• Informacje na temat:

    pianka caffe latte

Przepisy na temat: pianka caffe latte
  • Caffe Latte i Peanut Butter, czyli nowe smaki pianek Ptasie Mleczko na jesień!

    E. Wedel znów zaskakuje - tym razem do bogatej kolekcji limitowanych wariantów pianek Ptasie Mleczko dołączają smaki: Caffe Latte i Peanut Butter. Nowe warianty smakowe to kolejny powód do celebrowania rytuału obłupywania dobrze znanego wszystkim Polakom.

  • Modne kawy, które zrobisz w domu

    ...słodycz mleka, a kawa ma tylko nadać delikatną nutę goryczy. W Polsce przyjęło się, że jest to kawa podawana w szklance, aby móc zaobserwować tworzące się warstwy mleka i kawy.  Caffe Latte(...) zimno, ale dodatkowo nasycona azotem, dzięki czemu nabiera kremowej tekstury.  Poza tym, w wielu kawiarniach pojawia się coś, co można nazwać kolorowym Latte, czyli mleko wymieszane z barwnikami...

  • O małej czarnej słów kilka, czyli Międzynarodowy Dzień Kawy

    ...z porcelany lub porcelitu. Macchiato To pojedyncza porcja kawy espresso z plamkami jednej lub dwóch łyżek spienionego mleka.    Caffe latte Po włosku znaczy nic innego, jak kawa z mlekiem. Podaje(...) tureckie słowo "kahve" oraz powstałą od niego włoską nazwę "caffe". Sporządzona jest z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instancji ziaren kawowca, najczęściej w postaci gorącej. To tylko...

Artykuły na temat: pianka caffe latte
  • Latte, ristretto, cappuccino - jak je od siebie odróżnić?

    Espresso, latte, cappuccino, a może americano? Sposobów podawania kawy jest bez liku. Pod nazwami różnych kaw często kryją się niespodzianki. Nieporozumienia wynikają przede wszystkim z faktu, że w różnych częściach świata, ale także i w Polsce, inaczej podchodzi się do kwestii przyrządzania i podawania tego napoju. Jak je rozróżnić?

  • Targi w Karkowie oraz Akademia Espresso firmy PRIMULATOR zapraszają na najważniejszą kawową imprezę na południu Polski. Na zawody zapraszamy baristów, właścicieli kawiarni i wszystkich wielbicieli czarnego złota. Najlepsi bariści z całej Polski staną do walki o tytuł Krakowskiego Mistrza Latte Art. Fot. 123RF/Picsel Latte art to sztuka malowania mlekiem na kawie. Polega ona na tym, że barista odpowiednio wlewając mleko z dzbanka do filiżanki tworzy na powierzchni napoju różne artystyczne...

  • Kawa to nie napój. To styl życia

    ...z Włochami nie zamówisz cappuccino ani caffè latte po obiedzie. To przecież niemal zbrodnia! Kawę z mlekiem pije się przed południem, a w zestawie ze słodkim rogalikiem stanowi ona typowe śniadanie wielu(...) Mieście jest działająca od w 1760 r. Antico Caffe Greco Odwiedzali ją Goethe, Byron, Ibsen, Andersen, Wagner, Mendelssohn, a także Mickiewicz, Słowacki, Norwid, Sienkiewicz czy bracia Gierymscy. Nie...

  • Latte art to sztuka malowania mlekiem na kawie. Polega ona na tym, że barista odpowiednio wlewając mleko z dzbanka do filiżanki tworzy na powierzchni napoju różne artystyczne wzory. Jest to sztuka, którą opanowali tylko nieliczni. Najlepszych z najlepszych zobaczysz w Krakowie na Targach Horeca. Jak mówią bariści na powierzchni kawy można namalować wszystko jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia baristy. Wzory, które bariści będą musieli wykonać na kawie to m.in. serce, rosetta, twarz, smok,...

  • ...bardzo wielu innych rodzajów kaw - miedzy innymi latte macchiato, cafe macchiato czy cappuccino. Espresso risretto lub corto - czyli krótkie. To mocne espresso z małą ilością wody i dosłownie(...) pomarańczowym bądź cytrynowym i unurzaliśmy w brązowym cukrze. Można dodać zimnego mleka. Caffe lungo to kawa przedłużana. Oznacza to, że przez ilość kawy właściwej dla espresso zostaje przelana większa...

  • Nowość z naturalnym nadzieniem malinowym Haribo stale zaskakuje swoich konsumentów. Na wiosnę na półkach sklepowych pojawiła się nowa, wyśmienita pianka Chamallows Fruity. Tym razem jest ona wypełniona naturalnym nadzieniem malinowym firmy Zentis. Chamallows Fruity przygotowane są w jednym z najbardziej ulubionych przez Polaków smaków. Na sklepowe półki trafiły bowiem waniliowe pianki wypełnione malinowym nadzieniem. Nowy produkt od Haribo wyróżnia nie tylko ciekawy kształt - małe beziki, ale...

  • Mała czarna, latte z syropem smakowym, a może cappuccino lub kawa mrożona z lodami? Każdy z kawoszy ma swój ulubiony sposób podawania kawy, która dla wielu z nas przestała być napojem, a stała się nieodzownym elementem porannej pobudki lub ulubionym deserem. Łączy nas jedno - większość z nas nie wyobraża sobie bez niej dnia! Fot. 123RF/Picsel Narodziny gwiazdy Historia kawy jest na tyle barwna, że na jej temat napisano już niejedną książkę. Nie może być inaczej, gdyż napój ten nie tylko...

  • Czym jest Latte Art? Czy zawód Baristy jest trudny? Według jakich kryteriów oceniać zawodników podczas Krakowskiego Pucharu Latte Art? Na te oraz inne pytania Marcin Moczydłowski odpowie już 18.11.2010 roku o godzine 11:00 , serdecznie zapraszamy! Marcin Moczydłowski jest jednym z najbardziej znanych i utytułowanych baristów w Polsce. Wielokrotnym uczestnikiem i medalistą Mistrzostw Polski Baristów. Medalistą Mistrzostw Polski Latte Art i uczestnikiem Mistrzostw Świata Latte Art . W tym...

  • Ciężko sobie wyobrazić początek dnia bez filiżanki gorącej kawy. Czasem jednak bywa tak, że temperatura za oknem jest wyższa od temperatury owej kawy. Czy to znaczy, że musimy zrezygnować z codziennej, aromatycznej dawki kofeiny? Fot. 123RF/Picsel Mrożona kawa to sposób na orzeźwienie i pobudzenie. Mrożoną kawę pija się na całym świecie - od Australii po Wietnam. Zazwyczaj podaje się ją z lodami, bitą śmietaną i polewą czekoladową - jako deser. Na taką kawę chodzimy do kawiarni, sącząc ją...

  • Znudziło wam się mocne espresso? Nie możecie patrzeć na kawę z mlekiem i cukrem? Poznajcie zaskakujące połączenia smakowe, które sprawią, że poranne latte już nigdy nie będzie takie samo. Kawa z prażonymi kasztanami i orzechami laskowymi brzmi jak idealny przepis na miło spędzone jesienne popołudnie. /Picsel Owoce kawy spożywano już w I tysiącleciu p.n.e. w formie gotowanej z tłuszczem i solą. Choć teraz przyrządzanie jej przeważnie kończy się po prostu na zaparzeniu zmielonych ziaren, to...