• Informacje na temat:

    pasztety z kiełbasy

Przepisy na temat: pasztety z kiełbasy
  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...dag ziemniaków ●10 dag kiełbasy ● ew. sól do smaku Sposób przygotowania: Zrób zakwas: mąkę zmieszaj z taką ilością wrzątku, by powstało rzadkie ciasto. Wystudź, zmieszaj z 3/4 l letniej wody(...) grzyby. Gotuj 30 min. Przecedź. Grzyby pokrój, włóż znowu do wywaru. Dodaj roztarty czosnek. Gotuj 30 min, po 10 min dodaj pokrojone ziemniaki, a na koniec zakwas i plasterki obsmażonej kiełbasy. II...

  • Dziczyzna

    ...zmieleniu z sercem, wątrobą i nerkami duszono lub gotowano, często piekąc z niego wyborne pasztety. U zwierzyny "wielkiej" najbardziej ceni się tylną część tuszy. Dary lasu ozdobą dziczyzny Prawie każdy(...) odżywczych. Na dodatek jest chudsze i lepsze od mięsa dzika. Z jeleniny przyrządza się pieczenie, ragout, combry, kotlety, steki, zrazy, gulasze pasztety, a nawet zupy. Sarna Sarna (Capreolus capreolus...

  • ABC letniej diety

    .... Nie zamawiaj smykowi pizzy, karkówki czy smażonej kiełbasy. Pytaj raczej o rybę, szaszłyki drobiowe, sałatki z surowych warzyw, zupy, pierogi z serem i dania "kuchni domowej". Przedszkolakowi możesz(...) i gotowe pasztety nie nadają się dla malucha. Zawierają zbyt dużo składników chemicznych (np. poprawiających smak, wygląd, konsystencję), a także tłuszcze trans, szkodliwe i dla dzieci, i dla rodziców...

Artykuły na temat: pasztety z kiełbasy
  • Czy gluten rzeczywiście tylko szkodzi?

    ...produktów, często takich, w których nie spodziewamy się jego obecności, np. do wędlin (kiełbasy, kaszanki, pasztety, pulpety, konserwy mięsne), ryb, dań gotowych, wyrobów garmażeryjnych, koncentratów zup...

  • Czy gluten rzeczywiście tylko szkodzi?

    .... do wędlin (kiełbasy, kaszanki, pasztety, pulpety, konserwy mięsne), ryb, dań gotowych, wyrobów garmażeryjnych, koncentratów zup i sosów. Jest również w jogurtach, lodach czy napojach. Pod postacią...

  • Wielkanoc pachnie rzeżuchą

    Na stole królowały tradycyjne potrawy:  baby, mazurki, szynka, żur, pasztety i mięsa w galarecie. Nic nie pasuje lepiej do świeżego, wiosennego mięsa niż ćwikła. Nic nie łączy się piękniej ze świeżym(...). Potrawy lekko zamrożone, wszystko podane na zimno, idealnie schłodzone. Wszystko lądowało na stole w całości: ciasta, szynki, kiełbasy, na których szczycie królował pęk przepięknych liści borówek...

  • Uważaj na mięso!

    ...w miesiącu. Należy ograniczyć przetwory mięsne i wędliny oraz zastąpić je mięsem czy wędlinami, które sami przygotowujemy w domu, jeżeli mamy na to czas. - Parówki, kiełbasy, pasztety należą do produktów...

  • Trzustka: Jak ją chronić

    ..., kabanosy, kiełbasy, salami, parówki, pasztety, żółtka jaj, oleje, margaryna, tłuste ryby (np. karp, śledź, tuńczyk w oleju, makrela, sardynki w oleju), czekolada, majonez, torty, ciasta z kremem...

  • Gluten. Winny czy niewinny?

    ..., ze względów technologicznych, gluten dodawany jest do wielu innych produktów, często takich, w których nie spodziewamy się jego obecności, np. do wędlin (kiełbasy, kaszanki, pasztety, pulpety...

  • A może mleko ci nie służy?

    ..., cukierki toffi, karmelki mleczne, batony), budynie, lody itp. A także wędliny rozdrabniane, jak np. parówki, kiełbasy, pasztety, mielonki.

  • Jak przechowywać żywność?

    ...pojemników, krojone wędliny przechowuj owinięte w zwykły papier zapewniający dostęp powietrza. Nadają się one jednak do jedzenia krótko (2 dni). Pasztety i pieczone mięsa możesz trzymać w papierze dłużej (4 dni). Nie przykrywaj misek z żywnością przezroczystą folią i nie zawijaj w nią kiełbasy. A folia aluminiowa? Jej też nie powinnaś używać na co dzień, bo drobinki glinu mogą przenikać do żywności...

  • Co nam teraz w jedzeniu najbardziej szkodzi

    ...jak: ● wędliny (szczególnie te z mielonej masy mięsnej, jak kiełbasy, pasztety, metki) - zawierają m.in. difosforan disodowy (E450i) i azotyn sodu (E250). ● dania w słoikach (pulpety, gołąbki...

  • Chrzan i jajka są super

    ...-fruktuzowego. Co z białą kiełbasą? Jest zdrowa? - Biała kiełbasa jest żywnością przetworzoną, w której jest pełno soli i wzmacniaczy smaku. Rozumiem, że żur bez białej kiełbasy to nie żur, ale zjedzmy(...), królik i mięso drobiowe. Taki pasztet nam nie zaszkodzi. Najgorsze - i odradzam takie produkty- są gotowe pasztety. Nie wiemy, co w nich zmielono. Często są to tłuste skórki i najgorszej jakości mięso...