• Informacje na temat:

    pianka na ciasto smak kawowy

Przepisy na temat: pianka na ciasto smak kawowy
  • Torcik w czterech smakach

    Takie ciasto to recepta na przedwiosenną chandrę...

  • O małej czarnej słów kilka, czyli Międzynarodowy Dzień Kawy

    Gdy rozpoczynamy dzień od ulubionej kawy, stajemy się częścią wielomilionowej społeczności. Ów popularny napój charakteryzuje się połączeniem niesamowitego smaku i aromatu, któremu uległa już(...) wymówienia nazwą? Już podpowiadamy:   Espresso Najbardziej klasyczna kawa, która jest bazą wielu napojów kawowych. Idealnie przyrządzoną poznaje się po kremowej piance na powierzchni. Jak należy...

Artykuły na temat: pianka na ciasto smak kawowy
  • Desery pachnące kawą

    ...blatów sprawdzi się masa o smaku kawowym.  Podstawą masy może być na przykład serek mascarpone i ubita śmietana kremówka. Do połączonych składników, cały czas mieszając, bardzo powoli wlewamy ostudzone(...)Składnik świątecznych łakoci Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez sernika. Za sprawą kawy tradycyjne ciasto zyska zupełnie nowe, aromatyczne oblicze. Dodaj espresso do spodu...

  • Nowość z naturalnym nadzieniem malinowym Haribo stale zaskakuje swoich konsumentów. Na wiosnę na półkach sklepowych pojawiła się nowa, wyśmienita pianka Chamallows Fruity. Tym razem jest ona wypełniona naturalnym nadzieniem malinowym firmy Zentis. Chamallows Fruity przygotowane są w jednym z najbardziej ulubionych przez Polaków smaków. Na sklepowe półki trafiły bowiem waniliowe pianki wypełnione malinowym nadzieniem. Nowy produkt od Haribo wyróżnia nie tylko ciekawy kształt - małe beziki, ale...

  • Latte, ristretto, cappuccino - jak je od siebie odróżnić?

    ...wody. Dzięki wcześniej zaparzonemu espresso kawa nabiera jeszcze lepszego smaku i aromatu. Jeżeli chcemy, aby na powierzchni utworzyła się pianka tzw. crema należy odwrócić proces przygotowywania(...) filiżankach o pojemności ok. 50-70 ml. Ma wyrazisty smak, parzona jest ze świeżych ziaren nie dłużej niż 25 sekund. Dobrym zwyczajem jest podanie do niej szklanki wody niegazowanej. Najlepiej wypić ją zanim...

  • Perfekcyjna mała czarna to marzenie każdego kawosza. Niewielka kawa, mieszcząca się w małej filiżance to prawdziwy napój bogów. Wbrew pozorom przyrządzenie wymaga finezji, uwagi i niesamowitej precyzji. Klasyczne espresso to doskonała baza dla pysznych specjałów / 123RF/Picsel Jak rozpoznać czy przygotowane espresso jest dobre? Najlepiej zwrócić uwagę piankę powstałą podczas parzenia. Crema w idealnej kawie będzie gładka, bez bąbelków powietrza, wysoka na 4 milimetry. Jej zadaniem jest...

  • Biszkopt z musem gruszkowym i pianką czekoladowo-kawową. Biszkopt3 jaja160 g cukru pudru50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanejszczypta soli Mus gruszkowy1 kg gruszek85 g brązowego cukru 500 ml wody215 ml soku z cytrynyskórka starta z 1 cytryny1½ łyżeczki sproszkowanego imbiru1½ galaretki cytrynowej Pianka kawowo-czekoladowa70 g czekolady mlecznej 20 g żelatyny 500 ml śmietanki kremówki 36%2 łyżki cukru pudru85 g czekoladowego cappuccino 150 ml zimnej wody Dekoracja80 g czekolady...

  • Sałatka z wędzonym pstrągiem ojcowskim, brunschetta z chlebem prądnickim, kaszanką i jajkiem przepiórczym, tort orzechowy z bryndzą podhalańską i marmoladą jabłkową - tych i wielu innych małopolskich przysmaków będzie można spróbować podczas trzynastej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku pod hasłem: „Smak Kontrolowany”. Tegoroczna odsłona imprezy zorganizowana w stylu retro to sentymentalna podróż do czasów PRL- u. Food trucki i małopolscy producenci regionalnej żywności odwiedzą podczas...

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli. Fot. 123RF/Picsel Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z...

  • Opinie na temat mrożonek są podzielone: niektórzy uważają je za szkodliwe i wykluczają z diety, dla innych są źródłem witamin w trakcie zimy i podstawą wartościowych dań obiadowych. Dziś, dzięki odkryciom naukowców, wiemy, że mrożonki są równie wartościowe jak świeże produkty, a niekiedy nawet zdrowsze. Fot. 123RF/Picsel Według naukowców z Hallam University w Sheffield mrożone warzywa i owoce mogą być zdrowsze niż świeże - dzieje się tak dlatego, że zamraża się świeżo zebrane warzywa, pełne...

  • Oryginalna, zabawna, pokrzepiająca opowieść o dziewczynie, która zostaje najlepszą kucharką świata. Szef kuchni Lars Thorvald ma w życiu trzy miłości - gotowanie, żonę Cynthię i córeczkę Evę. Kiedy Cynthia zakochuje się w winie i czarującym sommelierze, opieka nad córką całkowicie spada na Larsa, który dzieli się z nią swoimi kulinarnymi pasjami. Porzucona przez matkę Eva, dorastając znajduje ukojenie w smakach rodzimej Minnesoty, los pobłogosławił ją bowiem podniebieniem, jakie zdarza się...

  • Czy odchudzanie i prowadzenie bloga kulinarnego mogą iść w parze? Do tej pory nie byłam o tym przekonana, bo czy można gotować i piec niesamowite pyszności dla osób będących na diecie? Okazało się, że tak, dieta wcale nie musi wykluczać smacznych posiłków. Najlepszym na to dowodem jest blog Lepszy smak.... Na wstępie muszę się przyznać, że jeden przepis już wypróbowałam i nie chwaląc się Bifteki, czyli greckie kotlety mielone wyszły rewelacyjnie :). Blog dosłownie pęka w szwach od...