• Informacje na temat:

    pasztet z soczewicy czerwonej z curry

Artykuły na temat: pasztet z soczewicy czerwonej z curry
  • Przepis na święta

    ...menu: pasztet z soczewicy i marchwi, tarta z kozim serem, śledzie w oleju lnianym... Utwór klasyczny? Barszcz. Biały z białą kiełbasą.

  • Warzywa w doskonały sposób urozmaicają smak posiłków i wzbogacają je apetycznymi kolorami. Coraz więcej osób zastanawia się, jak uczynić te wartościowe składniki elementami diety, lecz mimo to spożycie warzyw w ostatnich latach nie rośnie - wręcz przeciwnie. Fot. 123RF/Picsel Powodem może być brak pomysłów na włączenie warzyw do jadłospisu i inspiracji na dania z ich dodatkiem. Marka Knorr postanowiła wyjść naprzeciw oczekiwaniom wielbicieli jedzenia. Dzięki temu powstały nowe Fixy Sposób na...

  • Święto smaku

    ...koperkowo-czosnkowej pasty połóż na wierzchu każdego jajka, a na to marynowaną kurkę. Pasztet z soczewicy (dla 6 osób) Czas przygotowania: 1,5 godziny Poziom trudności: 2 Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy (230 g), 100 ml oliwy, 2 cebule pokrojone w kostkę, 4 posiekane ząbki czosnku, 2 tarte marchewki, 1/4 utartego korzenia selera, 3 łyżki pokruszonych orzechów laskowych, 2 łyżki masła...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • 21 sposobów na poprawę odporności

    ...wegetariański pasztet, np. z soczewicy. To warzywo jest wspaniałym źródłem białka. Zawiera też sporo żelaza i kwas foliowy, które sprzyjają tworzeniu się czerwonych krwinek. PASZTET Z SOCZEWICY: szklankę czerwonej soczewicy zalej 500 ml wody i ugotuj na papkę. 2 marchewki i cebulę pokrój i przesmaż na oleju. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, curry. Wymieszaj z soczewicą i 3 jajami. Piecz w keksówce...

  • Kuchnia indyjska czaruje nas bogactwem smaków i aromatów. Nic więc dziwnego, że wielu z nas próbuje odtwarzać je w zaciszu własnej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Mieszankę przypraw o nazwie "curry" znajdziemy niemal w każdym sklepie spożywczym. Jednak nie ma ona nic wspólnego z azjatyckiem daniem o tej samej nazwie. Potrawa curry jest zwykle gęstym sosem, przygotowanym na bazie mleczka kokosowego oraz aromatycznej pasty. W wielu zakątkach świata danie to od setek lat stanowi podstawę codziennego...

  • Soczewica - skarb na talerzu

    ...rolad. Można do nich użyć tej z puszki, gdyż nie wymaga już gotowania. Ta roślina sprawdza się też jako samodzielne danie, np. w sosie pomidorowym lub grzybowym. Znakomity jest pasztet z soczewicy(...) może zastąpić mięso. Służy kondycji i sylwetce Obecne w soczewicy witaminy i składniki mineralne korzystnie wpływają na zdrowie organizmu. Chroni przed anemią. Spożywana regularnie wzmacnia układ...

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Wielkanoc to nie tylko pyszne mazurki, babki, jajka i wędliny, to także znakomite, aksamitne pasztety. Jak je przygotować? Oto sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Świąteczne stoły Polaków uginają się pod ciężarem jajek, bab, mazurków, domowych wędlin i pasztetów. Jednak te ostatnie, dosyć niesłuszne, uznawane są za nudną potrawę, która nie może nas niczym zaskoczyć. Pozwólcie jednak, aby nasi użytkownicy wyprowadzili was z błędu. Pasztet przygotowywany z okazji świąt...