupin, drobno posiekaj. Pieczarki...

  • Fleischkäse

    Składniki: - 600 g łopatki wieprzowej, - 150 g słoniny pokrojonej w bardzo drobną kostkę, - 3/8 litra bardzo zimnego mleka, - 5 g soli do peklowania, - 2 łyżki majeranku, - szczypta gałki muszkatołowej, - pół łyżeczki startej skórki cytrynowej, - łyżeczka pieprzu Przygotowanie: Mięso drobno zmielić, zmieszać z 2/8 mleka i pozostałymi składnikami. Wyrabiać 5 minut. Połowę masy mięsnej...

  • Wieprzowe kęski

    Składniki: 60 dag łopatki lub szynki wieprzowej olej rzepakowy sól pieprz Marynata: szklanka czerwonego wytrawnego wina łyżeczka mielonej kolendry pół łyżeczki cynamonu szczypta granulowanego czosnku 3 łyżki oliwy Przygotowanie: 1. Mięso umyj, pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem. Patyczki do szaszłyków mocz przez godzinę w zimnej wodzie. Składniki na marynatę...

  • Obiady wielkanocne dla leniwych i początkujących

    ...prostych dań. Zaopatrz się także w makaron, ryż i kilka rodzajów kasz. Jeżeli jesz mięso - kup dużą porcję, która może być podstawą kilku obiadów oraz dodatkiem do kanapek. Zamiast kawałka pieczeni...

  • Zupa gulaszowa

    Składniki: 40 dag łopatki wieprzowej cebula 5 ogórków kiszonych puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy czerwona papryka 3 łyżki oleju natka pietruszki łyżka koncentratu pomidorowego łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego sól pieprz Przygotowanie: 1. Łopatkę, cebulę i ogórki pokrój w kostkę. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180

  • Pomysł na prosty obiad

    Jeśli chcesz, by pieczeń wieprzowa (ze schabu, szynki lub łopatki) była bardziej soczysta, posyp mięso mąką, krótko obsmaż ze wszystkich stron na tłuszczu, a potem wstaw do nagrzanego piekarnika. Inny...

  • Zapiekanka z manny i wieprzowiny

    Składniki: 600 g pokrojonej łopatki wieprzowej łyżka mąki łyżka oleju 2 ząbki czosnku po 2 pokrojone cebule, marchewki 3 dojrzałe pomidory 2 szklanki bulionu warzywnego 3 szklanki ugotowanej na mleku manny jajko 1/2 szklanki startego sera typu parmezan Przygotowanie: 1 Mięso oprósz mąką i obsmaż na oleju. Zalej bulionem, duś na małym ogniu z warzywami i czosnkiem około godziny...

  • D jak domowy pasztet

    Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg wątróbki drobiowej 350 g boczku   6 listków laurowych 6 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren czarnego pieprzu   pęczek włoszczyzny 3 duże cebule 4 ząbki czosnku łyżeczka gałki muszkatołowej 4 łyżki majeranku 100 g suszonej żurawiny np...

Artykuły na temat: pieczen z łopatki wieprzowej
  • Pyszne z pieca

    ...bulionu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 4 godziny. Pozostały bulion zagotować. Wlać do brytfanki po około 45 minutach pieczenia łopatki. W czasie pieczenia mięso od czasu do czasu(...). Porozkładać plasterki sera. Za pomocą folii zwinąć mięso w roladę. Jeszcze raz owinąć roladę folią. Ułożyć w brytfannie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po ok. 45 minutach pieczenia...

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...

  • Szaszłyki. To musisz o nich wiedzieć

    Wybieram takie mięso, które nie wyschnie zbyt szybko podczas pieczenia lub smażenia, czyli nie chude, tylko zawierające więcej tłuszczu - tłumaczy Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna.

  • Aby uzyskać jak najlepsze efekty pieczenia należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz obieg i wilgotność powietrza. Szefowie kuchni od lat wykorzystują do tego dobroczynne działanie pary. Dzięki temu ich wypieki wyrastają równo, będąc jednocześnie miękkie i delikatne. Ty także możesz skorzystać z zalet pary dzięki piekarnikowi Electrolux PlusSteam. Fot. 123RF Tarta cytrynowa z bezą 50 g cukru pudru 130 g masła 180 g mąki 10 g wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę, cukier puder i masło miksuj w...

  • Smaki z Czech

    Knedliki z gulaszem Składniki na 4 porcje: Na knedliki: 2 bułki kajzerki, 30 g masła, 400 g mąki pszennej, 15 g drożdży, sól, ok. 200 ml mleka, 2 żółtka, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie) Na gulasz: 600 g szynki wieprzowej (lub łopatki), 2 łyżki smalcu, 3 cebule, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz czarny mielony, kminek, 2 łyżki majeranku, miąższ z chleba do zagęszczenia. Ugotuj...

  • Wiodący producent słonych przekąsek Lay's przedstawia nową linię najwyższej jakości chipsów ziemniaczanych. Lay's Prosto z Pieca w dwóch wariantach smakowych - Naturalne Solone i Grillowana Papryka to pierwsze na polskim rynku pieczone chipsy ziemniaczane. Dzięki unikalnemu procesowi powolnego pieczenia, Lay's Prosto z Pieca zawierają 70% mniej tłuszczu niż standardowe, smażone chipsy, przy jednoczesnym zachowaniu wyjątkowej chrupkości i niepowtarzalnego smaku. Wiele konsumentek, które cenią...

  • Nie jesz mięsa? Mamy dla ciebie alternatywę!

    .... 3.     Dodaj sos sojowy. 4.     Do małej miski dodaj przyprawy i wymieszaj, a następnie dodaj je do rozkruszonego tofu. 5.     Całość dopraw solą i pieprzem. 6.     Na blasze wyłóż papier do pieczenia...

  • A może dzisiaj zjemy śniadanie na ciepło? Zdziwisz się, w jak prosty sposób możesz odmienić oblicze tradycyjnej owsianki. SKŁADNIKI - 1 ¼ szklanki płatków owsianych + 1 łyżka do posypania - ¾ szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 ¼ szklanki mleka - ¼ łyżeczki soli - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 3 truskawki PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Rabarbar myjemy i kroimy.Krok 2Do miski...

  • Kolejne marynaty Krakus

    ...zamarynowana według staropolskiej receptury pysznie pachnie majerankiem. Obie marynaty można serwować na gorąco - z pieca lub grilla i, po upieczeniu, także na zimno - jako przystawkę czy dodatek do(...) mięsa podczas pieczenia. Zamarynowana i otulona aromatem przypraw tworzy po upieczeniu smaczne i efektowne gorące danie. Nowe mięsne marynaty pakowane są w próżniowe opakowania, zawierające rodzinną...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...