• Informacje na temat:

    perliczka w winie

Przepisy na temat: perliczka w winie
  • Perliczka jest jednym z dań z drobiu serwowanym w mojej rodzimej kuchni wielkopolskiej. Jest bardzo specyficzna – ma jasne mięso na piersiach i ciemne na nogach. Nogi mają delikatny posmak dziczyzny. Piersi są bardziej suche niż nogi, a w okolicach kupra ma żółtawy tłuszcz, który wytapia się w trakcie pieczenia. Ja ją piekę w brytfannie, obficie podlewając bulionem, wodą i winem, i nigdy nie wyszła mi sucha. Podaje się ją z pyzami drożdżowymi (tzw. Kluchy na łachu) lub kaszą gryczaną, kapustą...

  • Perlica wenecka

    ...sokiem spod pieczeni. Następnie zdjąć folię, przypiec mięso na złoty kolor, wyjąć z sosu (sos nie powinien być zbyt gęsty). Sos przecedzić przez sitko, odparować do konsystencji miodu, dodać przygotowane...

  • Luzowana i faszerowana perliczka, następnie pieczona i podawana w galarecie.

  • Delikatne i kruche mięso,chrupiąca skórka i farsz ,który dopełnił całości . Na świąteczny obiad polecam:) Jeśli mamy więcej osób na obiedzie proponuję zrobić dwie perliczki.

  • Przepis wart wypróbowania: "Maślana perliczka"

  • Perliczka jest bardzo specyficzna – ma jasne mięso na piersiach i ciemne na nogach. Nogi mają delikatny posmak dziczyzny. Piersi są bardziej suche niż nogi, a w okolicach kupra ma żółtawy tłuszcz, który wytapia się w trakcie pieczenia. Do pieczenia nie używam więc tłuszczu a jedynie wody. Podczas gdy ją piekę (w brytfannie), w celu uzyskania sosu podlewam sokiem z aronii. Podaje ją z pyzami drożdżowymi (tzw. Kluchy na łachu), polanymi sosem aroniowo-pieczeniowym i surówką z buraków z chrzanem...

  • Wyborne, delikatne i rozpływające się w ustach mięso:) Podane z puree ziemniaczanym i młodą kapustką z cebulką i koperkiem, smakuje idealnie:)

  • Delikatna perliczka, którą dopiero odkryłam niedawno. Zrobiłam ją z farszem z selera i pora, dodałam boczku bo perliczka jest chuda. Bardzo lubię farsze warzywne i do obiadu zastępują mi one ziemniaki.

  • Smaczny pomysł na "Pieczona perliczka z żurawiną i boczkiem"

Artykuły na temat: perliczka w winie
  • To nasz dzisiejszy obiad byl... szybki i smaczny. czas przygotowania 35 minut. Mozna na 4-5 osob uzyc calej perliczki pokrojonej na kawalki lub np tylko...

  • Slubnie... po francusku cz 2

    Po przystawce podano danie główne: perliczkę nadziewaną foie gras z kaczki I zestaw warzyw oraz odrobinę makaronu z kałamarnicami.   Następnie przyszła...

  • W renesansowej restauracji Leonarda da Vinci

    ....   W dniu, w którym odwiedziliśmy restaurację było do wyboru jedno danie mięsne – perliczka duszona na ogniu w ogromnym kotle z miodem i cytrynami – jej zapach nas zachwycił ! Szkoda, że nie można(...) truskawkowej z przyprawami, pieczonej brzoskiwni ze świeżym rozmarynem i miodem oraz gruszek w winie renesansowym duszonych. Wszystko smakowało nam wybornie!   Jeśli kiedykolwiek będziecie...

  • Kurczak po włosku czyli Cacciatore oraz o produktach sezonowych na maj… i kawałek czerwca !

      Pollo alla cacciatora, któż nie zna tego sztandarowego dania włoskiej kuchni. W samych Włoszech istnieje kilka jego wersji bo na przykład gdy włoskie...

  • Potrawy wloskie czyli menu weselne

    ...faraona czyli kura faraona czyli, jak mi tlumacz wujka google przetlumaczyl kilka zdan, to co podejrzewalam ... perliczka. A ja taka bylam najedzona, ze jej nie sprobowalam. Wypadaloby zaczac(...) ugotowane podroby z baranka ( serca i watrobka ). Na patelni poddusza sie marchewke i cebule. Dusi sie w bialym winie. Kiedy warzywa sa miekkie dodaje sie oliwe i drobno pokrojone podroby. Kiedy zmienia...

  • Kobiety mafii: Czarna strona Wenus

    ​Bezwzględne i chłodne materialistki czy raczej naiwne i seksowne femme fatale?Niewinne czy świadome tego, czym zajmują się ich mężczyźni? A może nawet chętne do pomocy? Kim były partnerki legendarnych gangsterów i dlaczego zdecydowały się na taką niebezpieczną relację, próbuje wyjaśnić "Twojemu STYLOWI" Diane Ducret, francuska dziennikarka i historyczka, autorka bestsellerowej książki "Kobiety mafii".

  • Anna Starmach: Życie pięć smaków

    Krakowska rodzina, ojciec marszand, znawca malarstwa. Mała Ania zamieniała się na obrazki z Jerzym Nowosielskim. Jednak gdy decydowała o przyszłości, ze sztuką wygrała... kuchnia. Anna Starmach skończyła Le Cordon Bleu, najlepszą szkołę kulinarną. Ale to też była szkoła życia. Rozmawiamy o smaku, nie tylko tym do wyszukanych potraw.

  • Żeby jabłko było jabłkiem

    .... Jabłko nie może być bardzo kwaśne, chodzi o to, żeby i ono, i dynia jednocześnie wnosiły do dania własne odmiany kwasowości i słodyczy. Perliczka w sosie jabłkowym to staroświecka potrawa normandzka(...) pstrąga, nie perliczki). Przepisy na dania znajdziesz na następnej stronie. Perliczka w sosie jabłkowym To wariacja na temat starego normandzkiego przepisu na bażanta. Od czasu do czasu warto sobie...

  • Roladki rybne z szalwia, raz jeszcze!

    Przepis z ksiazki pani Katarzyny Likus, z krakowskiego hotelu "Pod Roza", nie zawiodl mnie po raz kolejny wczorajsza wieczorowa pora. Uwielbiam to danie...

  • Cała Polska gotuje, czyli kuchenne rewolucje

    ...tego historycznego garnka zdobi winietę blogu o zdrowym żywieniu, który prowadzi Beata. Założyła go bardziej dla gromadzenia przepisów niż z chęci zdobycia popularności. Poza tym po rozwodzie czuła się(...). - Prawdziwym przebojem okazała się zupa z papryki na winie z serem gruyere, mus z fasoli z łososiem i kalafiorówka z curry i rodzynkami. Zapomniałam o pustce, bo teraz co dzień kontaktuję się...