• Informacje na temat:

    perfekcyjne ciasto na pierogi

Przepisy na temat: perfekcyjne ciasto na pierogi
  • Cienkie, delikatne ciasto naleśnikowe

  • Czyli takie, gdzie białko jest ściete, a żółtko płynne. Moja pikantna wersja. :)

  • Podstawą udanego ciasta pierogowego są odpowiednie proporcje mąki i wody. W przepisie podano dość dokładne ilości tych składników - dzięki temu ciasto jest nie tylko gładkie i idealnie elastyczne, ale także nie wymaga później nadmiernego, dodatkowego podsypywania mąką. Sekretem sprężystego i elastycznego ciasta pierogowego jest także dodanie do niego niewielkiej ilości oleju bądź masła.

  • Dziś trochę z innej beczki. Jeżeli chodzi o ciasto na pierogi, każdy ma swój ulubiony przepis. Ja wypróbowałam kilka i dochodzę do wniosku, że to było najlepsze :)

  • Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

  • :) Podstawa. Ciasto na ok. 50 pierogów.

  • Pierogi uwielbiam, są moją ogromną miłością i chyba nie ma takich, których bym nie lubiła (no, może tylko z owocami, nie mogę się do nich przekonać ;)). Są przeróżne farsze do pierogów (w tym momencie obiecuję Wam uroczyście, że będę dodawała więcej przepisów na pierogi i ciasto). Ciasto do nich też można zrobić na różne sposoby, niekoniecznie musi być z jajkiem. Jednym z częściej spotykanych rodzajów ciasta pierogowego jest to bez jajek. Powiem szczerze, że chyba nawet wolę je od tego...

  • Najlepsze ciasto na pieczone pierogi. Proponuję farsz : kurczak suszone pomidory i szpinak

  • Wiele już ciast na pierogi wypróbowałam i cały czas wracam tylko do tego jednego sprawdzonego przepisu. Jak dla mnie to ciasto jest idealne. Szybko się wyrabia i co najważniejsze łatwo się wałkuje i lepi pierogi.

  • Jedno z moich ulubionych ciast na pierogi. Ciasto bardzo elastyczne, fajnie i miękko się wałkuję. Pierogi zlepiają się idealnie i co najważniejsze nie pękają podczas gotowania. Ciasto idealne na pierogi o każdej parze roku nie tylko na te świąteczne.

Artykuły na temat: perfekcyjne ciasto na pierogi
  • Święta bez stresu

    ...przedsięwzięciu. Okrojone menu Zawsze sama wszystko robiłaś, ale w tym roku masz coraz mniej siły i czasu. Co teraz ? Świat się nie zawali, jeśli kupisz np. gotowe pierogi i barszcz lub zamówisz ciasto...

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli. Fot. 123RF/Picsel Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z...

  • Nie daj sobą manipulować

    ...przecież usłyszeć: "Niezłe pierogi. Ale te od mamy i tak smakują lepiej"... Zamiast tego skup się raczej na swoich zaletach i... pamiętaj, że doba nie jest z gumy. Masz mniej czasu niż teściowa, nie(...), kanapki, ulubione ciasto, pilot od telewizora... Tym razem jednak zdarzyło się tak, że nie możesz skakać wokół niego i spełniać wszelkich jego zachcianek. Słyszysz komentarze: "Ty już chyba mnie...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Nasze czytelniczki przetestowały Multicookery

    ...występuje poza czekoladowo-orzechowym i drugim także z udziałem czekolady/ nie zdążyłam go upiec/ nie wzbudził naszego specjalnego zainteresowania. Ciasto drożdżowe to dominująca pozycja na moim(...) genialne. Nie wierzyłam, że jakiekolwiek ciasto może wyjść w urządzeniu innym niż stary, sprawdzony piekarnik...ale spróbowałam wykonać ciasto czekoladowe. Oczywiście wyszło świetnie, mimo, że...

  • Trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię, nie mówiąc już o świętach Bożego Narodzenia. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować?...

  • Wypalone

    ...oszukuję, że byłam, dostałam leki. "W porządku? - pyta szefowa. - Schudłaś, jakaś blada jesteś". W porządku. W porządku. W porządku. Moje życie jest w porządku. Beata: - Ogórkowa, ciasto, pierogi(...) zrobić ciasto na pizzę?", "Przypomnij mi nazwę odżywki, której używasz do roślin?". Przyjaciele, znajomi, ich znajomi, rodzina. - "Uroki bycia psychologiem i zorganizowanym człowiekiem" - uśmiechałam się...

  • Kuchnia to coś więcej niż pomieszczenie, w którym tylko przygotowujemy posiłki. Dla wielu z nas to serce domu, które powinno być nie tylko jego wizytówką, ale również zaskakiwać swoją funkcjonalnością. Może stać się również nowoczesnym miejscem pełnym dobrego smaku poprzez dobranie stylowego sprzętu AGD do zabudowy. Najlepiej wybrać taki, który nie tylko będzie podkreślał wystrój wnętrza, ale będzie posiadał niespotykane funkcje, które ułatwią gotowanie i zminimalizują czas czyszczenia...

  • Gwiazdkowo, czyli bez stresu...

    ..., by się nim cieszyć. A co, jeśli rodzina nie chce współpracować i wybiera się do was na świąteczną kolację? Nie wahaj się użyć gotowej masy makowej z puszki, kup pierogi, barszczyk wlej do garnka...

  • Pierogi goszczą w naszym jadłospisie na co dzień i są uważane za jedno z tradycyjnych dań słowiańskiej kuchni. Nie może ich zabraknąć też na naszym wigilijnym stole, dlatego warto poznać kilka przepisów na smaczne, jarskie pierogi idealne na wigilijny stół. Fot. 123RF/Picsel Pierogi to jedno z tych świątecznych dań, które kocha niemal każdy. Serwując pierogi, możemy mieć pewność, że kulinarne oczekiwania naszych gości nie zostaną zawiedzione. Polskie pierogi doceniają nawet najbardziej...