• Informacje na temat:

    pieczarki w soli

Przepisy na temat: pieczarki w soli
  • Calzone z pieczarkami

    Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiej do miski razem z łyżeczką soli. Drożdże rozmieszaj w ciepłym mleku ze szczyptą cukru. Wlej do mąki. Dodaj oliwę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw pod przykryciem na około godzinę. 2.  Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Oczyść i posiekaj pieczarki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki, duś, mieszając, aż cały płyn...

  • To już chyba będzie 2 rok, gdy nie kupuję wędlin w sklepie. Po prostu robię je sama. A prawda jest taka, że nic nie zastąpi tych zrobionych we własnej kuchni :) I to jest naprawdę uzależniające. Kolejny przepis na domowy schab dostałam od mojej mamy. Może mięso po upieczeniu nie należy do najwilgotniejszych, ale jego smak jest powalający. Polecam w ten sposób przyrządzić również karkówkę.

  • Tarta z pieczarkami

    ...1. Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę. W środku powstałego kopczyka tworzymy wgłębienie, w którym umieszczamy dwa żółtka, masło posiekane nożem, dwie łyżki wody i szczyptę soli. Składniki(...) zawijamy na bokach. Nakłuwamy ciasto widelcem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 20 minut. 3. Szykujemy farsz: pieczarki i obraną cebulę myjemy i kroimy (pieczarki...

  • łatwe w przyrządzeniu i smaczne. Dobre danie na obiad. Wystarczy zrobić sos, może być z torebki Winiary do tego ziemniaczki i surówka i obiad gotowy.

  • Kotleciki z pieczarek

    Pieczarki płuczemy, drobno kroimy. Cebule obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na patelni wraz z pieczarkami. Jaja ugotowane na twardo, obieramy. Wszystkie składniki miksujemy z dodatkiem surowego jaja, soli, pieprzu, uniwersalnej przyprawy warzywnej, bułki tartej bezglutenowej, posiekanej pietruszki. Jeśli masa jest za gęsta dodajemy odrobinę mleka. Formujemy kotleciki, obtaczamy je...

  • pychota

  • Półmisek z pieczarkami

    .... Posól szczyptą soli. Możesz też dorzucić 2 listki laurowe i 2-3 ziarenka ziela angielskiego. Wyjmij je po ugotowaniu. Odlej i przelej soczewicę zimną wodą.  3. Cebule obierz i pokrój w piórka. Zalej wrzątkiem i od razu odcedź. Przelej bardzo zimną wodą - dzięki temu cebula straci swoją ostrość. Pieczarki pokrój w plasterki lub na połówki.  4. W misce delikatnie wymieszaj ostudzoną soczewicę...

  • Zaczynamy od produktu, którego bez soli chyba prawie nikt sobie nie wyobraża – pieczywa. Dzisiaj upieczemy angielkę, nazywaną też bułką paryską lub batonem , w zależności od regionu Polski. Przygotujemy nietypową angielkę, bo na kefirze, takim domowym. A o produkcji kefiru w domu i ziarnach kefirowych napiszemy następnym razem. Angielka ta ma pyszną chrupiącą skórkę, jest puszysta i można zajadać ją zarówno z dodatkami wytrawnymi, jak i na słodko.

  • Jajka z pieczarkami

    ...1. Gotujemy jajka na twardo, obieramy, kroimy wzdłuż na pół, ostrożnie wyjmujemy żółtka i rozgniatamy je widelcem. 2. Pieczarki oczyszczamy, kroimy bardzo drobno lub ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na oleju razem z rozdrobnionymi pieczarkami, często mieszamy. Zdejmujemy z ognia, zostawiamy do ostygnięcia. 3. Szczypiorek siekamy, łączymy w miseczce...

  • Tanie i wyjątkowe

Artykuły na temat: pieczarki w soli
  • Pieczarki faszerowane

    Przekąska? Śniadanie? A może przystawka? Faszerowane pieczarki są wielozadaniowe i zasmakują wszystkim domownikom!

  • Pieczarki faszerowane

    Faszerowane pieczarki najlepsze są na ciepło podawane z kaszą gryczaną, jęczmienną lub razowym chlebem.

  • Krokiety z pieczarkami

    ...cienkie naleśniki.  Kiszoną kapustę gotuję, aż będzie miękka, odcedzam, studzę, odciskam nadmiar wody i drobno siekam. Pieczarki płuczę, osuszam i drobno siekam. Obrane cebule kroję w kostkę. Na dużej patelni rozpuszczam masło, szklę cebulę, a następnie dodaję pieczarki i smażę kilka minut, aż cała woda z pieczarek odparuje. Wtedy dodaję kapustę i smażę 15-20 minut, często mieszając. Doprawiam...

  • Pęczotto z pieczarkami

    Sposób przygotowania: 1. Kaszę wsypać na sito i dokładnie wypłukać pod bieżącą, zimną wodą.  2. Zagotować trzy szklanki osolonej wody. Wlać olej, wrzucić ziele. Do wrzątku wsypać kaszę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem. Ziarna powinny wchłonąć całą wodę.  3. Na patelni roztopić masło, wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki i posiekaną cebulę. Dusić pod przykryciem około 5 minut.  4. Do...

  • Risotto z pieczarkami

    Sposób przygotowania: 1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na tłuszczu. Uważaj, żeby się nie przypaliła.  2. Do cebuli dodaj ryż i smaż 3 minuty, ciągle mieszając. Następnie stopniowo dodawaj chochlą bulion. Czekaj, aż ryż wchłonie każdą porcję.  3. Na drugiej patelni usmaż pieczarki na złoty kolor. Dodaj posiekany czosnek i podsmaż jeszcze 2 minuty. Wsyp natkę i dopraw solą oraz pieprzem...

  • Pieczarki faszerowane

    Pieczarki, boczniaki lub grzyby leśne. Zapraszamy na aromatyczną grzybową ucztę.

  • Nadziewane pieczarki

    ...1. Pieczarki oczyść, odetnij nóżki i oprósz kapelusze solą oraz pieprzem.  2. Jedno jajko ugotuj na twardo i posiekaj. Połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną szalotką, pomidorem(...). Farszem wypełnij pieczarki. Następnie ułóż je na tacce posmarowanej olejem i połóż na grillu. Zapiekaj ok. 30 minut. 3. Pięć minut przed zdjęciem pieczarek z rusztu posyp je startym serem. Zobacz...

  • Kotlety mielone z pieczarkami

    Sposób przygotowania: 1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor na oleju. Przełóż z patelni do miseczki.  2. Pieczarki obierz, drobno pokrój i usmaż na tej samej patelni, co cebulę, aż ładnie się zrumienią. Mięso przełóż do miski i wyrabiaj dłonią, aż stanie się kleiste.  3. Dodaj podsmażoną cebulę, pieczarki, jajka, bułkę tartą oraz sól i pieprz. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj...

  • Jajka zapiekane z pieczarkami i szpinakiem

    Sposób przygotowania: 1. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Cebulę i pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę. Rozpuścić masło na patelni, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć, aż pieczarki odrobinę się przyrumienią, przykryć, dusić przez 10 minut.  2. Szpinak opłukać, odsączyć, dodać do pieczarek (duże liście pokroić na mniejsze kawałki). Czosnek obrać, przecisnąć...

  • Pięć powodów, dla których warto jeść pieczarki

    Doceniamy ich smak, stosujemy je jako dodatek do potraw, ale pieczarki mają wiele innych zalet. Powinnyśmy je jeść dla zdrowia!