• Informacje na temat:

    pieczen w zupie francuskiej

Przepisy na temat: pieczen w zupie francuskiej
  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ...: 5 łyżek ostrej musztardy (np. francuskiej, dijon) wymieszaj z 1 łyżką wody, dodaj 1 łyżkę płynnego masła i 2 łyżki bułki tartej. Masę nałóż na kiełbasę 20 min przed końcem pieczenia. Świetny smak(...). Ile ciasta do formy? Podczas pieczenia dobrze wyrobiona drożdżowa baba zdrowo rośnie. Dlatego ciastem napełnij foremkę do połowy. Gdy nie masz czasu: Świeże drożdże zastąp suchymi. Nie robi się...

  • Krem z pieczonej dyni hokkaido z chrupiącą krewetką

    Porcja dla 4 osób. Czas przyrządzania: 2 godziny.

  • Kasztany jadalne – delicje w jesiennym menu

    Kasztany jadalne dojrzewają na przełomie października i listopada, to optymalny czas, by po nie sięgać. Nadają się do gotowania, pieczenia i prażenia. Jesienią, kiedy organizm przyzwyczaj się do niższych temperatur, potrzebujemy ciepłych posiłków bardziej, niż kiedykolwiek. Urozmaicajmy jadłospis o wartościowe produkty.

  • Fondant au chocolat - ulubione ciasto Francuzów

    Ciasto czekoladowe z płynnym wnętrzem tzw. fondant au chocolat - to, jak wskazuje Susan Herrmann Loomis, autorka książki "W mojej francuskiej kuchni", ulubione ciasto Francuzów. Na kartach swojej książki zdradza również sprawdzony przepis na ten czekoladowy rarytas.

  • Rogaliki z bryndzą

    Składniki: opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (lub: kostka masła, 1 i 1/2 szklanki mąki, szklanka wody, szczypta soli), opakowanie bryndzy (ok. 20 dag), 10 dag serka śmietankowego, tymianek, cząber, ew. sezam i kminek, sól, jajko.

  • Mule

    ..., jak wiórki kokosowe, imbir, trawa cytrynowa czy chili. Omułki dobrze nadają się także do pieczenia w piekarniku lub na grillu czy nawet smażenia w woku. Wykorzystane zaś jako dodatek do zup, nadadzą...

  • Łososiowe ślimaczki

    Pyszne przekąski, szybkie do przygotowania.

  • Chcesz przyrządzić dynię? Sprawdź, którą wybrać

    Hokkaido Jest niewielka, okrągła, z zewnątrz czerwonopomarańczowa, miąższ ma ciemnożółty. Jest dość twarda i zwarta, ale nie trzeba jej obierać ze skóry. Znakomita na kremową zupę, do pieczenia(...) jasnożółty słodkawy miąższ. Dobra jest do pieczenia i duszenia. Jednak największym jej atutem są pestki - duże ciemnozielone bez łuski nasiennej. Można je zjadać od razu! Prowansalska Zwana jest...

  • Pomysł na prosty obiad

    Kulinarne abc.

  • Pyszny, niedzielny obiad

    .... Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Do ubitych jajek dodaj czekoladę z masłem. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia oraz posiekane pistacje i orzeszki ziemne. Dobrze wymieszaj. Ciasto rozsmaruj na spodzie formy. Na wierzchu ułóż plasterki pomarańczy. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 60 minut. Ew. ok. 10 minut przed końcem pieczenia ciasto przykryj kawałkiem folii aluminiowej...

Artykuły na temat: pieczen w zupie francuskiej
  • Kuchnia francuska. Bon appétit!

    ...  Jaka jest kwintesencja tej kuchni? Na czym polega jej magia? W ramach kampanii French Touch, zaglądamy do francuskiej kuchni.   Pierwsza gwiazda kulinarnego show, która próbowała przybliżyć(...) widzów podstaw klasycznej kuchni francuskiej. Za co kochali Julię Child widzowie? Za to, że była autentyczna i miała fantastyczne poczucie humoru. Potrafiła na własnym ciele pokazywać szynkę lub...

  • Miedziane rondle wiszą nad kuchnią, tymianek i rozmaryn rozsiewają swój zapach w ogrodzie, a boulangerie jest otwarta każdego dnia w tygodniu. I jak tu nie kochać francuskiej prowincji i francuskiego jedzenia? Dwadzieścia lat temu Amerykanka Susan Loomis dała się temu uwieść i zamieszkała wraz z rodziną w niewielkiej miejscowości Louviers w Normandii. Opowiadając o swoich sąsiadach oraz przyjaciołach, ich tradycjach i zwyczajach, odziedziczonych po przodkach i pięknie kultywowanych przez...

  • Po francusku, czyli z umiarem

    ..., 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonej gałki(...) pieczenia, solą oraz aromatycznymi przyprawami. Dodaj do masy jajeczno-jogurtowej połowę mąki i płatki owsiane i wymieszaj starannie. Wsyp resztę mąki i skórkę pomarańczową i mieszaj ostrożnie do chwili...

  • We Francji gotowanie to styl życia a każdy posiłek jest małym świętem. David Gaboriaud propaguje tę ideę w Polsce. Lokalne produkty, wspólne gotowanie, celebrowanie posiłków - ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To również niezwykła opowieść o tym, jak jedzenie łączy ludzi. Powolne degustowanie, nieśpieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi - z tej książki dowiesz się, jak robią to Francuzi. Coś francuskiego to nie tylko zbiór przepisów na francuskie klasyki, ale także wciągająca...

  • "Francuska kuchnia, oczywiscie, ze jest dobra! ... Nie mozna jednak pogodzic wspolczesnego zycia z ta dobra, tradycyjna kuchnia. W kraju, w ktorym popelniaja...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • ​Krem z dyni z pestkami smażonymi z cebulą i bitą śmietaną

    Pieczenie dyni może się wydać zbędnym zawracaniem głowy, warto jednak poświęcić chwilę na ten zabieg, dzięki któremu dynia nabiera słodyczy i aromatu, jakiego nigdy jej nie da zwykłe wrzucenie do(...). Uzyskałam barwną pożywną zupę, która rozjaśni mroczne, zimowe dni. 4 porcje. Czas przygotowania: 30 minut Czas pieczenia: 45 minut Składniki: - 1 kg dyni pokrojonej na duże kawałki (pestki...

  • Książka pachnąca świeżym chlebem - dla fanów Petera Mayle`a i wszystkich, którzy cenią tradycyjny smak i uroki codziennego życia. Któż nie lubi zapachu świeżego chleba? Mało kto oparłby się chrupiącej bagietce czy jeszcze gorącemu bochenkowi, zwłaszcza gdy pochodzi on z uroczej rodzinnej piekarni, gdzie do pieczenia podchodzi się z prawdziwą miłością. Takie właśnie miejsce odwiedzamy wraz z Peterem Maylem, by na własne oczy zobaczyć, jak w rękach mistrza Gerarda Auzeta powstają smakowite...

  • Smaczna dynia

    Miąższ dyni długo wydawał mi się mało inspirujący kulinarnie. Był piękny, ale mdły. Z dyni interesowały mnie tylko pestki. Aż nastąpił przełom - odkryłam idealną zupę dyniową.

  • Czy piekliście kiedyś samodzielnie chleb tostowy? Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Wypróbujcie przepis Ani, a nie pożałujecie. Chleb tostowy40 g masła20 g drożdży1 łyżeczka cukru200 ml ciepłej wody50 ml mleka1 łyżeczka soli400 g mąki pszennej typu 650folia spożywcza do przykrycia ciastamasło do wysmarowania formybułka tarta do posypania formykostki lodu do wypełnienia żaroodpornego naczynia Beszamel35 g masła35 g mąki½ l mlekasólpieprzgałka muszkatołowa w całości English muffins7 g...