• Informacje na temat:

    pieczarki i papryka marynowana

Przepisy na temat: pieczarki i papryka marynowana
  • Grill po wegetariańsku

    Grzyby portobello to nic innego jak odmiana popularnej… pieczarki. Kucharze chwalą je za wyjątkową zdolność do pochłaniania smaków i zapachów. Dlatego tak dobrze się je marynuje – w krótkim czasie grzyby zyskują smak i aromat przypraw.

  • Fit grill – jak urządzić, żeby wszystkim smakowało?

    W sezonie grillowym podniebienie jest kuszone przez karkówkę z rusztu, przypieczone kiełbasy, szaszłyki z kawałkami grillowanego karczku i wiele innych marynowanych mięs, które – choć są aromatyczne i smakowite – należą też do kalorycznych i wcale nie pomagają w utrzymaniu diety. Gdyby tak urządzić grilla w stylu fit i zjeść równie smacznie, ale zdrowo?

  • Składniki: 80 dag karczku wieprzowego pokrojonego w grubą kostkę, 10 dag boczku peklowanego pokrojonego w kostkę, 2 cebule pokrojone w kostkę, 20 dag pieczarek pokrojonych w ćwiartki, 2 ząbki czosnku pokrojonego w plastry, 10 dag mix papryk, 10 dag przecieru pomidorowego, 50 ml oleju do smażenia, 200 ml bulionu, 100 ml czerwonego wina, jałowiec, rozmaryn, papryka słodka, ziele angielskie, pieprz...

  • Zimne sosy do wędlin

    Zrobisz je w kilka minut.

  • Kolorowe szaszłyki z karczku

    Sposób przygotowania Karczek pokroić w kostkę (ok. 2,5 cm x 2,5 cm). Papryki umyć, wydrążyć z pestek i podzielić na małe części. Cebule pokroić w piórka, pieczarki na 6 cząstek. Olej wymieszać z przyprawami, polać nim mięso i warzywa oraz dokładnie wymieszać - marynować ok. 1 godziny. Następnie nadziewać na patyczki kostki mięsa na przemian z warzywami, po czym gotowe szaszłyki grillować ok...

  • Gulasz wołowy z grzybami

    ...czosnku sól pieprz oregano Przygotowanie: 1. Wołowinę umyj, pokrój w kostkę, smaż na oleju. Pieczarki, cebulę, chilli pokrój w plastry. W dużym garnku rozgrzej olej, wsyp paprykę, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Zamieszaj, smaż minutę, dodaj cebulę, zeszklij. Dodaj pieczarki, smaż siedem minut. 2. Do garnka dodaj mięso i czosnek. Wlej wodę, by zakryła mięso, całość...

  • Menu na tradycyjną Wielkanoc: co podać na świąteczny stół?

    Wielkanocna sałatka z szynką Sposób przygotowania Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w ćwiartki. Do misy wrzuć pokrojoną w paski sałatę lodową i pokrojoną w paseczki szynkę, ser żółty, paprykę i pieczarki marynowane. Majonez połącz z jogurtem i chrzanem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polej przygotowanym sosem i posyp uprażonym sezamem. Na wyłożoną na...

  • Serowa z groszkiem

    Składniki: 5 dkg ostrego żółtego sera 5 dkg łagodnego żółtego sera 5 dag sera żółtego wędzonego lub oscypka 1/2 puszki groszku 6 marynowanych pieczarek 2  ogórki kiszone papryka(...), pokrojone ogórki, pieczarki, posiekane jajka, przyprawy oraz zieleninę. Wszystko wymieszać i połączyć z majonezem.

  • Sałatki makaronowe

    ...plasterki, a te na ćwiartki. Seler obierz z grubszych włókien i pokrój na cienkie talarki. Paprykę umyj, oczyść i pokrój na plasterki. Poszatkuj umyte i osuszone pieczarki (jeśli mają zdrową skórkę, nie(...) krócej niż zaleca producent - makaron nie powinien być rozgotowany. Pieczarki umyj, dobrze osusz i cieniutko pokrój. Obsmaż przez minutę na minimalnej ilości oleju. Zdejmij z patelni do ostudzenia...

  • Lato zamknięte w słoiku

    ..., gotując słoiki w dużym garnku przez 10-15 minut. Zostaw w wodzie, aby wystygły. W chłodnym miejscu przetrwają nawet rok. Papryka – sojuszniczka i rekordzistka! Rekordowa ilość witaminy C w jednym warzywie, żelazo, magnez, witaminy z grupy B i kwas foliowy. Papryka to prawdziwa kopalnia składników odżywczych w trzech wariantach do wyboru! Papryka czerwona - dba o nasze oczy, powstrzymuje...

Artykuły na temat: pieczarki i papryka marynowana
  • Rolada z boczku

    Z boczku odetnij skórę. Boczek natnij tak, aby dał się rozłożyć jak książka., oprósz solą, pieprzem i majerankiem. Półplasterki pieczarek i posiekaną cebulę...

  • Sześć rad na zdrowe grillowanie

    ...trzymane na ruszcie krótko, nie tracą witamin i minerałów. Do takiej obróbki nadają się bakłażany, cukinia, kukurydza, cebula, czosnek, papryka, pieczarki. Nie grilluj ziemniaków - pod wpływem wysokiej...

  • Maczanka krakowska

    ...pokrojony w słupki boczek, pokrojone w ćwiartki pieczarki i pokrojone w pióra cebule. Posyp obficie papryką, ziołami i zalej winem i połową bulionu. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140

  • Nietolerancja histaminy - choroba, która udaje alergię

    ..., wędzony węgorz, krewetki, małże, kalmary, langustynki, homary. Owoce i warzywa: Pomidory, rośliny strączkowe (fasola, fasolka szparagowa, groch, groszek śnieżny, soja), szpinak, pieczarki, bakłażany...

  • Dieta, która złagodzi objawy menopauzy

    ..., pieczarki. Dodaj do ryżu, przypraw. Wtorek: Kurczak z kaszą i cykorią Składniki: 200 g piersi kurczaka, oliwa, sól i pieprz, 6 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej, cykoria, jabłko, łyżka jogurtu, 2 orzechy(...) wymieszaj z ogórkiem pokrojonym w kostkę, kiełkami i oliwą. Napełnij farszem listki cykorii, zjedz z chlebem posmarowanym masłem. Wtorek: Papryka nadziewana Składniki: średnia papryka, 6 łyżek...

  • 5 zasad, jak grilować, żeby nie chorować?

    Czy dania z grilla mogą być zdrowe? Sprawdzamy, co zrobić, by takie były.

  • Sezon na grillowanie

    ...ziemniak, brokuł, kalafior, cebulę, pieczarki, cukinię, bakłażan, paprykę - pokroić, podlać łyżką oliwy i tak zawinąć w kuleczki z folii. Po upieczeniu otrzymamy smaczny i zdrowy dodatek do mięsa albo...

  • ​Egzotyczna, piękna, przepyszna. Jeśli nie byłeś jeszcze w Gruzji, jedź tam jak najszybciej!

    Od dawna czułam, że Gruzja to będzie turystyczny strzał w dziesiątkę i klimaty, które w podróżach lubię. Nie myliłam się! To egzotyka najlepszego gatunku, serdeczni ludzie, pyszne jedzenie. No i wino. Dużo wina!

  • Jarosze grillują

    ...papryka, 200 g mozzarelli, pęczek młodej cebulki. Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry o grubości 1 cm. Skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić, by puściły sok. Potem osuszyć je papierową serwetką...

  • Wesele bez mięsa?

    ...z gości nie pomyślał, że czegoś na stołach brakuje? Wystarczy, że miejsce schabu w sosie i piersi z kurczaka zajmą klopsy z soczewicy, faszerowane papryki lub pieczarki, kotlety sojowe, placki i roladki...