• Informacje na temat:

    penicylina

Przepisy na temat: penicylina
  • Ekologiczny rosół robi karierę

    Nie tylko Polsce, ale i w Nowym Jorku coraz bardziej docenia się ekologiczny bulion. Jego podstawą jest kurze mięso o wysokiej jakości. Czy wkrótce Polacy, tak jak Amerykanie, będą pić rosół z papierowego kubka?

Artykuły na temat: penicylina
  • Naukowcy z centrum medycznego uniwersytetu Rochester są zdania, iż antybiotyki nowej generacji są do trzech razy lepsze od swego pierwowzoru. Do szybkiej zmiany nie są natomiast skłonni brytyjscy lekarze, którzy niezmiennie uznają, że penicylina sprawnie wywiązuje się z powierzonych jej zadań, w myśl zasady: 'jest dobrze, nie trza psuć'. Nowa grupa antybiotyków, zwana cefalosporynami, jest...

  • Kiedy temperatury spadają poniżej zera, chętnie sięgamy po zupy, które rozgrzewają i sycą. Takie dania nie muszą być nudne i doskonale wiedzą o tym użytkownicy Smakera. Oto najciekawsze z ich propozycji. Fot. 123RF/Picsel Polacy uwielbiają zupy - to fakt, z którym raczej nikt nie będzie dyskutować. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada ich rocznie aż 100 litrów. Lubimy tradycyjną pomidorową, zachwycamy się modnymi ostatnio zupami-kremami, nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez...

  • Czosnek. Jaka odmiana jest najlepsza

    Aromatyczny ząbek ma naprawdę wielkie możliwości. Trzyma w ryzach cukier, cholesterol, reguluje ciśnienie, działa niczym penicylina i lek przeciwnowotworowy. A to niejedyne zalety czosnku.

  • Lekarze na całym świecie alarmują: antybiotyki mogą nas zabić!

    Odkąd w 1928 roku Alexander Fleming wynalazł penicylinę, antybiotyki stały się, obok leków przeciwbólowych i przeciwgorączkowych, jedną z najczęściej stosowanych grup medykamentów.

  • Odporność na antybiotyki to nic nowego

    ...współczesnymi antybiotykami - w tym penicyliną, wankomycyną i tetracykliną.  Pierwszy antybiotyk - penicylina - został odkryty przez Alexandra Fleminga w roku 1928. Jednak Santiago-Rodriguez podkreśla, że...

  • Wielka księga smaków: Gorgonzola

    ...: grzyby pleśniowe i bakterie kwasu mlekowego. Penicylina, dzięki której ser ten ma zielonkawe żyłki, sprawia, że gorgonzola jest łatwostrawna.  Dodatkowo, za sprawą potrójnej fermentacji, nie zawiera...

  • U 1-3 proc. uczulonych wstrząs anafilaktyczny kończy się zgonem

    Wśród pokarmów, które najczęściej wywołują anafilaksję, alergolodzy wymieniają mleko, ryby, owoce morza, kurze jaja i orzechy (pistacjowe, ziemne, włoskie, laskowe lub migdały). Reakcję anafilaktyczną mogą spowodować również leki, m.in. aspiryna i penicylina. Są też chorzy szczególnie uczuleni na jad owadów: pszczół i os. - Po użądleniu przez owada występuje szybko przebiegająca reakcja...

  • Dieta a odporność na wirusy

    ...bakterii i grzybów w naszym organizmie. Badania dowodzą, że jest to silniejszy antybiotyk niż penicylina. Najlepiej spożywać go jako dodatek do rozgrzewających zup warzywnych lub jako składnik sosu...

  • Z maluszkiem jest juz troszke lepiej, ale 4 razy dziennie przezywamy koszmar tzn:podawanie leku-dostal penicyline w zawiesinie- strasznie nie dobre-doszlo...

  • Szkarlatyna

    ...penicylina). Tylko bezwzględne przestrzeganie dawek i pór przyjmowania antybiotyku umożliwi pełny powrót do zdrowia. Angina czy szkarlatyna? Szkarlatyna bywa często mylona z anginą, różyczką i innymi...