• Informacje na temat:

    pasztety mięsne

Przepisy na temat: pasztety mięsne
  • Pasztety bez mięsa

    Lekkie i smakowite. Doskonała alternatywa dla mięsnych pasztetów.

  • Oferuję wspaniały przepis na smażone paszteciki mięsne. Ciasta są bujne i miękkie, a nadzienie jest bardzo delikatne i smaczne. Również to ciasto nadaje się do każdego smażonego ciasta.

  • Warzywne pasztety bez grama mięsa

    Są bardzo proste w przygotowaniu i niedrogie, a smakiem dorównują specjałom w mięsnej wersji. A czasem je nawet przewyższają.

  • pożywna baza śniadaniowa albo przekąskowa :) robi się dużo szybciej niż pasztety z mięsa - ok. 60-90 minut, a przepis podaję na 1 pieczenio paszteto keksówkę i kilka mniejszych do zabrania na wynos :)

  • Jarskie pasztety

    Łatwo można je przygotować ze składników, które zwykle mamy pod ręką. Smakiem dorównują specjałom w mięsnej wersji, a czasem je nawet przewyższają. I są takie zdrowe!

  • Ciekawe i nietuzinkowe. Z powodzeniem zastąpi starą, dobrą pizzę.

  • Pasztety

    ...z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa lub/i podrobów drobiowych, z dziczyzny, wieprzowiny, rzadziej wołowiny. Jednak pasztety są nie tylko mięsne, ale także rybne, warzywne, grzybowe, a nawet(...)Dziś na ogół pasztety są mniej wymyślne, ale samych przepisów jest bez liku. Choć niektórzy historycy jedzenia skłonni są pierwszych pasztetów upatrywać w mięsnych, zapiekanych daniach starożytnego...

  • Pora na kawałek mięska.

  • Rozgrzewające przyprawy

    ...rodzaju dania mięsne, sosy oraz potrawy z ryżu. Smakosze dodają też odrobinę odrobinę pieprzu kajeńskiego do płynnej gorącej czekolady oraz domowych pralinek. Goździki Są składnikiem przyprawy do pierników. Można nimi aromatyzować kompoty oraz likiery. Pasują również pikantnych potraw z korzenną nutą, jak: pasztety, duszone mięsa, marynaty czy pieczenie.

  • Ten przepis to kreatywne podejście do pozostałych z obiadu ziemniaków i mięsa rosołowego.

Artykuły na temat: pasztety mięsne
  • Domowe pasztety

    ...wystawały poza jej brzegi. Wyłóż połowę masy mięsnej, na to zmieloną pierś z kurczaka i przykryj pozostałą masą mięsną. Wierzch wyrównaj łyżką i przykryj plasterkami boczku. Piecz 60 minut w temperaturze 180°C...

  • Czy gluten rzeczywiście tylko szkodzi?

    ...produktów, często takich, w których nie spodziewamy się jego obecności, np. do wędlin (kiełbasy, kaszanki, pasztety, pulpety, konserwy mięsne), ryb, dań gotowych, wyrobów garmażeryjnych, koncentratów zup...

  • Z czym podawać pasztet?

    Wieść niesie, że historia pasztetu sięga wczesnego antyku. Pierwsze pasztety przyrządzano już podobno w starożytnym Rzymie. Jednak prawdziwej popularności przysporzyli potrawie dopiero Francuzi, którzy recepturę na klasyczne pâté opracowali już w średniowieczu. Pasztet, w którego przygotowywaniu się specjalizowali, uchodził za danie wykwintne, niemalże królewskie.

  • Dlaczego warto jeść mięso?

    Biała kiełbasa, szynka, pasztety - te specjały zdominowały naszą dietę w ostatnich dniach. Zamiast popadać w trwogę, licząc pochłonięte przy wielkanocnym stole kalorie, szukajmy pozytywów. Mięso, jedzone w rozsądnych ilościach, to też zdrowie. - Przede wszystkim jest źródłem pełnowartościowego, łatwostrawnego i dobrze przyswajalnego białka, a białko to składnik budulcowy naszego organizmu. Mięso...

  • Pasztet niejedno ma imię

    Były i są specjalnością polskiej kuchni. Pasztety z dziczyzny, drobiu, z podrobów czy mięs mieszanych.

  • Jak pokonać migrenę

    Objawia się bólami głowy, które mogą wywoływać mdłości, światłowstręt, piski w uszach i wyłączyć cię z normalnego życia. Jak uniknąć ataku migreny? Uważaj na to, co jesz Omijaj z dala żywność bogatą w glutaminian sodu. To np. zupy i sosy w proszku, kostki rosołowe, dania gotowe: konserwy mięsne, wędliny, pasztety, kupne potrawy w słoikach. A także przyprawy w płynie.  Nie nadużywaj...

  • Czy gluten rzeczywiście tylko szkodzi?

    .... do wędlin (kiełbasy, kaszanki, pasztety, pulpety, konserwy mięsne), ryb, dań gotowych, wyrobów garmażeryjnych, koncentratów zup i sosów. Jest również w jogurtach, lodach czy napojach. Pod postacią...

  • Wegańska wigilia i Boże Narodzenie

    ...o tym oczywiście jej postny charakter, za sprawą którego podczas wieczerzy wigilijnej nie pojawiają się produkty mięsne (oczywiście poza tymi rybnymi). Inne produkty pochodzenia zwierzęcego też pojawiają(...) stanowią zawsze rozmaite wegańskie pasztety: jarmużowy, soczewicowy z różnymi dodatkami (np. z żurawiną), fasolowy czy jaglany. Warto zastanowić się też nad przyrządzeniem przystawek bardziej...

  • Uważaj na mięso!

    ...w miesiącu. Należy ograniczyć przetwory mięsne i wędliny oraz zastąpić je mięsem czy wędlinami, które sami przygotowujemy w domu, jeżeli mamy na to czas. - Parówki, kiełbasy, pasztety należą do produktów(...) mięsne nie należą do najzdrowszych produktów i że nie powinny stanowić podstawy naszej diety nie jest odkryciem. Jednak to, że zostały zakwalifikowane do produktów rakotwórczych wcale nie oznacza, że...

  • Od dziś nie jem mięsa

    ...). Dostarczenie takiej ilości tego mikroelementu na diecie bezmięsnej to trudne wyzwanie. Wegetarianie mogą wykorzystać jajka, w których jest sporo (0,4 mg) dobrze przyswajalnego żelaza hemowego. Weganie(...) surowych warzyw nie jest problemem, ale jesienią i zimą chce się zjeść coś ciepłego. Roślinne pasztety, pasty, zupy i zapiekanki sprawdzają się świetnie, jednak ich przygotowanie jest pracochłonne. Ktoś...

Wideo na temat: pasztety mięsne
  • Przepis na pasztet warzywny

    Jak zrobić pasztet z warzyw? Przez długie lata pasztet był jedną z najlepszych stron kuchni polskiej, zwłaszcza jej części mięsnej - przygotowywany z mięsa leśnych zwierząt od setek lat zachwycał bogactwem swojego smaku i aromatu. Dziś coraz częściej pojawiają się również w sklepach wyborne w smaku pasztety z warzyw, które podbijają podniebienia nie tylko jaroszów! Zobaczcie, jak łatwo

  • Przepis na pasztet warzywny

    Jak zrobić pasztet z warzyw? Przez długie lata pasztet był jedną z najlepszych stron kuchni polskiej, zwłaszcza jej części mięsnej - przygotowywany z mięsa leśnych zwierząt od setek lat zachwycał bogactwem swojego smaku i aromatu. Dziś coraz częściej pojawiają się również w sklepach wyborne w smaku pasztety z warzyw, które podbijają podniebienia nie tylko jaroszów! Zobaczcie, jak łatwo

  • Przepis na pasztet warzywny

    Jak zrobić pasztet z warzyw? Przez długie lata pasztet był jedną z najlepszych stron kuchni polskiej, zwłaszcza jej części mięsnej - przygotowywany z mięsa leśnych zwierząt od setek lat zachwycał bogactwem swojego smaku i aromatu. Dziś coraz częściej pojawiają się również w sklepach wyborne w smaku pasztety z warzyw, które podbijają podniebienia nie tylko jaroszów! Zobaczcie, jak łatwo