• Informacje na temat:

    pesto z oliwek

Przepisy na temat: pesto z oliwek
  • Rustykalny placek z pesto

    ...ser. Wlej 100 ml oliwy, dodaj pieprz do smaku. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolite, gęste pesto.  2. Dymki oczyść, posiekaj. Miąższ dyni pokrój w kostkę. Pomidory suszone osącz z zalewy, pokrój(...).  4. Ciasto rozwiń, placek ułóż na blasze pokrytej pergaminem. Posmaruj je pesto, pozostawiając wolne brzegi (ok. 5 cm). Na pesto wyłóż mieszankę warzywną. Posyp pokruszonym serem owczym. Brzegi ciasta zawiń...

  • Hałuszki z pesto

    ...2 łyżki oleju Pesto pomidorowe: 1 słoik suszonych pomidorów (bez oliwy) 2 łyżki zmielonych orzechów ziemnych 2 ząbki czosnku 1 mała ostra papryczka 1 czerwona cebula 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i od razu ugnieć tłuczkiem do ziemniaków. Poczekaj, aż piure ostygnie. 2. Twaróg zmiel...

  • Pesto - włoski sposób na szczęście

    W zielonym pesto nie tylko kolor napawa optymizmem. Jak wskazuje ekspert, skład tego sosu to skarbnica produktów poprawiających nastrój.

  • Nie kupuj pesto, zrób je!

    Domowe, własnej roboty pesto można przygotować z rodzimej pietruszki. Dodać do niego można również liście pokrzywy - radzi Maia Sobczak w swej najnowszej książce "Qmam kasze. Do ostatniego okruszka".

  • Seler naciowy - jeśli nie sok, to pesto

    Sok z selera naciowego stał się prawdziwym hitem. Gwiazdy piją go na śniadanie, a miłośnicy zdrowego żywienia zapewniają o jego właściwościach. Nie wszystkim może odpowiadać jego smak, dlatego Danielle Majeika proponuje przygotować selerowe pesto.

  • Spaghetti z cukinii z pesto bazyliowym

    Sposób przygotowania Cukinie umyć, osuszyć i obieraczką julienne lub tradycyjną do warzyw zestrugać wzdłuż cukinii paseczki przypominające spaghetti. Podsmażyć krótką chwilę na rozgrzanym oleju, a następnie podlać wodą, dodać pomidory suszone pokrojone w paseczki, przykryć pokrywką i poddusić ok. 2 minuty, aż cukinia zmięknie. Oliwę z oliwek, czosnek, listki bazylii i podprażony na suchej...

  • Pieczone jesienne warzywa z aromatycznym zielonym pesto

    Sposób przygotowania Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać oliwę z oliwek, słodką paprykę,...

  • Ciasto na słono z szynką i oliwkami

    Przyzwyczajeni do słodkich wypieków, zapominamy, że można upiec też słone ciasto, z różnymi dodatkami, jak: szynka, oliwki, suszone pomidory, nasiona, pestki czy wędzony kurczak albo nawet pesto czy gotowana marchewka. PAP Life proponuje ciasto na przystawkę, z zielonymi oliwkami i wiejską szynką. Do przygotowania tego słonego smakołyku potrzebujemy: 150 g zielonych oliwek bez pestek, 100

  • Tosty z serkiem topionym i domowym pesto

    Pomysł na tosty wcale nie musi być nudny! Udowadnia to Monika Mrozowska znana aktorka i ekspertka kulinarna, która z sukcesem szerzy idee prostego, smacznego i zdrowego gotowania. Monika przygotowała tosty z niezwykle aromatycznym pesto domowej roboty i plastrami sera topionego np. Hochland bez konserwantów. Zielona porcja zdrowia doda energii na cały dzień tobie i najmłodszym, bo nie zapominajmy...

  • Spaghetti z bazyliowym pesto

    Tym razem autor vloga "Kocham Gotować" ma idealne danie dla miłośników makaronów, którzy szukają nowych doznań smakowych. Klasyczny makaron spaghetti z bazyliowym pesto i szparagami to danie, które podbije serce każdego. Spaghetti z bazyliowym pesto makaron spaghetti 5 łyżek pesto 1/2 czerwonej papryki 5 sztuk szparagów 100ml słodkiej śmietany parmezan oliwa z oliwek...

Artykuły na temat: pesto z oliwek
  • Czas na pesto

    Czosnek rozkrusz w moździerzu. Następnie małymi porcjami dodawaj liście bazylii i rozcieraj je na jednolitą masę. Co jakiś czas dolewaj odrobinę oliwy z oliwek. W tym czasie zagotuj wodę z łyżką oliwy i kostką rosołową. Wrzuć tagliatelle i ugotuj al dente. Makaron wymieszaj z przygotowanym pesto i podawaj posypany startym parmezanem.

  • Klasyczne pesto przygotowuje się z aromatycznych listków bazylii. Czy wiedzieliście jednak, że nie jest to jedyna wersja tego smakowitego sosu? Fot. 123RF/Picsel Kuchnia Półwyspu Apenińskiego słynie z prostoty i wyrazistych smaków. Lasagne, spaghetti carbonara lub pizza to klasyczne potrawy, po które bardzo chętnie sięgają smakosze z całego świata. Do kanonu włoskiej kuchni zalicza się również prosta pasta pesto, której korzenie sięgają Ligurii. To właśnie z Genui, stolicy tego regionu,...

  • Orientalny barszcz z pesto

    ....  2. W garnku podgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek, przekładamy cebulę, czosnek, imbir, buraki, ziemniak, chwilę podsmażamy, co jakiś czas mieszając. Zalewamy bulionem, doprawiamy pieprzem, solą, kminkiem(...). Kolendrę, miętę i natkę pietruszki płuczemy, osuszamy i siekamy na kawałki. Przekładamy do miski, dodajemy 7 łyżek oliwy, skórkę i sok z limonki, sól, pieprz. Miksujemy na gładkie pesto. Zupę porcjujemy do...

  • Ta cudownie zielona pasta przywędrowała do nas wprost ze słonecznej Italii i jest jednym z symboli tamtejszej kuchni. Pełno w niej aromatów i witamin, które usprawniają pracę naszego organizmu. Klasyczna wersja składa się głównie z bazylii, ale pesto niejedno ma imię. Czy znacie inne oblicza tej pasty? Fot. 123RF/Picsel Kuchnia Półwyspu Apenińskiego słynie z prostoty i wyrazistych smaków. Lasagne, spaghetti carbonara lub pizza to klasyczne potrawy, po które bardzo chętnie sięgają smakosze z...

  • Bruschetta z pesto i rukolą

    ...pokrój na centymetrowe kromki. Podpiecz na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie natrzyj wszystkie czosnkiem i skrop oliwą. l Każdą kromkę posmaruj pesto i nałóż mieszankę z bobu. Całość posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz skrop dodatkowo oliwą z oliwek.  3. Przed podaniem bruschettę udekoruj listkami rukoli. Zobacz również:

  • Wspaniałe danie, które śmiało można podać jako przystawkę bądź danie główne. Sprawdź przepis, który zapewni Ci sukces kulinarny! Składniki: 130 g śledzia norweskiego 1 patat ok.120 g Łyżeczka świeżego estragonu Łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżki orzeszków ziemnych 1 łyżka cukru 1 łyżka octu ryżowego 3 łyżki brązowego cukru Oliwa z oliwek 1 bułka ciabatta Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego namoczyć. Ocet ryżowy połączyć z brązowym cukrem. W tak przygotowanej...

  • Makaron z zielonym pesto

    Pomysł na aromatyczną, bezmięsną kolację? Polecamy szybki przepis na makaron z pesto.

  • Co dają nam dwie łyżki oliwy z oliwek dziennie? Zobaczmy! Już dwie łyżki oliwy poprawiły wyniki badanych.     Fot. 123RF.COM/PICSEL Według badań (1), dwie łyżki oliwy z oliwek dziennie korzystnie wpływa na zdrowie, zmniejszając ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Przebadano niemal 200 ochotników, a po 3 tygodniach stosowania stwierdzono korzystne zmiany w składzie krwi. Poziom markerów stresu oksydacyjnego się obniżył, zmniejszył się poziom trójglicerydów, a stosunek cholesterolu HDL...

  • Filet z kurczaka nadziewany pesto

    Na talerzu z różnokolorowymi warzywami, z sosem lub bez, z panierką albo i bez niej, kurczak z prawdziwym aromatycznym pesto zawsze się sprawdzi.

  • Oliwa z oliwek jest ceniona nie tylko w kuchni. Z uwagi na dużą zawartość składników odżywczych, jest szeroko używana w kosmetyce. Szeroko omawiane są także jej właściwości prozdrowotne. Oliwa z oliwek może mieć zastosowanie nie tylko w kuchni/123rf/PICSEL Wolna od konserwantów i sztucznych substancji ma dobroczynny wpływ na zdrowie i urodę każdego z nas. Nic dziwnego, że jest jednym z podstawowych składników używanych w tak zwanej diecie śródziemnomorskiej, uważanej za skuteczny sposób na...

Zdjęcia na temat: pesto z oliwek