• Informacje na temat:

    piaskowe ciastka

Przepisy na temat: piaskowe ciastka
  • Ciasta z cytrusami

    ..., cały czas mieszając. Rękawem cukierniczym wyciśnij ciastka. Piecz 20 minut w temp. 200 st. C, zmniejsz temperaturę do 190°C i piecz 10 minut.  3. Galaretkę rozpuść, ostudź. Białka ubij, dodając stopniowo cukier i galaretkę. Miksuj, schłodź. Ptysie przekrój na pół, nadziej kremem, dekoruj mandarynkami i pistacjami. Piaskowe z cytryną Sposób przygotowania 1. Masło rozpuść, odstaw. Jaja...

  • Bardzo podobne w smaku i konsystencji do duńskich ciastek maślanych, które można było swego czasu kupić w pięknych puszkach. Nie wiem, czy nadal są dostępne w handlu, bo odkąd nauczyłam się piec te ciasteczka – nie mam powodu szukać gotowców w sklepach. Cudownie kruche, rozpływają się wprost w ustach. Proporcja na 50 ciasteczek.

  • ​Tapas, czyli "pokrywki"

    Słynne hiszpańskie przystawki, czyli tapas lub pinchos, jak kto woli, w dziesiątkach odmian, wszechobecne w barach, ale też nieodzowne w najbardziej renomowanych restauracjach, powszechnie nazywane kuchnią w miniaturze - o fenomenie miniprzekąsek pisze Maciej Bernatowicz.

  • Wypróbowany przepis na "Obręcze piaskowe"

  • Pyszne ciasteczka, mocno piaskowe i słodkie, w końcu ciasteczka muszą być słodkie. Zrobicie je bardzo szybko, a wychodzi ich całkiem sporo. Polecam podać z filiżanką kawy, przynajmniej ja tak lubię. Idealne na podwieczorek, poczęstunek, dla dzieci czy nawet na piknik. Bardzo polecam. Zapraszam :)

  • szybkie i smaczne ciasto do kawki, Przepis na jedną keksówkę

  • Sprawdzony przepis na "Marmurkowe ciasto piaskowe"

  • ciastka waniliowe

  • Można przekładać masami. Bardzo łatwe w wykonaniu i pyszne.

Artykuły na temat: piaskowe ciastka
  • Dubaj: Miasto czy fatamorgana?

    ...- ekonomiczną, oraz... część dla kobiet. Niedrogo. Za najtańszy bilet zapłacimy około pięciu złotych. Wielbłądzie mleko W Dubaju najmodniejszym "drinkiem" do ciastka jest camel chino lub camel latte, czyli(...) czterometrowe tawrosze piaskowe przepływają nad głowami gości. Kto potrzebuje mocniejszych wrażeń, może tu też z nimi zanurkować. Złote sandały Na Złotym Suku w Deirze zgromadzono aż dziesięć ton...

  • Przygotowując ciasteczka na kinderbal, Wojtek puścił wodze fantazji. Wypróbujcie jego przepisy! Batoniki 600 g ciemnej czekolady Marcepan: 90 g cukru 1⁄5 szklanki wody 120 g mąki migdałowej 40 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Dżem: 1 szklanka jagód 1 szklanka cukru Temperowanie czekolady: Roztopić w kąpieli wodnej 400 g czekolady, musi mieć temperaturę około 45℃. Schłodzić do około 27℃, w trakcie dosypując posiekaną resztę czekolady (200 g), cały czas mieszając. Podgrzać...

  • ..., wlać na salaterkę, a gdy ostygnie, wyjąć wanilię. Ciastka piaskowe Rozgrzawszy nieco półtora ćwierci kilka młodego, niewolonego masła, utrzeć go w makutrze na śmietanę. Potem wbić ośm żółtek(...) białek. Wymięszawszy to dobrze a delikatnie, wyłożyć na blachę i układać placuszki lub podługowate ciastka. Można także na papier masłem posmarowany rozłożyć i wsunąć w piec ciepły, a po upieczeniu zaraz...

  • Odcinek ósmy będzie pełen czekoladowych wypieków. Uczestnicy zmierzyli się z przepisem Krzysztofa Ilnickiego na czekoladowe ciastka. Brownie bezglutenowe164 g czekolada gorzka 70%147 g masło175 g jaja87 g cukier108 g mąka migdałowa Czekoladę rozpuścić z masłem. Osobno ubić jaja z cukrem, najlepiej na ciepło. Połączyć obie masy. Dodać mąkę migdałową. Rozsmarować na blasze wyłożonej papierem. Upiec. Masa żelatynowa30 g żelatyna150 g woda Mus czekoladowy350 g mleko 3,2%60 g żółtko40 g cukier...

  • ...szapana i ciastka przyniose i moj szef zaprosil nas wszystkich na wspolna kolacje. za trzy tygodnie. kiedy wroce. nic jeszcze nie spakowane. w domu nie sprzatniete. zamiast jutro rano wyjedziemy...

  • Coraz trudniejsze zadania w jednym z najsłodszych programów telewizyjnych. Zobacz, co tym razem będą musieli przygotować uczestnicy. Fot. materiały partnera W poprzednim odcinku programu, cukiernicy przygotowywali pudding z serem ricotta według przepisu Michała Brysia. Okazało się, że z pozoru bardzo proste zadanie przerosło niektórych uczestników. Najgorzej z wyzwaniem poradził sobie Rafał, najlepiej zaś Małgorzata. W konkurencji autorskiej królowały łakocie z surowego ciasta. Amatorzy...

  • Justyna przygotowała dwa rodzaje ciastek: marchewkowe oraz z dodatkiem orzechów, czekolady i wanilii. Ciastka¼ szklanki brązowego cukru2 łyżki masła⅛ łyżki soli⅛ łyżki ekstraktu z wanilii1 łyżeczka mleka 5 łyżek mąki250 g płatków czekoladowych100 g pistacji250 g orzechów włoskich Ciastka marchewkowe128 g mąki migdałowej42 g mąki kokosowej¼ łyżeczki cynamonu⅛ łyżeczki mielonego imbiru⅛ łyżeczki gałki muszkatołowej⅛ łyżeczki kardamonu3 łyżki syropu klonowego60 g startej marchewkiwiórki...

  • Od ostatkowych naleśników i masek, przez wielkopostne opowieści i kwiaty, aż po jajka i kartki wielkanocne - podpowiadamy, jak pięknie przeżyć świąteczny czas! Oto wyjątkowe połączenie poradnika kulinarnego, przewodnika religijnego i zbioru ciekawostek. Książkę najlepiej czytać razem z dziećmi - poznają dzięki niej historie biblijne, nauczą się przygotowywać wielkanocny ogródek i postawią pierwsze kroki w kuchni. Szczegółowe instrukcje wzbogacono kolorowymi zdjęciami i szablonami dekoracji....

  • Grillowanie zawsze jest przyjemne. Ponad 150 nowoczesnych przepisów w sam raz na wieczór przy grillu z przyjaciółmi: przepis na marynowaną rybę, rybę w aromatycznej przyprawie, owoce morza na pikantnie, chrupiące warzywa i grillowane owoce. Pasujące do potraw dipy, sosy i sałatki oraz drobne przekąski uświetnią każde ogrodowe party! Pożywne sandwicze, pikantne kanapki i burgery albo słodkie muffinki i wyrafinowane ciastka - fani przekąsek znajdą tu oryginalne przepisy! Spotkajmy się przy grillu!

  • Tekstury maliny, to kolejny przepis Krzysztofa Ilnickiego, który mógłby być wykorzystywany w najsłynniejszych restauracjach. Biszkopt malinowy85 g białko75 g cukier kryształ40 g żółtko30 g masło35 g mąka migdałowa60 g mąka pszenna50 g malina mrożona kruszona Przygotować bezę francuską i dodać płynne żółtko. Połączyć z płynnym masłem. Dodać sypkie składniki. Rozsmarować na blasze do pożądanej grubości. Posypać pokruszonymi, zamrożonymi malinami. Piec w temperaturze 170 st C. Warstwa chrupka50...