• Informacje na temat:

    pasztet z selera i cebuli

Przepisy na temat: pasztet z selera i cebuli
  • Wyrafinowany wege-pasztet

    ..."Gdy go piekę, w całym domu unoszą się takie aromaty, jakbym przygotowywała najbardziej wyrafinowaną potrawę świata" - tak swój pasztet zachwala Agnieszka Maciąg. Modelka przygotowuje go m.in. z pieczonych marchewek, pietruszki i selera oraz przypraw - curry i kurkumy.

  • Pasztet z pestek dyni

    Jeśli pasztet, to tylko mięsny? Niekoniecznie! Wegetarianie i weganie zajadają się pasztetami warzywnymi z różnymi dodatkami. Wypróbuj przepis z książki "Misa mocy", a odkryjesz nowe oblicze tej potrawy.

  • Pasztet domowy

    Kanapki z pasztetem i ogórkiem kiszonym to jeden z ulubionych, a zarazem najprostszych przysmaków z dzieciństwa. Najlepiej smakuje oczywiście pasztet domowy. Jego przygotowanie wydaje się nieco pracochłonne, ale wcale tak być nie musi. Oto nasz prosty przepis.

  • Pasztet wieprzowy

    ..., posmaruj masłem i wysyp sezamem. Wyłóż połowę masy na pasztet. Na środku rozłóż paski mięsa. Przykryj resztą masy, wyrównaj wierzch.  4. Zapiekaj w temperaturze 200 st. ok. 50 minut do momentu, aż pasztet się zrumieni. Przestudź w formie. Udekoruj żurawiną...

  • Pasztety bez mięsa

    Lekkie i smakowite. Doskonała alternatywa dla mięsnych pasztetów.

  • Kreatywna w kuchni zimą? To możliwe!

    ...pieczonych z selera? Carpaccio z buraka z dodatkiem sera pleśniowego? Indyjskiego curry z dyni? Pasztetu z soczewicy? Karmelizowanego pasternaka? Zimę w kuchni potraktuj jak wyzwanie i za punkt honoru...

  • Warzywne pasztety bez grama mięsa

    ...posmaruj olejem. Wyłóż plasterkami marchewki. Pozostałą marchewkę, plastry ziemniaków oraz topinambury domieszaj do masy. Pasztet nałóż do formy. Piecz 80-90 minut w 180°C. Selerowy z kaszą...

  • Fasola, ciecierzyca, soczewica – zdrowe strączki!

    ...ich bazie powstają pyszne i pożywne pasztety warzywne Lovege, które nie zawierają konserwantów ani żadnych sztucznych dodatków. Proteiny - czyli "pierwsze" Białko jest niezwykle ważnym składnikiem(...) diety. Na bazie bogatych w białko roślin strączkowych, takich jak ciecierzyca, fasola, soczewica, powstają pasztety warzywne z linii Lovege. Dopełnieniem ich smaku są starannie dobrane dodatki...

  • Świąteczne mięsa idealne do zamrożenia

    Pasztet w cieście francuskim Sposób przygotowania Mięsa oczyść, opłucz, pokrój w kostkę. Marchewki, pietruszki oraz seler obierz, zetrzyj. Obraną cebulę potnij na cząstki. Warzywami obłóż mięso(...) mięsną. Piecz ok. 50 minut w temp. 180°C. Zamroź. Ciasto rozmroź. Cienko je rozwałkuj i potnij w paski. Rozmrożony pasztet owiń paskami ciasta. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem i ew. posyp czarnuszką...

  • Świąteczne przysmaki

    ...podgrzej, by był w postaci płynnej. i wlej do masy. Całość delikatnie wymieszaj. Dekoruj pomarańczą. Przed podaniem schłodź.  Pasztet Sposób przygotowania 1. W dużym garnku zrumień(...) wodą, po godzinie ugotuj. Pieczarki umyj i zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekane cebule. Połowę odłóż do miski. Do pozostałej cebuli dodaj pieczarki. Smaż, cały czas...

Artykuły na temat: pasztet z selera i cebuli
  • Pasztet z fasoli

    O wartościach odżywczych fasoli i jej korzystnym wpływie na nasze zdrowie wiele zostało już powiedziane. Jak ją podawać? Przez lata fasolka po bretońsku była niekwestionowanym faworytem. Dziś na bazie fasoli powstają wymyślne dania, a nawet desery. Jak serwować ją z pieczywem? Pasztet z fasoli to pyszna alternatywa dla serów, wędlin i pasztetów mięsnych.

  • Pasztet warzywny z pestkami dyni

    Tradycyjne, wielkanocne dania kojarzą się wielu osobom z białą kiełbasą i mięsnym pasztetem. My proponujemy świąteczne potrawy na bazie roślin. Warto spróbować i odkryć nowe smaki!

  • Pasztet z warzywami

    Z tego przepisu korzystały nasze babcie. Smak dzieciństwa na wyciągniecie ręki.

  • Księga smaków: Seler

    ..., solą i słodką papryką w proszku. Kotleciki smaż z obu stron, lekko je dociskając do dna patelni. Podawaj posypane natką, z gotowanymi warzywami. Pasztet z selera Warzywo dokładnie obierz i zetrzyj(...)Do Polski seler trafił dzięki ogrodnikom królowej Bony. Sławę na całym świecie przyniosły mu jego dobroczynne właściwości oraz opinia silnego afrodyzjaka. Niepowtarzalny, korzenny aromat bulwy selera...

  • Król seler

    Zawsze uwielbiałam smak i zapach selera, nawet w dzieciństwie, choć dzieci nie znoszą tego warzywa.

  • Pasztet z selera wygrał w Krakowie, pstrągi puszczańskie - w Katowicach

    W miniony weekend (22-23 marca) odbyły się dwa kolejne finały regionalne konkursu "Polskie danie dla Europy". Pierwsze miejsce w Krakowie zajął "Pasztet z selera" Jadwigi Bobek z Bolesławca. W Katowicach wygrały "Polskie pstrągi puszczańskie" Krzysztofa Rosińskiego z Dąbrowy Górniczej.

  • Mięso z królika; 75 dkg podgardla wieprzowego; 10 dkg wątróbki cielęcej; 5 - 6 suszonych grzybów; 0,5 selera; średnia cebula; 4 jajka; sól; pieprz; ćwierć łyżeczki mielonego jałowca; łyżeczka gałki muszkatołowej. Marynata: szklanka białego wytrawnego wina (lub szklanka octu); po 5 - 6 ziarenek pieprzu; ziela angielskiego i jałowca; cebula; łyżka masła; 2 łyżki tartej bułki.

  • Domowe pasztety

    Samodzielnie przygotowany pasztet, mięsny lub wegetariański, wybornie smakuje ze świeżym pieczywem albo jako nadzienie do kruchych babeczek.

  • Przepis na święta

    ...menu: pasztet z soczewicy i marchwi, tarta z kozim serem, śledzie w oleju lnianym... Utwór klasyczny? Barszcz. Biały z białą kiełbasą.

  • PASZTET Z SELERA 2 duże selery (ok 60 dkg) - zetrzeć 2 duże cebule - zetrzeć 1 masło (ja daję 3/4 kostki) 2 buliony grzybowe 1 szklanka wody (można...