• Informacje na temat:

    patelnia grillowa warzywa

Przepisy na temat: patelnia grillowa warzywa
  • Tortilla z grillowanymi warzywami i cieciorką

    ...z cytryny, czosnek wyciśnięty przez praskę, posiekaną pietruszkę, oliwę z oliwek i wodę. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Na placki tortilli nakładamy gotowe grillowane warzywa i polewamy...

  • Ta surówka czy też sałatka to bardzo fajna propozycja do grillowanego mięsa zwłaszcza karkówki czy kiełbaski. Jest wyrazista w smaku, lekko kwaśna dzięki ogórkom i pikantna dzięki cebuli i przyprawom. Ja jednak dziś podałam ją do steków z karkówki smażonych na patelni.

  • Kaszotto z mięsem i warzywami

    Sposób przygotowania 1. Kaszę gotuję w bulionie warzywnym wg przepisu na opakowaniu. Cukinię kroję w plastry, czerwoną paprykę w kostkę. Warzywa skrapiam olejem, doprawiam solą i pieprzem. Smażę na patelni grillowej 6-7 min.  2. Kaszę mieszam z usmażonymi warzywami i drobno posiekanymi listkami bazylii (1-2 łyżki). Przed podaniem posypuję startą mozzarellą. Dekoruję listkami bazylii...

  • Doskonała, wiosenna, pełna witamin :)

  • Sałatki makaronowe pełne warzyw

    .... Przełóż na sitko, osącz. Szynkę i ser pokrój w niewielką kostkę, paprykę na kawałki. Pomidorki umyj, dobrze osusz, potnij na ćwiartki.  3. Warzywa z zalewy octowej, wyjmij, osącz, osusz ręcznikiem(...) makaronu. Podgrzewaj, delikatnie mieszając jeszcze ok. 1 minuty, ostudź.  3. Cukinię umyj i potnij na wąskie paseczki, np. obieraczką do warzyw. Wymieszaj z duszonymi warzywami, oprósz pieprzem. Dolej...

  • Smacznie zdrowo kolorowo ;-)

  • Rozpoczęliście już sezon grillowy? Ja tak! Mój pierwszy grill w tym roku był klasyczny z kiełbasą, karkówką i skrzydełkami. Bez zbędnych szaleństw. Jedyną nowością była kolorowa sałatka grillowa. Prosta, smaczna i zdrowa. Koniecznie ją wypróbujcie. ;)

  • Letnia sałatka z grillowanymi warzywami i krewetkami

    ...potargać na  kawałki. Krewtki obrać. Patelnię grillową posmarować olejem. Najpierw usmażyć warzywa (1-3 minuty z obu stron), a następnie krewetki  (5-7 minut). Pod koniec dodać czosnek i tymianek. Doprawić solą. Ocet zmieszać z musztardą i 3 łyżkami oleju. Doprawić solą pieprzem i cukrem. Warzywa wymieszać z krewetkami, dodać pokrojony miąższ z awokado, polać sosem.

  • Dzisiaj zapraszam na smakowitą i soczystą surówkę w sosie kebab - gyros, która doskonale pasuje do dań z grilla. Sos jest lekko pikantny i świetnie łączy ze sobą wszystkie składniki. Serdecznie polecam - tego dodatku nie może zabraknąć podczas letniego grillowania :D

Artykuły na temat: patelnia grillowa warzywa
  • Grillowa uczta

    ...większa niż bułki, bo podczas grillowania trochę się skurczą). Opiekaj na rozgrzanym grillu po 7-10 min z każdej strony, aż się ładnie przyrumienią. Podawaj w bułce z warzywami (sałata, pomidor(...) równomiernie opiekły się ze wszystkich stron. Podawaj w bułce ze świeżymi warzywami i ketchupem. Rada: Z piersi kurczaka można również przygotować pyszne ślimaczki. 4 suszone pomidory pokrój w mniejsze kawałki...

  • Makaron soba z tofu i warzywami

    Sposób przygotowania: 1. Wymieszaj oliwę z sosem sojowym i sokiem z limonki lub cytryny. Dodaj tymianek. Włóż do marynaty pokrojone w kostkę tofu i odstaw na godzinę. Potem podpiecz na patelni grillowej, aż się zarumieni.  2. Ugotuj makaron (5 min).  3. Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną kapustę pak choi. Dodaj cienko posiekaną marchew i papryczkę, pokrojone pieczarki i brokuły. Gdy warzywa...

  • Grillowane steki z warzywami

    Sposób przygotowania: 1. Umyj warzywa. Por przekrój wzdłuż na cztery części, a z przepołowionych papryk usuń nasiona.  2. Wymieszaj miód z syropem klonowym. Dodaj oliwę, sól, pieprz, sok z cytryny i tymianek. Posmaruj marynatą warzywa.  3. Na patelni grillowej rozpuść masło klarowane. Grilluj steki po dwie minuty z każdej strony. Odłóż na bok i posól. Następnie zgrilluj warzywa.  Zobacz...

  • Łosoś z warzywami i surówką

    Posiadający dużo różnorodnych nienasyconych kwasów tłuszczowych łosoś wraz z warzywami bogatymi w witaminy doskonale sprawdzi się na każdym stole miłośników zdrowego żywienia.

  • Burgery rybne z warzywami

    ...masło i smaż kotleciki na złoto, po około 3 minuty z każdej strony. 3. Umyj i pokrój w plastry warzywa. Sałatę porwij na mniejsze kawałki. 4. Podpiecz bułki na patelni grillowej, posmaruj majonezem lub sosem. Na jednej części ułóż kotleciki i warzywa. Przykryj drugą częścią bułki.

  • Smaki Chorwacji: Cevapcici, czyli pikantne kotleciki

    Pyszne ryby, dojrzałe warzywa i smaczne dania z mięsem. Nic dziwnego, że tak chętnie jeździmy do tego pięknego kraju. Poczuj wakacyjny klimat u siebie w kuchni i przygotuj pikantne kotleciki.

  • Ekspresowe dodatki, czyli letnie sałatki

    ...i doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sałatka z kuskusem, fetą i grillowanym bakłażanem   Składniki na 4 porcje 130-150 g kuskusu lub bulguru 2 duże pomidory średniej wielkości ogórek(...). W misie wymieszać przygotowany uprzednio kuskus, pokrojone warzywa, rukolę i fetę, dodać oliwę, sok z cytryny do smaku, doprawić szczyptą soli i pieprzem, przykryć i odstawić  w chłodne miejsce na...

  • Sałatka z opiekanych ziemniaków z fasolką szparagową

    Bardzo długo, niemal w ogóle nie jadłam ziemniaków. Nigdy nie potrzebowałam ich jako dodatku do obiadu, wolałam nałożyć sobie większą porcję surówki. Wyjątek stanowiły legendarne szare kluski mojej babci oraz młode ziemniaki, które do dziś lubię jeść ugotowane w mundurkach z domowym zsiadłym mlekiem albo z prostą ogórkową raitą doprawioną kuminem. Jednak odkąd warzywa dominują w mojej kuchni...

  • Ravioli z przypalonym porem, migdałami i serem feta

    ​Choć przepis na ciasto makaronowe to klasyczna cypryjska receptura, farsz, którym je wypełnimy, nie jest już taki tradycyjny. Zanim zaczniemy, warto podkreślić ogromną różnicę pomiędzy przypalonym i SPALONYM porem. Nadzienie powinno mieć słodki smak przypalonych warzyw, jednak nie powinno smakować popiołem, dlatego przygotowując to danie, musimy zachować szczególną ostrożność. Dla odrobiny luksusu rozsmaruj na talerzu trochę kalafiorowej skordalii i udekoruj ravioli startymi truflami.

  • Za gorąco? Zjedz pikantny posiłek

    Wysokie temperatury sprawiają, że wraz z potem tracimy wiele składników, których potrzebuje nasz organizm. Dlatego latem powinniśmy więcej pić, a także jeść potrawy lekkostrawne, bogate w owoce i warzywa.