• Informacje na temat:

    patison duży

Przepisy na temat: patison duży
  • Warzywa, które warto uprawiać na balkonie

    Jeśli mają wyrosnąć i wydać obfity plon, muszą mieć odpowiednią ilość ziemi. Dlatego trzeba je sadzić lub siać w dużych skrzyniach lub doniczkach.

  • Połączenie patisona z ryżem i mięsem mielonym

  • Doceńmy cukinię

    Sezon na cukinie wkrótce się zacznie. Proponujemy zupę-krem z patisonów i cukinii z kaszą jaglaną. Przepis odnaleźliśmy w książce Magdaleny Sych "Nasze kasze". Do przygotowania zupy potrzebujemy: 200 g kaszy jaglanej, 2 patisony, 2 cukinie, 2 pory, litr bulionu drobiowego, 3 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, łyżkę śmietany. Sposób przygotowania: Opłukana kaszę...

  • Wypróbowany przepis na "Faszerowany patison"

  • Doceńmy cukinię

    Sezon na cukinie wkrótce się zacznie. PAP Life proponuje zupę-krem z patisonów i cukinii z kaszą jaglaną. Przepis odnaleźliśmy w książce Magdaleny Sych "Nasze kasze". Do przygotowania zupy potrzebujemy: 200 g kaszy jaglanej, 2 patisony, 2 cukinie, 2 pory, litr bulionu drobiowego, 3 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, łyżkę śmietany. Opłukana kaszę jaglana gotujemy...

  • Sprawdzony przepis na "Patison faszerowany na słodko"

  • Faszerowane patisony, czyli zapomniane warzywo na obiad

    Są trochę zapomniane, obok popularnych na naszym stole cukinii czy bakłażanów. Niesłusznie. Patisony są smaczne i nadają się do wielu dań i zapiekanek. A poza tym, wyglądają jakby rosły w foremkach do babek. Patisony zapiekane z mięsem będą i dekoracyjne, i smaczne.

  • Dzisiaj proponuję bardzo prosty sposób na przyrządzenie patisona.

  • Marynowane patisony

    Składniki: 50 dag małych patisonów 0,5 litra wody 5 łyżek octu 6 % 2 łyżki cukru 2 łyżeczki soli listki laurowe ziele angielskie kilka goździków Przygotowanie: 1. Patisony umyj, pokrój(...), ostudź. 2. Do umytych i wyparzonych słoików włóż pokrojone patisony, zalej zalewą. Do każdego słoika możesz jeszcze wlać pół łyżeczki oleju rzepakowego. Słoiki zakręć. Do dużego garnka włóż na dno...

  • Z patisonem są też smaczne.

Artykuły na temat: patison duży
  • Patison na talerzu

    Mniejszy brat dyni, kabaczka i cukinii. Warto go posmakować - patison jest bardzo smaczny i długo zachowuje świeżość.

  • Znacie te warzywa? Patisony mają niezwykły wygląd i wyjątkowy smak. Co więcej, ich jedzenie może bardzo pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jeśli dotąd nie próbowaliście tego warzywa, musicie koniecznie nadrobić zaległości. Fot. 123RF Skąd w Europie wzięły się patisony? Okazuje się, że setki lat temu na swoich grządkach uprawiali je Aztekowie i to właśnie w tamtym rejonie świata powinniśmy szukać ojczyzny tego warzywa. Po podboju azteckiego imperium przez Hiszpanów, na ich statkach do Europy...

  • Boski patison

    ...4 porcji: 8-10 małych patisonów, 5 dużych pomidorów, 30 dag mozzarelli, 30 dag ostrego żółtego sera, 2-3 łyżki bułki tartej, olej do smażenia, pęczek bazylii, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, łyżeczka masła(...)Nadziewane Składniki na 4 porcje: 8 małych patisonów, 30 dag mięsa mielonego, mała torebka ryżu, cebula, mała czerwona papryka, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki, bazylia...

  • Znacie te warzywa? Patisony mają niezwykły wygląd i wyjątkowy smak. Co więcej, ich jedzenie może bardzo pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jeśli dotąd nie próbowaliście tego warzywa, musicie koniecznie nadrobić zaległości. Fot. 123RF Skąd w Europie wzięły się patisony? Okazuje się, że setki lat temu na swoich grządkach uprawiali je Aztekowie i to właśnie w tamtym rejonie świata powinniśmy szukać ojczyzny tego warzywa. Po podboju azteckiego imperium przez Hiszpanów, na ich statkach do Europy...

  • Owoce i warzywa z balkonu. Jak to zrobić

    Nie potrzeba dużego tarasu, aby hodować za oknem truskawki albo pomidory. Miniogródek nie wymaga doświadczenia ani dużych wydatków. Za to daje gwarancję dojrzałych na słońcu i ekologicznych zbiorów!

  • Była leniwa sobota, czas rozciągał się w nieskończoność, litery w książkach skakały przed oczami, przestawiały się i wyciągały, jakby nie chciały żebym składał je w logiczne słowa. Wszystko przez piątkowy wieczór, który znowu zakończył się krótkim acz nagłymi utratami świadomości, wywołanymi zbyt dużym stężeniem alkoholu w krwiobiegu. Kiedy tak siedziałem na stole, zadrżał wyciszony telefon. Odebrałem. W głośniku usłyszałem głos Mecenasa. Sprawiał wrażenie równie zmęczonego piątkowym...

  • Patisony z farszem

    Patisony doskonale smakują faszerowane.

  • To już najwyższa pora, aby przypomnieć sobie o przepisach na treściwe i sycące zupy, które doskonale rozgrzeją nas w długie, wrześniowe wieczory. Fot. 123RF/Picsel Zupa towarzyszy człowiekowi od czasów neandertalskich. Co ciekawe, człowiek prehistoryczny poznał jej smak zanim wynalazł garnek. Pierwsze zupy gotowano w skórzanych workach, do których wrzucano gorące kamienie. Gotowanie pozwoliło wykorzystać resztki oraz pozornie niejadalne części pokarmów, takie jak kości. Co więcej, opracowanie...

  • Ogród warzywny na balkonie

    Jedyną niedogodnością, jaka wiąże się z hodowlą jarzyn w pojemnikach, jest to, że podczas letnich upałów ziemia szybko w nich wysycha. Trzeba je wtedy podlewać nawet dwa razy dziennie. W donicach i skrzynkach udają się warzywa rozmnażane z rozsady (pomidory, ogórki, papryka, seler, por), wysiewane szybko rosnące (rzodkiewka, sałata), siane po przymrozkach (fasola tyczna, kabaczek, patison...

  • Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Warto wiedzieć, że wykorzystać możemy nie tylko ich bulwy, ale nawet wodę w której je gotowaliśmy! W ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą sylwetkę. Tymczasem prawda jest całkiem inna: warzywo to możemy spożywać nawet w czasie diety, a zawarte w nim witaminy i składniki odżywcze mogą tylko pozytywnie wpłynąć na...