• Informacje na temat:

    pieczarki duszone w sosie

Przepisy na temat: pieczarki duszone w sosie
  • Kluski śląskie z sosem myśliwskim

    ...podwoić objętość. Gotowe wyławiamy przy pomocy łyżki. 5. Sos: pieczarki oczyszczamy dokładnie pod bieżącą wodą, kroimy w cienkie plasterki. Ogórki kiszone kroimy w półplasterki, kiełbasę myśliwską...

  • Mięso i sos - para idealna

    ...balsamiczny. Podawaj z purée ziemniaczanym, drobną kaszą lub pieczywem. Bitki wieprzowe w sosie 1. Umyj dokładnie cytrynę i zetrzyj z niej 2 łyżeczki skórki. Wyciśnij łyżkę soku.  2. Mięso(...) tymianek, przypraw do smaku.  4. Zapiekaj 2 godziny, dodaj pieczarki i piecz jeszcze 30 minut. Gotowe posyp świeżym tymiankiem. Podawaj z bagietką lub purée ziemniaczanym.  Kurczak po myśliwsku...

  • Sałatka z makaronu i pieczarek

    Składniki: pół szklanki makaronu 2 łyżki gęstego sosu pomidorowego łyżeczka oliwy 2-3 pokrojone w plastry pieczarki łyżka tartej marchewki łyżka tartego sera żółtego Sposób przygotowania: 1. Makaron gotujemy. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej pieczarki i marchewkę, dodajemy sos pomidorowy, dusimy przez 5 minut. 3. Po wystudzeniu mieszamy makaron...

  • Multicooker: Karkówka w sosie własnym duszona z warzywami

    .... 4. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program STEW, za pomocą przycisku COOKING TIME ustawić czas na 45 minut. Nacisnąć przycisk START i zamknąć pokrywę. 5. Po 20 minutach dodać pokrojoną paprykę i pieczarki...

  • Nadziewane pieczarki

    ...mięsnym, ułożyć na sosie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 minut. 5 minut przed końcem pieczenia pieczarki posypać pozostałym parmezanem.

  • Placki z grzybami

    Smakują wspaniale, zwłaszcza z sosem z borowików. Możesz też wykorzystać zwykłe pieczarki.

  • Z cukinią i bakłażanem

    Takie jajka można podawać na ciepłe śniadanie lub jako szybkie danie obiadowe. Zamiast cukinii i bakłażanów możesz dodać pieczarki, duszony szpinak albo gęsty sos pomidorowy.

  • Roladki schabowe z pieczarkami

    .... Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, na to wrzucamy pokrojone w małą kostkę pieczarki. Smażymy je, aż woda wyparuje. Następnie dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę. Gdy się cebula zeszkli...

  • Duszona pierś z indyka z papryką i grzybami

    Składniki na 4 porcje: 3 cebule 2 czerwone papryki 600 g pieczarki 3-4 gałązki rozmarynu 800 g piersi z indyka 5 łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz 350 ml bulionu 75 ml sosu sojowego 2 łyżeczki mąki Przygotowanie: 1. Cebulę pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę, pieczarki oczyścić. Z rozmarynu oberwać listki. 2. Mięso pokroić w grubą kostkę. W dużym rondlu rozgrzać oliwę mocno...

  • Pulpeciki w sosie pieczarkowym

    ...w mleku i odciśniętą kajzerkę oraz ser. Wbij jajko. Przypraw. Wyrób gładką masę. Z mięsnej masy uformuj kulki. Obtocz je w mące. Pulpety obsmaż ze wszystkich stron na 4 łyżkach rozgrzanej oliwy. Pieczarki...

Artykuły na temat: pieczarki duszone w sosie
  • Makaron z sosem bolońskim i pieczarkami

    Sposób przygotowania: 1. Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i por pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Warzywa i grzyby przesmażyć na oliwie, przykryć, dusić 15 min, przełożyć do garnka. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek i rozdrobnione mięso. Gdy się zrumieni, połączyć z warzywami.  2. Pomidory pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Dołożyć do mięsa...

  • Pięć powodów, dla których warto jeść pieczarki

    Doceniamy ich smak, stosujemy je jako dodatek do potraw, ale pieczarki mają wiele innych zalet. Powinnyśmy je jeść dla zdrowia!

  • Kremowy sos grzybowy

    Sposób przygotowania: 1. Pieczarki oczyścić (borowiki rozmrozić), opłukać, pokroić w grube plastry. Cebule od dymki posiekać. Przesmażyć razem w rondlu na maśle. Wlać bulion, zagotować, dusić do miękkości grzybów. Połowę grzybów wyłowić, resztę zblendować, dodać ser, mieszać aż się rozpuści. Dodać z powrotem odłożone grzyby, sos doprawić do smaku.  2. Szczypior opłukać, osuszyć, posiekać, szynkę...

  • Spaghetti z pieczarkami i porem

    Sposób przygotowania: 1. Pory dobrze umyć (zwłaszcza między warstwami liści), przeciąć wzdłuż na połowę, pokroić w półpierścionki.  2. Pieczarki oczyścić, ewentualnie obrać, opłukać, przekroić na pół.  3. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić na sicie.  4. Olej rozgrzać na patelni, włożyć mielone mięso, rozdrobnić widelcem, smażyć 10 minut, co jakiś czas...

  • Zapiekanka z marchwią i pieczarkami

    ...1. Mięso krótko płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Oczyszczone pieczarki kroimy na połówki, a obrane i umyte marchewki...

  • Księga smaków: Pieczarka

    Pieczarki znane są i chętnie jadane we wszystkich regionach Polski. Dawniej uznawano je za produkt luksusowy i łączono wyłącznie z wykwintnymi produktami, np. z homarami. Z czasem zniknęły(...). l Zamiast mięsa Wegetarianie i osoby, które pragną ograniczyć ilość spożywanego mięsa, powinny włączyć pieczarki do menu. Nie dość, że zawierają one spore ilości białka, to dania z nimi w smaku...

  • Kurczak z pieczarkami i puree

    ...1. Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, podzielić na części, oprószyć pszenną mąką. Smażyć w rondlu na gorącym oleju do  zrumienienia, doprawić, wyjąć. 2. Do rondla wrzucić obrane  cebulki i pieczarki, obsmażyć na tłuszczu po kurczaku, dodać 3/4 posiekanego rozmarynu. Wlać wino i bulion, doprowadzić do wrzenia, doprawić. Włożyć  kurczaka, dusić pod przykryciem na średnim ogniu 50 minut. Mięso...

  • Jak wykorzystywać w kuchni pieczarki

    Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Zawiera kwas pantotenowy pobudzający reakcje obronne organizmu, niacynę, fosfor, witaminy z grupy B i żelazo. I mało kalorii. Pieczarki znane są i chętnie jadane(...) i osoby, które pragną ograniczyć ilość spożywanego mięsa, powinny włączyć pieczarki do menu. Nie dość, że zawierają one spore ilości białka, to dania z nimi w smaku i konsystencji przypominają...

  • Pieczarki w cieście

    Składniki na 4 porcje: 50 dag małych pieczarek, po 1 szklance mleka i wody gazowanej, 3 jajka, 1/2 szklanki mąki, 1 szklanka bułki tartej, 50 dag pomidorów, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy, olej do smażenia, sól, pieprz, cukier, słodka papryka, tymianek. Mąkę, mleko, wodę, jajka i bułkę tartą rozrobić na ciasto gęstsze niż na naleśniki, osolić. Pieczarki, umyć, oczyścić, zanurzać...

  • Pyzy w sosie pieczarkowym

    Przygotowanie: Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć nadmiar wody, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Uformować kule i wrzucić do osolonej wrzącej wody. Gotować przez 2 minuty od wypłynięcia. Oczyścić i pokroić grzyby. Pieczarki podsmażyć na maśle, dodać pokrojony w talarki por i maślaki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dolać pół szklanki wody, dusić ok. 15 minut. Zagęścić mąką...