• Informacje na temat:

    penne z cukinią i pieczarkami

Przepisy na temat: penne z cukinią i pieczarkami
  • Wegetariańska zapiekanka z makaronem

    ...cholesterolu. Do przygotowania zapiekanki potrzebujemy: 225 g makaronu penne, 1/2 siekanej czerwonej cebuli, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 4 pomidory pokrojone w kostkę, łyżkę pasty paprykowej, 240 ml mleka...

  • Sałatki makaronowe

    Śródziemnomorskie penne Sposób przygotowania 1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Sok pomidorowy zmiksuj z papryką, chili, cukrem (lub 1/2 łyżeczki miodu), szczyptą soli oraz pieprzu. Wmieszaj 3-4 łyżki oliwy, zależnie od pożądanej gęstości sosu. Odstaw.  2. Cukinię umyj i bez obierania pokrój na ćwierćplasterki. Dodaj do sosu i wymieszaj. Ogórek obierz i pokrój na grubsze...

  • Rodzinny obiad na szybko? Zapiekanka z makaronem!

    ...z pieczarkami Jednak co zrobić, gdy dziecko nie przepada za mięsnymi potrawami? Z pomocą przychodzą nam oczywiście niezastąpione warzywa. Do wyboru, do koloru! Oprócz wspomnianych wcześniej zielonych jarzyn, danie urozmaicić możesz papryką, pomidorem albo pieczarkami. Nie jest tajemnicą, że to właśnie one wiodą prym w zapiekanych potrawach. Grzyby są smaczne zarówno na gorąco, jak i na zimno...

  • Sałatki makaronowe

    ...spodzie możesz wcześniej rozłożyć porwane listki sałaty lodowej lub rzymskiej). Pomiędzy makaron powkładaj plasterki kaczki. Całość posyp płatkami parmezanu.  Młode szparagi z pieczarkami(...) suchej patelni, a gdy zbrązowieją, wymieszać z łyżeczką masła. 4Sos wymieszaj z grzybami. Makaron połącz ze szparagami i z pomidorem. Polej lekko ciepłym sosem z pieczarkami.  Cezar z kluseczkami...

  • Jak wykorzystać wczorajszy chleb? Najlepsze przepisy!

    ...g filetu z kurczaka 2-3 łyżki oleju Sól, pieprz, słodka papryka 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 puszki pomidorów 125 g koziego sera 300 g makaronu (penne) 125 g mozzarelli Przygotowanie...

Artykuły na temat: penne z cukinią i pieczarkami
  • ​Makaronowy recykling

    ...oraz solą, pieprzem i oregano. 2/3 tej mieszanki wylać na makaron, przykryć pokrojonymi w cienkie plastry pomidorami, uduszoną cukinią i pieczarkami. Na warzywach rozłożyć boczek i tarty ser(...) makaronu, np. penne albo farfalle, 30 dag parówek drobiowych, 1 cebula, 1 szklanka sosu pomidorowego, 3 łyżki masła, ząbek czosnek, oregano, chilli, pieprz, sól. Przyrządzanie: Naczynie...

  • Ta ciepła i chrupiąca przekąska bez wątpienia wprawi cię w dobry nastrój. Wystarczy kilka pieczarek, gałązka rozmarynu i dobrej jakości chleb. Proste? Do dzieła! Składniki:- opakowanie małych pieczarek lub dwie solidne garście*- 2 gałązki świeżego rozmarynu- łyżka/dwie masła klarowanego- 2 ząbki czosnku- 1/4 łyżeczki soli wędzonej- świeżo mielony pieprz- sól różowa do smaku- łyżka sosu sojowego tamari - wiejski chleb na zakwasie 2-3 kromki- jogurt roślinny naturalny- bazylia grecka lub mięta...

  • Makaronowa uczta

    ...penne (pióra), 50 dag brokułów, 50 dag pieczarek, 1 dag masła, 4 plasterki gotowanej szynki, 12 dag mozzarelli, świeży tymianek. Przygotowanie: Cebulę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Zeszklij...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Pieczarki to najczęściej jedzony rodzaj grzybów na świecie. Jak je przygotować, aby uniknąć kulinarnej nudy? Fot. 123RF/Picsel Pieczarki można kupić w sklepach przez cały rok, jednak rzadko mówi się o ich prozdrowotnych właściwościach.  Już od wielu lat pokutuje u nas pogląd, że grzyby nie mają w sobie żadnych wartości odżywczych. To nieprawda! Jeśli mówimy o pieczarkach, to mają one w sobie sporo błonnika oraz antyoksydantów, takich jak polifenole, witamina C, D, B2 i B12. Są także dobrym...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Sałata z kozim serem i cukinią Fot. 123RF Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • Z cukinii najczęściej robimy placki lub zjadamy ją w całości, wypełnioną aromatycznym farszem. Warto jedna pamiętać, że możemy również przygotować z niej wyjątkowo smaczne przetwory na zimę. Fot. 123RF/Picsel Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni...

  • Pieczarki to najczęściej jedzony rodzaj grzybów na świecie. Właśnie teraz możemy zasadzić je w domu. Zobaczmy tylko, czy warto! Fot. 123RF/Picsel Pieczarki to dobry dodatek do wielu dań: świetnie smakują na pizzy i w sosie. Można je gotować, dusić, zapiekać, marynować. Mogą zarówno stanowić farsz, jak i być nadziewane. Swoich zagorzałych wielbicieli ma także zupa pieczarkowa. Pieczarki można kupić w sklepach przez cały rok. Można je też samodzielnie uprawiać w domu lub w ogrodzie. Właśnie...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...