• Informacje na temat:

    pęczek

Przepisy na temat: pęczek
  • Sezon na szparagi – wypróbuj te przepisy!

    Białe, zielone, a może fioletowe? Szparagowe żniwa trwają najlepsze. Choć smakiem apetycznych pęczków cieszymy się nieco ponad 2 miesiące, to warto na nie czekać, ponieważ lista ich zalet jest bardzo długa.

  • Sprawdzony przepis na "Pęczki fasolki szparagowej zawijane w boczek"

  • Zapiekanka rybna

    Łączny czas: 1 godzina 10 minut Składniki: 1 pęczek świeżej natki pietruszki 1,2 l mleka 3,2% ¼ średniej cebuli, obranej 1 świeży liść laurowy ...

  • 1 makaron ryżowy 1duży ogórek zielony 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek szczypiorku 30 dag szynki konserwowej majonez sól i pieprz

  • Zupa z bazylią i ogórkiem

    Składniki: ● duży pęczek świeżej bazylii ● 2 ogórki ● pęczek koperku ● litr jogurtu ● ząbek czosnku ● biały ocet winny ● sól, pieprz ● żółta papryka do dekoracji...

  • Pycha chłodnik na upalne dni.

  • Wiosna na talerzu – jedz szparagi!

    Maj i czerwiec to miesiące, kiedy na naszych stołach królują eleganckie szparagi. Apetyczne pęczki na okolicznych bazarach możemy spotkać w wersji białej, zielonej lub fioletowej. Jak przygotować smakowite potrawy z ich wykorzystaniem? Przedstawiamy kilka typowo wiosennych propozycji.

  • Banalnie prosta, bardzo szybka, mega chrupiąca i bardzo zdrowa sałatka z rzodkiewki i sałaty lodowej. Takie niby nic, a zwykłym parówką, czy kiełbaskom dodaje wyrafinowania. Polecam szczególnie do mięsa, dań z grilla, czy jako dodatek do obiadu.

  • Ciabatta caprese

    Składniki: ● opakowanie sera mozzarella w małych kulkach ● 20 dag pomidorków koktajlowych ● 4 ciabatty ● pęczek świeżej bazylii ● oliwa z oliwek ● ocet balsamiczny...

  • Prosty i pyszny sposób na śniadanie.

Artykuły na temat: pęczek
  • Rzodkiewka wzmocni włosy

    Zawiera dużo związków siarki, które wzmacniają cebulki. Zapobiega wypadaniu i przetłuszczaniu się włosów. Warto ją wykorzystać, zwłaszcza teraz, gdy pęczek kosztuje złotówkę.

  • Zupa krem z dodatkiem rzodkiewki

    Z rzodkiewek odcinamy liście i ogonki, myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Zostawiamy 2-3 i kroimy w plastry. Liście z jednego pęczka przebieramy, zostawiając...

  • Przygotować sos pesto: pęczek bazylii opłukać, osuszyć, oderwać listki i wrzucić je do malaksera. Dołożyć obrane ząbki czosnku, mielone migdały i starty...

  • Szparagi - przebój wiosennej kuchni

    Sezon na szparagi czas zacząć! Białe, zielone lub fioletowe szparagi kosztują obecnie ok. 5 złotych za pęczek. Maj to najlepszy czas na to, by smakować je z jajkami, wędlinami czy serami.

  • Poznaj produkty, dzięki którym złagodzisz objawy PMS

    „Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” - powiedział przed wiekami Hipokrates. Dziś, zmęczeni wszechobecną chemią, konserwantami i plastikiem coraz częściej spoglądamy wstecz, a powrót do natury to jeden z najmodniejszych trendów ostatnich lat. Trudno się dziwić, skoro zamiast sięgać po kolorową pastylkę możemy podratować swoje zdrowie pęczkiem pietruszki! Brzmi egzotycznie? Nic bardziej mylnego.

  • ...10 jajek; puszka zielonego groszku; pęczek szczypiorku; 5 - 6 liści sałaty; puszka wędzonej ryby; słoik majonezu; 3 - 4 łyżki śmietany; sól; pieprz; cukier.

  • Szparagi à la mimosa, czyli kolejne wielkanocne danie

    U nas goscilo na wielkanocnej kolacji. Jest lekkie, niezwykle proste i pachnie wiosna.   Peczek bialych badz zielonych szparagow gotujemy na parze...

  • Zupa ziemniaczana z grzybami

    Sposób przygotowania: 1. Do garnka wlać 2,5 l wody, włożyć kurczaka i pęczek włoszczyzny, dodać sól, pieprz i zioła, gotować do miękkości mięsa. Przecedzić. Drugi pęczek włoszczyzny i ziemniaki obrać, oczyścić, pokroić.  2. Na maśle udusić grzyby z pokrojoną włoszczyzną. Przełożyć do wywaru, gotować 10 minut. Połowę warzyw i grzybów wyjąć z garnka, dodać ziemniaki, gotować, aż zmiękną, zmiksować...

  • Składniki: półtora litra rosołu wołowo-drobiowego lub drobiowego, solidny pęczek świeżych szparagów, 1 duży pomidor, 1 jajko , 40 g tartego parmezanu lub grana padano, pół łyżeczki mąki, sól i pieprz, kilka listków bazylii.

  • Najprostsza pietruszkowa kuracja wspomagająca nerki

    Najcenniejsza jest natka świeżo zebrana i spożywana na surowo (nie jako dodatek do zupy), bo wówczas zachowuje najwięcej właściwości leczniczych. Jedz mały pęczek (ok. 15 gałązek) natki dziennie przez pięć dni i zrób tydzień przerwy. Powtórz trzy razy.  Możesz natkę żuć (to też doskonale odświeża oddech) albo przygotuj pietruszkowe pesto i jedz je z pieczywem. Zblenduj pęczek natki z ząbkiem...

Zdjęcia na temat: pęczek
Wideo na temat: pęczek
  • Debili w tym kraju jest na pęczki

    Maleńczuk przyznaje się do alergii na "dobre rady spod lady" polskich autorów tekstów piosenek. Które, niestety, znajdują jednak odbiorców.