• Informacje na temat:

    patison z papryką

Przepisy na temat: patison z papryką
  • Jesienny obiad

    Patison faszerowany Sposób przygotowania 1. Patisony umyj, wytrzyj, odkrój czubki. Wydrąż środek, posól i odstaw. Cebulę posiekaj i podsmaż. Dodaj pokrojone w kostkę papryki i przeciśnięty czosnek. Gdy papryka się zarumieni, dodaj mięso mielone, pokrojone pomidory. Przypraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką, cukrem. Pod koniec smażenia dodaj posiekaną kolendrę.  2. Patisony...

  • Faszerowane patisony, czyli zapomniane warzywo na obiad

    Są trochę zapomniane, obok popularnych na naszym stole cukinii czy bakłażanów. Niesłusznie. Patisony są smaczne i nadają się do wielu dań i zapiekanek. A poza tym, wyglądają jakby rosły w foremkach do babek. Patisony zapiekane z mięsem będą i dekoracyjne, i smaczne.

  • Coś pysznego na obiad

    ...angielskie, posyp rozmarynem, tymiankiem, przeciśniętym czosnkiem, pieprzami, papryką, majerankiem i solą. Smaż 15 minut, mieszając. Pod koniec dodaj startą marchewkę i nieco startej dyni. Ryż ugotuj na(...) (niekoniecznie). Wymieszaj z warzywami i przełóż do naczynia żaroodpornego. Całość posyp solą, pieprzem, oregano, gałką.  3. Warzywa piecz przez godzinę w temp. 180°C. Podawaj z oliwkami i patisonami...

  • Nadziewane patisony

    Składniki: 1 cebula 1-2 ząbki czosnku, olej 30 dag mięsa mielonego po 1 czerwonej, żółtej i zielonej papryce 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 6 średnich patisonów, sól(...) koncentrat. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 3. Patisony opłucz, odkrój górne części. Wydrąż środki patisonów. Nałóż farsz. Warzywa ustaw na blasze w piekarniku, przykryj odkrojonymi "czapeczkami", skrop...

  • Nadziewane dynie i patisony

    ....  3. Seler i paprykę drobno pokrój. Wrzuć na patelnię po smażeniu mięsa. Smaż, aż się zeszklą. Czosnek obierz, posiekaj, nałóż do patisonów.  4. Podsmażone mięso wymieszaj z selerem, papryką i natką(...) Sposób przygotowania 1. Patisony umyj, odetnij wierzchy. Wydrąż miąższ i posiekaj go albo grubo zetrzyj.  2. Do mięsa mielonego dodaj musztardę, tymianek, kurkumę i mieloną paprykę. Dopraw do smaku...

  • Patisony nadziewane

    Oto świetne danie na gorącą kolację. Podaj do niego sałatkę pomidorową i ryż albo podpieczone kromki bagietki z czosnkiem. Patisony są jedyne w swoim rodzaju, ciekawe, czy posmakują twojemu dziecku. Polecamy je po 3. roku życia.

  • Produkty sezonowe - co i dlaczego jeść latem?

    ...żółtą lub zieloną, przy czym obie odmiany zasobne są w potas, fosfor, kwas foliowy czy prowitaminę A. Inne warzywa sezonowe, które warto włączyć do diety to: papryka, pomidory, patison, kukurydza...

  • Szczupak na patyku

    Składniki na 6 porcji: - średni szczupak lub inna ryba, - 2 różnokolorowe papryki, - mały kabaczek lub patison, - oliwa z oliwek, - przyprawy Przygotowanie: Rybę oczyścić, pokroić na kawałki. Przyprawić, odstawić na 30 min. Warzywa też pokroić na kawałki. Składniki nadziewać na szpikulce, skropić oliwą, przyprawić, upiec. Czas przygotowania 50 minut.

  • Nadziewane patisony

    Składniki: - 0,5 kg. małych patisonów, - 2 łyżki mieszanych siekanych ziół :natka pietruszki, majeranek, tymianek, - 30 dag mielonego białego sera, - sól, pieprz, - ostra papryka Przygotowanie: Patisony oczyścić, ściąć wierzch i wydrążyć małą łyżeczką gniazda nasienne. Gotować do miękkości w osolonym wrzątku, schłodzić w zimnej wodzie aby nie straciły koloru. Ser wymieszać z siekanymi...

  • Rób przetwory

    ...ogórki lub marynowana papryka, ale także sporo oryginalnych receptur. Dowiecie się, co można przygotować z mało znanych warzyw (np. z patisonów) oraz jak przyrządzić coś zaskakującego ze zwykłej...

Artykuły na temat: patison z papryką
  • Patison na talerzu

    Mniejszy brat dyni, kabaczka i cukinii. Warto go posmakować - patison jest bardzo smaczny i długo zachowuje świeżość.

  • Znacie te warzywa? Patisony mają niezwykły wygląd i wyjątkowy smak. Co więcej, ich jedzenie może bardzo pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jeśli dotąd nie próbowaliście tego warzywa, musicie koniecznie nadrobić zaległości. Fot. 123RF Skąd w Europie wzięły się patisony? Okazuje się, że setki lat temu na swoich grządkach uprawiali je Aztekowie i to właśnie w tamtym rejonie świata powinniśmy szukać ojczyzny tego warzywa. Po podboju azteckiego imperium przez Hiszpanów, na ich statkach do Europy...

  • Boski patison

    ...oliwkami. 3. Bułkę tartą wymieszaj z parmezanem i mieloną papryką. Jajko roztrzep z mlekiem i szczyptą soli. Patisony panieruj najpierw w mące, następnie zanurzaj w jajku, a na koniec obtaczaj w bułce(...)Nadziewane Składniki na 4 porcje: 8 małych patisonów, 30 dag mięsa mielonego, mała torebka ryżu, cebula, mała czerwona papryka, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki, bazylia...

  • Znacie te warzywa? Patisony mają niezwykły wygląd i wyjątkowy smak. Co więcej, ich jedzenie może bardzo pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jeśli dotąd nie próbowaliście tego warzywa, musicie koniecznie nadrobić zaległości. Fot. 123RF Skąd w Europie wzięły się patisony? Okazuje się, że setki lat temu na swoich grządkach uprawiali je Aztekowie i to właśnie w tamtym rejonie świata powinniśmy szukać ojczyzny tego warzywa. Po podboju azteckiego imperium przez Hiszpanów, na ich statkach do Europy...

  • Krem z cukinii i melona

    Sposób przygotowania: 1. Umytą i osuszoną cukinię oraz patisona pokrój w kostkę.  2. Obraną cebulę i czosnek posiekaj. Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w grube plastry 3. W garnku rozgrzej masło z olejem. Wrzuć cebulę, czosnek, ziemniaki, cukinię i patisona. Smaż kilka minut, mieszając, aż się zarumienią.  4. Oprósz warzywa solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową, wymieszaj. Po minucie...

  • Beef Stragonoff to niewątpliwie najpopularniejsze danie wywodzące się z Rosji. Swoim zapachem i smakiem skusi każdego, jeśli chcesz zaskoczyć znajomych swoim kunsztem kucharskim wystraczy 40 min aby przygotować to pyszne danie! Składniki: - 500g mięsa wołowego rostbef lub polędwica pokrojone w paseczki - 200g cebuli pokrojonej w plastry - 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w plastry - 1/2 zielonej papryki pokrojonej w plastry - 300g pieczarek pokrojonych w ćwiartki - 50g koncentratu...

  • Faszerowane patisony

    Zaskocz znajomych pomysłem- faszerowane patisony są nie tylko smaczne, lecz także wyjątkowo efektowne.

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej...

  • ​Co z czym się je, by nie szkodzić zdrowiu?

    ...stronie

  • Podziel się z nami przepisem na swoje popisowe danie z papryką i weź udział w naszym konkursie! Papryka to bardzo wdzięczny temat do kuchennych eksperymentów, a sezon na nią właśnie się rozpoczyna. Wykorzystując do warzywo  możesz przygotować zupy, sosy, różnorodne dania główne, sałatki oraz przetwory na zimę. Znasz ciekawą potrawę z papryką? Weź udział w naszym konkursie! Dodaj swój przepis do Smakera i wyślij nam Jak dodać przepis do Smakera? Dokładną instrukcję znajdziesz tutaj -...