• Informacje na temat:

    pesto z bazylii i pietruszki

Przepisy na temat: pesto z bazylii i pietruszki
  • Nie kupuj pesto, zrób je!

    Domowe, własnej roboty pesto można przygotować z rodzimej pietruszki. Dodać do niego można również liście pokrzywy - radzi Maia Sobczak w swej najnowszej książce "Qmam kasze. Do ostatniego okruszka".

  • Pesto po Polsku z pietruszki, nie z bazylii z miodem i orzechami włoskimi a zamiast parmezanu oscypek- doskonała alternatywa dla tradycyjnego pesto z naszych,krajowych produktów.

  • Wstążki z bazyliowym pesto i marynowanymi karczochami

    ...czosnek i smaż przez minutę, aby się lekko zrumienił. Dodaj mleko skondensowane i pesto z bazylii. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu 4-5 minut, aż sos zacznie wyraźnie gęstnieć.  3. Dodaj do sosu makaron(...) wierzchu resztą parmezanu  i od razu podawaj.  Makaron będzie bardziej aromatyczny, jeśli dodasz do niego pesto domowe, np. z natki pietruszki. Zmiksuj razem: pęczek natki, 3 łyżki soku  z cytryny...

  • Kwintesencja bazyliowego smaku

  • Tosty z serkiem topionym i domowym pesto

    Pomysł na tosty wcale nie musi być nudny! Udowadnia to Monika Mrozowska znana aktorka i ekspertka kulinarna, która z sukcesem szerzy idee prostego, smacznego i zdrowego gotowania. Monika przygotowała tosty z niezwykle aromatycznym pesto domowej roboty i plastrami sera topionego np. Hochland bez konserwantów. Zielona porcja zdrowia doda energii na cały dzień tobie i najmłodszym, bo nie zapominajmy...

  • Bardzo zdrowe pesto z natki pietruszki z dodatkiem orzechów. Nadaje się jako dodatek np do makaronu,kanapek itp:)

  • Jak zrobić pesto?

    Składniki: 2 ząbki czosnku 2 duże pęczki bazylii (ew. pęczek bazylii i pęczek pietruszki) 3 dag parmezanu (ew. inny żółty ser o ostrym smaku) 2 łyżki pestek słonecznika lub orzechów piniowych(...) malaksera). Zetrzyj drobno ser. Zrumień na suchej patelni słonecznik lub orzechy. Przygotowane składniki dodaj do czosnku i bazylii. Wszystkie składniki utrzyj na gęsty sos, powoli dolewając...

  • Pesto z pietruszki to wspaniały dodatek do makaronu, który łatwo można przygotować na obiad. Pesto sprawdza się również do nacierania ryby lub kurczaka przed pieczeniem, aby były aromatyczne i soczyste.

  • Dietetyczne tagliatelle z domowym pesto

    ...musicie spróbować! Składniki: Na Pesto: Liście obcięte z jednej bazylii w doniczce Jeden pęczek pietruszki 80 gr orzechów laskowych Pół cytryny lub limonki 1/3 szklanki oliwy Sól i pieprz do(...) prażymy na patelni. Krok 4: Do miski wrzucamy składniki na pesto: liście bazylii, natkę pietruszki, orzechy, sok wyciśnięty z połowy cytryny, oliwę, sól i pieprz. Wszystko razem blend ujemy/ miksujemy...

  • Wypróbowany przepis na "Pesto z bazylii"

Artykuły na temat: pesto z bazylii i pietruszki
  • Pesto z natki pietruszki

    Pesto kojarzy się z bazylią. Ale z powodzeniem możemy ją zastąpić natką pietruszki. Pyszny zielony sos sprawdzi się jako dodatek do makaronów, grillowanych mięs, sałatek oraz jako smarowidło do pieczywa. Potrzebujemy: duży pęczek natki pietruszki (ewentualnie dwa mniejsze), 1/3 szklanki oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny, ząbek czosnku, ½ szklanki uprażonych ziaren słonecznika, sól, czarny...

  • Sałata z rzodkiewkowym pesto i kozim serem

    Przygotowanie: Jako bazę pesto zamiast liści rzodkiewek można użyć rukoli, natki pietruszki lub listków bazylii/ jarmużu. Rzodkiewki pokrój w ćwiartki,...

  • Kuchnia pachnąca bazylią

    Bazyliowe pesto zdążyło się już zadomowić na polskich stołach, ale możliwości wykorzystania aromatycznej bazylii są o wiele szersze: od wykwintnych sosów, przez oryginalne desery po cudowne zupy.

  • Pesto, które walczy z anemią

    ...natki pietruszki 1/4 szklanki migdałów łyżeczka skórki z cytryny 1/2 ząbka czosnku  5 łyżeczek oliwy Przygotowanie Składniki zblenduj na gładką masę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Pastą smaruj pieczywo (np. grzanki) zamiast  masła. Doskonale smakuje  też z makaronem. Aby kuracja  zadziała, warto jeść pesto  nawet 1-2 razy w tygodniu.

  • Domowe pesto

    Najpopularniejsze pesto opiera się na bazie bazylii i orzeszkach i serze parmezan. Ale jego rodzajów jest znacznie więcej. My proponujemy pesto czerwone, czarne, oliwkowe a także polskie(...) dobre, naturalne składniki.  Zielone pesto klasyczne Składniki: pęczek świeżej bazylii, garść orzeszków pinii, 5-8 dag parmezanu, mała szczypta soli, pół ząbka czosnku, 5 łyżek oliwy z oliwek extra...

  • Pesto to kwintesencja włoskiej kuchni. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, jednak jakość składników ma tu znaczenie. Wybornie smakuje z każdym niemal rodzajem makaronu. Idealne danie na gorące dni, choć nie tylko...

  • Nalesniki bazylia pachnace

    Na dzisiejsza kolacje u przyjaciol zaniose... pozniej idziemy do teatru... to znaczy 8 nas idzie, 4 zaprzyjaznione pary... a dzieci w domu Hélène spac beda razem... a nalesniki poezja... z pesto domowej roboty, z ricotta i z bazylia... Nalesniki kazdy robic umie... wiec trzeba je zrobic. Farsz pesto: peczek bazyli 50 g orzeszkow pini garsc lisci z zielonej pietruszki oliwa z oliwek...

  • Zrezygnuj z masła. Oto jego krewni

    ...​Nawet nie zauważysz braku masła, gdy posmarujesz pieczywo pysznym domowym smarowidłem, przygotowanym ze zdrowych roślinnych składników. Zajmie ci to zaledwie kilka minut. Pasta, hummus, pesto, przecier... Wybór należy do ciebie.

  • Makaron z sosem pesto

    ...lekkiego zgęstnienia, połączyć z gorącym makaronem i podawać. Dekorować listkami bazylii lub cząstkami pomidorów.

  • Chlorofil na wzmocnienie  i wiosenną odnowę

    Chlorofil, obecny w roślinach, pobudza przemianę materii, wzmacnia odporność, oczyszcza, przyspiesza odnowę komórek. Dieta bogata w niego powinna zawierać co najmniej 4 porcje surowych zielonych warzyw dziennie, np. szpinak, sałata, natka pietruszki, seler naciowy, jarmuż.

Wideo na temat: pesto z bazylii i pietruszki
  • Jak zrobić pesto z pietruszki?

    Tradycyjne włoskie pesto robi się z bazylii, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je z... arcypolskiej pietruszki! Choć to warzywo też przywędrowało do nas z Włoch, to w Polsce trudno wyobrazić sobie kuchnię bez pietruszki. Natka pietruszki to idealna baza dla zielonego pesto, które zachwyci was bogactwem swojego smaku i aromatu!