• Informacje na temat:

    pasztet z wątróbki drobiowej i drobiowego mięsa pieczony

Przepisy na temat: pasztet z wątróbki drobiowej i drobiowego mięsa pieczony
  • Drobiowy pasztet z borowikami

    Domowe pieczenie pasztetu to tradycja od setek lat znana w wielu polskich domach. W okresie świątecznym na pasztety przygotowywano najlepsze mięsa, bakalie, grzyby i przyprawy, które zgodnie z domową recepturą zamieniały się w wykwintny rarytas. Dziś gotowe pasztety można kupić, ale ten jedyny, niepowtarzalny i wyjątkowy smak uzyskamy, piekąc własny pasztet. Nie jest to wcale takie trudne jak nam...

  • Tak można zagospodarować nadmiar farszu do nadziewanej kaczki.

  • Pasztet drobiowy z suszonymi śliwkami

    Przepis na pyszny pasztet...

  • Musicie wiedzieć jedno - moja mama jest mistrzynią pasztetów. Od dziecka jestem ich największą fanką, tak jak i mój syn. Wciąż dążę do osiągnięcia smaku, który przypominałby ten genialny, mamusiny pasztet. Jestem bliska celu i z pewnością nie poddam się. Ale zapewniam Was, że mój również jest niezwykle pyszny - klasyczny, prawdziwy, pachnący o idealnej konsystencji i wspaniałym smaku. Dobrze dobrane składniki, duża ilość mięsa, aromatyczne przyprawy i dodatki to cały sekret dobrego pasztetu....

  • Pasztet z żurawiną

    Składniki: ●700 g filetów z piersi kurczaka ●2 bułki ●200 g wątróbek drobiowych ●3 jajka ●2-3 marchewki ●szklanka mleka ●300 g suszonej żurawiny ●liść laurowy ●sól ●pieprz ●kilka ziaren ziela angielskiego Przygotowanie: 1. Wątróbki oczyść i ugotuj. Mięso ugotuj z marchewkami, liściem i zielem. Wyjmij. Bułki namocz w mleku. Odciśnij. 2. Filety, marchewki, wątróbki i bułki...

  • Dziś zapraszam na delikatny, wilgotny, drobiowy pasztet który rozpływa się w ustach. Z pomidorem, kiszonym lub małosolnym ogórkiem w sam raz! Smak można urozmaicić żurawiną lub grzybkami, lecz mi najbardziej smakuje klasyczny :-) przepis zaczerpnięty z bloga zmajeczkawkuchni.

  • Pasztet z jajkiem

    ...boczek umyj, osusz, Pasztet z jajkiem 6 porcji 35 min ok. 60 min pokrój na kawałki. Przygotowane mięsa zmiel razem z odciśniętą bułką i wątróbkami. Do masy mięsnej wbij pozostałe jajka. Przypraw do(...) skorupki i pozostaw do całkowitego wystudzenia. W tym czasie wątróbki oczyść, wymocz, kilka razy zmieniając wodę, dobrze osącz. Kajzerkę porwij na kawałeczki, zalej mlekiem i odstaw do namoczenia...

  • bardzo łatwy w przygotowaniu, więc warto go przygotować samemu

  • D jak domowy pasztet

    Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg wątróbki drobiowej 350 g boczku   6 listków laurowych 6 ziaren ziela angielskiego(...). Po usmażeniu pozostawiamy do wystygnięcia. 3. Zimne składniki mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Po zmieleniu wszystko doprawiamy. Dodajemy: tymianek, majeranek, gałkę, sól, pieprz...

  • Domowy, drobiowy pasztet bez glutenu i jajek ! Przepis jak najbardziej dietetyczny i zdrowy Zachęcam do wykonania !

Artykuły na temat: pasztet z wątróbki drobiowej i drobiowego mięsa pieczony
  • Pasztet niejedno ma imię

    Były i są specjalnością polskiej kuchni. Pasztety z dziczyzny, drobiu, z podrobów czy mięs mieszanych.

  • Domowe pasztety

    Samodzielnie przygotowany pasztet, mięsny lub wegetariański, wybornie smakuje ze świeżym pieczywem albo jako nadzienie do kruchych babeczek.

  • Spokojnie sobie świętuj!

    ...i zdrowe będzie także posiłkowanie się przyprawami ułatwiającymi trawienie warzyw strączkowych: tymiankiem, kurkumą, kolendrą i oregano. Pasztet mniej tłusty Nie wyobrażasz sobie świąt bez pasztetu? Przyrządź go z mięsa o niskiej zawartości tłuszczu. Najlepszym wyborem będzie zatem mięso z królika, kaczki lub jagnięcina.  Warto także zrezygnować z  dodawania wątróbki drobiowej, która znacznie...

  • Joanna Moro: Wielkanoc spędzam w Wilnie

    ...pomagać. Musi też być pieczona cielęcina w wielkim kawałku, po staropolsku. Ale najbardziej tęsknię za babciną wątróbianką. To pasztet z wątróbki i serduszek drobiowych, takie litewskie foie gras. Poza(...) pasztet z ciecierzycy i żur z białą kiełbasą. W Wilnie nie jada się zup, jego smak poznałam dopiero w Polsce. Przystrajam też stół. Od dziecka byłam domową dekoratorką. W Polsce króluje na nim biała...

  • Historia pewnej bułki

    ...(na 6 porcji) Czas przygotowania: ok. godziny + 2 godziny na zamarynowanie mięsa Poziom trudności: 3 Składniki: 2 bagietki na zakwasie pokrojone na porcje po 15 cm, 12 plastrów sera ementaler(...) musztardę do smarowania. Grzanki z pasztetem z kaczki (na 6 porcji) Czas przygotowania: ok. 2 godzin Poziom trudności: 3 Składniki: 270 g masła klarowanego, 750 g oczyszczonych kaczych wątróbek...

  • Gofry gryź!

    ..., pozostaw na 12-24 godziny w temp. pokojowej. Pasztet: na patelni na średnim ogniu rozgrzej 30 g masła. Wrzuć wątróbki, smaż 2-3 minuty, mieszając. Dolej porto, chwilę podgrzewaj, przełóż wątróbki z sosem(...) drobiowego, 400 g krojonych pomidorów z puszki, 2 łyżki syropu klonowego, 2 łyżki octu z sherry Dodatki: 80 ml oliwy z oliwek, 2 cienko pokrojone kiełbaski chorizo, 2 drobno posiekane cebulki szalotki...