• Informacje na temat:

    pieczen wieprzowa na ostro

Przepisy na temat: pieczen wieprzowa na ostro
  • Pikantny gulasz wieprzowy

    Ziemniaki wyszoruj miękką szczoteczką pod strumieniem zimnej wody.

  • ...duszenia mięsa. Należy je podczas pieczenia lekko oprószyć vegetą i cukrem. Porcja dla 4 osób. Stopień trudności - umiarkowane. Czas przyrządzenia - 1 h i 40 min. Ilość kalorii - 1 porcja - 690 kcal...

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    Kurczaka, wołowinę, żeberka czy indyka można przyrządzić bez dodatku tłuszczu! Wystarczy sól, miód, rękaw do pieczenia, folia aluminiowa i kilka innych "sztuczek".

  • Obiady wielkanocne dla leniwych i początkujących

    ...prostych dań. Zaopatrz się także w makaron, ryż i kilka rodzajów kasz. Jeżeli jesz mięso - kup dużą porcję, która może być podstawą kilku obiadów oraz dodatkiem do kanapek. Zamiast kawałka pieczeni...

  • Grzybowy przysmak

    Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w talarki.

  • Zupa gulaszowa

    Pikantna i aromatyczna.

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ..., czasem dochodząc nawet do 60 - 70 proc. Wraz z karafką i kieliszkami na stół zawita przystawka, taka jak slană - wędzona szynka wieprzowa, tobă - rodzaj salcesonu z podrobów wieprzowych, caltaboşi(...) w okresie świąt Bożego Narodzenia jest piftie - bardzo smaczna galaretowa wieprzowa zupa z czosnkiem. Wegetarianie mogą spróbować ciorby de legume - zupy jarzynowej. Pięciogwiazdkowe sarma Choć...

  • Kuchnia chorwacka

    ...w grzyby. Kuchnia Zagrzebia oferuje bardzo dobry kotlet cielęcy z serem oraz pieczenie, gulasze i makarony. W Međimurju obowiązkowo należy skosztować indyka ze słoniną lub kiszkę oraz przystawek(...) i suszona szynka wieprzowa, kiełbaski podawane z domowym serem, papryką, pomidorem i młodą cebulką lub kiszonymi jarzynami. W miejscowościach turystycznych można pójść do cukierni. Ich wystrój jest...

  • Makabryczne menu na halloweenową imprezę!

    Składniki: - 125 g niesolonych orzeszków ziemnych, - 150 g gorzkiej czekolady, - 200 g mąki, - 1 łyżeczka kakao, - pół łyżeczki proszku do pieczenia, - 125 g masła, - 75 g brązowego cukru(...) Przygotowanie: Orzeszki posiekać na drobne, czekoladę na duże kawałki. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z białym, waniliowym i brązowym cukrem oraz szczyptą soli. Dodać...

Artykuły na temat: pieczen wieprzowa na ostro
  • Mięso prosto z pieca

    Nie ma nic lepszego niż zapach i smak pieczeni. W ziołach albo w sosie.

  • Ostra kuchnia – można ją kochać, albo nienawidzić. Miłośnicy ostrej papryki wiedzą doskonale, że pikantne potrawy wciągają. Fot. 123RF/Picsel Na zdjęciu jedna z najostrzejszych papryk świata - chili habanero.   Trochę nauki Za ostrość papryki chili odpowiada kapsaicyna. Nasz organizm, w szczególności błony śluzowe, w kontakcie z tą substancją zachowuje się dokładnie tak, jak w przypadku oparzenia. To dlatego odczuwamy silnie piekący smak, uczucie gorąca, palenia, a nasz mózg w ekspresowym...

  • Czosnek w kuchni

    ...z dodatkiem marynowanych pikli. Ostry akcent Jeśli pieczesz szynkę wieprzową, to oprócz natarcia jej przyprawami, możesz dodatkowo włożyć czosnek do środka pieczeni. Robimy to przez nacięcia szpikulcem(...) 2-3 ząbków. Pasta do chleba Czosnek w trakcie pieczenia traci swój ostry smak, jest pyszny. Odcinamy górne części główek tak, by widoczne były ząbki. Pieczemy je przez godzinę w naczyniu żaroodpornym...

  • Pieprz czarny mielony lub ziarnisty czy pieprz ziołowy? Galeo podpowiada do czego i kiedy go dodać, żeby najlepiej podkreślić smak i aromat potraw. To oprócz soli jedna z najbardziej uniwersalnych przypraw. Fot. 123RF/Picsel Jak uzyskać pieprz? Jego wartość doceniono już wieki temu - w średniowieczu płacono za niego złotem! Przyprawę stanowią owoce Piper nigrum - pnącej rośliny, którą można uprawiać w krajach strefy tropikalnej i subtropikalnej. Co ciekawe, aby uzyskać pieprz czarny, zbiera...

  • Smaki z Czech

    Smakołyki naszych południowych sąsiadów to nie tylko słynne knedliki, ale także pyszne pieczone kiełbaski, nadziewane placki oraz smażony żółty ser.

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentował Marcin. Ciasto 200 ml ciepłej wody400 g mąki pszennej (typ 650)20 g świeżych drożdży2 łyżki oliwy z oliwek1½ łyżeczki soli2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego½ łyżeczki cukru Farsz mięsny 3 mięsiste pomidory 150 g mięsa (po 75 g baraniny i wołowiny)1 cebula szalotka1 zielona papryka3 łyżki oliwy z oliwek sól do smakupieprz do smaku3 pieczarki2 ząbki czosnku10 g długo dojrzewającego sera koziego50 ml...

  • Wieprzowina w miodzie

    Mięso pieczone w miodzie to sposób przyrządzania pieczeni znany już setki lat temu. Ten smak zachwyca i dziś.

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...

  • Domowe pasztety

    Samodzielnie przygotowany pasztet, mięsny lub wegetariański, wybornie smakuje ze świeżym pieczywem albo jako nadzienie do kruchych babeczek.

  • Krucha, soczysta i aromatyczna szynka to prawdziwy rarytas. I, niewątpliwie, marzenie każdego miłośnika dobrej kuchni. Jej przygotowanie nie wydaje się szczególnie trudne czy skomplikowane, a doświadczenie podpowiada, że wystarczą tylko dobry przepis i odrobina chęci. Mimo tego nie każdy potrafi ją jednak przyrządzić w taki sposób, aby w czasie pieczenia nie wyschła i nie straciła swoich walorów smakowych. Podpowiadamy, po jakie sztuczki sięgnąć, aby w swojej kuchni tym razem osiągnąć sukces....