• Informacje na temat:

    pieczeń wołowa marynata z wina

Przepisy na temat: pieczeń wołowa marynata z wina
Artykuły na temat: pieczeń wołowa marynata z wina
  • Jesień, chce się jeść!

    ...porcji zupy wsyp po łyżce chrupiącego popcornu. Grillowana polędwica wołowa z zapiekanką ziemniaczaną i karmelizowaną cebulą Oczyszczoną polędwicę natrzyj oliwą, solą i pieprzem, włóż do miseczki...

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...

  • Graj w zielone

    ...naciowego, łyżka przecieru pomidorowego, 150 ml czerwonego, wytrawnego wina, 2 łyżki miodu, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła klarowanego, 4 małe młode marchewki, 1/2 szklanki zielonego groszku(...). Z wykształcenia geodetka. Pasjonatka dobrego jedzenia i równie dobrego wina. Jak pisze na swoim blogu, każda droga, na którą wchodzi, prowadzi ją do kuchni. Ma 29 lat.

  • Marynowanie to doskonały sposób na przygotowanie soczystych i aromatycznych mięs. Jednak czy wiedzieliście, że dodanie do nich jednego składnika może uchronić was przed poważnymi chorobami? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo sezon grillowy rozpocznie się na dobre. Prawdopodobnie większość z was, mimo niesprzyjającej aury, zdążyła już odkurzyć ruszty i zjeść pierwszą w tym sezonie, grillowaną kiełbaskę. Z pewnością też nie raz natknęliście się na informacje dotyczące szkodliwości potraw z rożna....

  • Zimny makaron udon z sosem dipowym dashi

    ...posiekanych alg nori Wołowina karaage (w głęboko smażonym oleju) · 200g polędwicy wołowej · 3-centymetrowy kawałek imbiru, obranego i startego · 1 ząbek czosnku, zmiażdżony · 2 łyżki sosu sojowego(...) przygotowania: Makaron udon Używając robota kuchennego wyrabiaj mąkę, wodę i sól przez 2 minuty. Następnie wyjmij ciasto z robota, uformuj kulę i wsadź do plastikowej torebki na 30 minut. Wołowina...

  • Wołowina to mięso smaczne i chętnie wybierane. Jednak czy zawsze wiemy, który kawałek mięsa wybrać lub co z nim zrobić? Prezentujemy podstawowy podział tuszy wołowej.   1. Karkówka - doskonała na gulasz, do długiego gotowania, duszenia 2. Rozbratel - doskonały na pieczeń, rumsztyk, bryzol, do duszenia, powolnego gotowania, bardzo dobry na stek siekany   3. Antrykot - doskonały na steki i na pieczeń, do smażenia, grillowania, na słynny Rib Eye Steak   4. Łopatka - doskonała do pieczenia,...

  • Dania z wołowiny

    .... Mąkę rozrobić w odrobinie wody, wmieszać do sosu, chwilę gotować, ew. podlać wodą. Roladki podawać z sosem i ryżem. Pieczeń wołowa Składniki na 4 porcje: 800 g udźca wołowego, 100 g słoniny, 100 g plasterków bekonu, sól, ok. 100 ml oleju, 2 marchewki, 1 cebula, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 500 ml bulionu wołowego, 250 ml czerwonego wina, 2 liście laurowe, 6 ziaren pieprzu, 6 ziaren...

  • Jaka jest historia wina? W jaki sposób powstaje alkohol? Jakie są potrzebne przyrządy do wyrobu wina? Jak wygląda przebieg produkcji wina w domu? Jak przeprowadzić fermentację, a później ją kontrolować? Czy wiesz, że wina można wyprodukować ze świeżych owoców, z wielu rodzajów owoców, z owoców z puszki, z suszonych owoców, a wreszcie z kwiatów, zbóż, z soku drzew? Poznaj receptury na wina i na napoje winopodobne (wermuty, wina ziołowe, wina lecznicze), miód pitny oraz dowiedz się wiele o...

  • Dwa w jednym

    ...wędzonego bez kości, pokrojone w dużą kostkę, 3 ząbki czosnku obrane i pokrojone w cienkie plasterki, 2 łodygi świeżego tymianku, 2 świeże liście laurowe, 1,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego(...) zrumieni, wyjmij z piekarnika i podawaj. Wieprzowina z grzybami w sosie sojowym (dla 4 osób) Czas przygotowania: 3,5-8,5 godziny Poziom trudności: Składniki: 1,2 kg łopatki wieprzowej...

  • Klimatyczne wnętrze, pyszne jedzenie, świetni ludzie i wyśmienite wino - te kilka słów idealnie opisują Festiwal Wina , który odbył się w czwartek w Trattorii Soprano. Smaker objął to wydarzenie patronatem. Zapraszamy na relację! Gdy wybiła godzina 18:00, w dolnej sali restauracji Trattoria Soprano zaczęli gromadzić się miłośnicy wina. Festiwal otworzył sommelier Pan Lech Andrzejewski, który poprowadził warsztaty dla początkujących degustatorów. Dowiedzieliśmy się m.in. jak prawidłowo...