• Informacje na temat:

    pieczarki sos tatarski

Przepisy na temat: pieczarki sos tatarski
  • Sos tatarski

    Składniki: 5 jajek na twardo 8 dużych ogórków konserwowych 1 mały słoik marynowanych pieczarek 1 mały pęczek szczypiorku 6 łyżek majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki chrzanu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu  szczypta cukru Przygotowanie: 1. Bardzo drobno pokrój jajka, ogórki oraz pieczarki. Szczypiorek...

  • Wytrawne mini babeczki z aksamitną pastą jajeczną, łososiem i ajerkoniakiem

    Może warto w te święta, zamiast tradycyjnych jaj z majonezem, chrzanem czy w tatarskim sosie, urozmaicić nieco menu?

  • Burgery farmerskie z kolendrą

    ...pieczarki i korniszony grubo posiekaj. Pikle wymieszaj  z majonezem i jogurtem. Przygotowany sos tatarski przypraw. Bułki rozetnij. Przełóż sałatą, pomidorami, hamburgerami oraz czerwoną cebulą i sosem.(...) przełóż do miseczki. Cukinię odciśnij, wraz z kolendrą i resztą warzyw dodaj ją do mięsa. Masę  przypraw sosem sojowym, solą i pieprzem. Wyrób. Uformuj  z niej 5 owalnych kotletów. Lekko spłaszcz je...

  • Jajka nadziewane

    Składniki na 5-6 porcji: Jajka: 5-6 jaj 10-15 dag szynki 2 łyżki kwaśnej śmietany sól pieprz Sos tatarski: 1 słoik majonezu 2-3 ogórki kiszone 1/2 słoika groszku(...), sól, pieprz. Wymieszać i doprawić. Białka wypełnić masą, ułożyć na półmisku. 2. Obrane ogórki i pieczarki pokroić w kostkę, dodać groszek, majonez i wymieszać. Doprawić. Dla uzyskania ostrości...

  • Zapiekane pyrki faszerowane szynką

    .... Zapiec w piekarniku, aż jajko się zetnie, a ser zapiecze (180st. ok. 20minut). Podawać z ulubionym sosem, np.: czosnkowym lub tatarskim. Smacznego!(...)Składniki: szynka np. od Dawien Dawna firmy Gzella - 150g ziemniaki duże - 4 szt.  cebula - 1 szt. pieczarki - 6 szt. masło - 1 łyżka...

  • Zimne sosy do mięsa

    Sos tatarski 200 ml gęstego majonezu wymieszaj ze 150 ml kwaśnej śmietany 18 proc. Osącz z zalewy i bardzo drobno posiekaj 2 ogórki konserwowe oraz 10 marynowanych pieczarek. Składniki wrzuć do mieszanki majonezowo-jogurtowej. Sos wymieszaj z sokiem z 1/2 cytryny, przypraw solą i pieprzem. Dobrze schłodź. Przed podaniem posyp posiekaną natką. Dip tatarski znakomicie komponuje się...

  • Śledzie z jabłkami

    ...na talerzu. Polej sosem tatarskim. Obłóż plastrami jabłka, cebuli oraz cytryny, udekoruj koperkiem i sałatą.(...), cukier. Śledzie mocz 30 minut w zimnej wodzie. Zrób sos: koperek umyj, osusz, odłóż trochę do dekoracji, resztę posiekaj. Korniszony pokrój w drobną kostkę. Majonez wymieszaj ze śmietaną. Dołóż...

Artykuły na temat: pieczarki sos tatarski
  • Święconka na ciepło. Pomysły na podanie

    ...postawimy w niedzielę na stole. Do czego ich użyć? Przede wszystkim można podać jajka wyłożone na półmisku w asyście majonezu czy domowego sosu tatarskiego. Do dyspozycji mamy także gamę różnego(...) na maśle cebulą. Dla chcących uzyskać bardziej wyrazisty smak porada: wraz z cebulą można podsmażyć pieczarki lub pokrojoną w paski szynkę. Powstałą masę wkładamy delikatnie do skorupek. Całość, od...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Wielkanoc w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie

    ...? Klasycznie majonezem, chrzanem, bądź sosem tatarskim, albo też pokusić się o coś zupełnie nowego, np. pastę z awokado, siekane pieczarki, szpinak lub tuńczyka. Jajka nie może zabraknąć też...

  • Pieczarki to najczęściej jedzony rodzaj grzybów na świecie. Właśnie teraz możemy zasadzić je w domu. Zobaczmy tylko, czy warto! Fot. 123RF/Picsel Pieczarki to dobry dodatek do wielu dań: świetnie smakują na pizzy i w sosie. Można je gotować, dusić, zapiekać, marynować. Mogą zarówno stanowić farsz, jak i być nadziewane. Swoich zagorzałych wielbicieli ma także zupa pieczarkowa. Pieczarki można kupić w sklepach przez cały rok. Można je też samodzielnie uprawiać w domu lub w ogrodzie. Właśnie...

  • Od zasmażki do fusion

    ...postumencie z kopytek. Pasztet otulony serową kołderką w koleżeństwie sosu tatarskiego. Gęsie żołądki zażywające kąpieli w sosie śmietanowym. To przykłady barokowego nazewnictwa dań w polskich(...) ugotowało ryż w woreczku (kolejna nowinka) i dodało sos Uncle Ben’s, to był kulinarny szczyt światowości. Inna opcja: kotlet z ananasem, bo właśnie trwał szał na łączenie owoców z mięsem. Nie bez związku...

  • Ta ciepła i chrupiąca przekąska bez wątpienia wprawi cię w dobry nastrój. Wystarczy kilka pieczarek, gałązka rozmarynu i dobrej jakości chleb. Proste? Do dzieła! Składniki:- opakowanie małych pieczarek lub dwie solidne garście*- 2 gałązki świeżego rozmarynu- łyżka/dwie masła klarowanego- 2 ząbki czosnku- 1/4 łyżeczki soli wędzonej- świeżo mielony pieprz- sól różowa do smaku- łyżka sosu sojowego tamari - wiejski chleb na zakwasie 2-3 kromki- jogurt roślinny naturalny- bazylia grecka lub mięta...

  • Smakołyki z lasu

    ..., smażonym wędzonym boczkiem oraz kwaśną śmietaną, sosem majonezowym, tatarskim lub czosnkowym. Potrawka grzybowa Składniki na 4 porcje: 7 5 dag mieszanych grzybów (np. podgrzybków, kurek, także(...) zasmaż. Grzyby na patelni zalej szklanką wody. Poczekaj aż całość zacznie wrzeć, po czym zmniejsz płomień i duś wszystko pod przykryciem jeszcze 8-10 minut. Po tym czasie dolej śmietanę, przypraw sosem...

  • Pieczarki to najczęściej jedzony rodzaj grzybów na świecie. Jak je przygotować, aby uniknąć kulinarnej nudy? Fot. 123RF/Picsel Pieczarki można kupić w sklepach przez cały rok, jednak rzadko mówi się o ich prozdrowotnych właściwościach.  Już od wielu lat pokutuje u nas pogląd, że grzyby nie mają w sobie żadnych wartości odżywczych. To nieprawda! Jeśli mówimy o pieczarkach, to mają one w sobie sporo błonnika oraz antyoksydantów, takich jak polifenole, witamina C, D, B2 i B12. Są także dobrym...

  • Nie tylko ogórkowa

    ...i duś pod przykryciem przez ok. 45 minut. Wyjmij, podawaj na gorąco lub na zimno z sosem tatarskim. Zrób sos: 1/4 szklanki majonezu wymieszaj z 5 łyżkami śmietany, drobno pokrojonym kiszonym ogórkiem(...) ziemniaków, 1/2 główki małej kapusty włoskiej, 3 strączki różnokolorowej papryki, 4 ogórki kiszone, 4 łyżki zielonych oliwek, 4 łyżki czarnych oliwek, cebula Na sos: 2 ząbki czosnku, pęczek siekanego...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...