• Informacje na temat:

    pasztet z roznego rodzaju

Przepisy na temat: pasztet z roznego rodzaju
  • Tarta z pasztetem w wytrwanym wydaniu – idealna na święta

    Podczas Świat Bożego Narodzenia na polskich stołach goszczą różnego rodzaju mięsa i przygotowane z nich potrawy. Jedną z takich klasycznych, ale bardziej wykwintnych, jest mięsny pasztet, który w Polsce podaje się właśnie na specjalne okazje.

  • Menu na tradycyjną Wielkanoc: co podać na świąteczny stół?

    Święta wielkanocne to czas, kiedy stół musi być suto zastawiony. Oprócz kolorowych pisanek, nie może na nim zabraknąć tradycyjnego żurku, pasztetów, smakowitych mięs, czy różnego rodzaju sałatek. Co jeszcze warto na nim położyć, by zaskoczyć domowników?

  • Wielkanocne pomysły na wykorzystanie boczku w plastrach

    Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez aromatycznych wędlin. Wśród półmisków mięs pierwsze skrzypce gra biała kiełbasa, pasztet i boczek. Boczek serwować można jako pełnoprawną wędlinę, ale jego plastry sprawdzą się także w formie dodatku do świątecznych przekąsek. Poznajcie najlepsze pomysły na wykorzystanie boczku w plastrach.

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    Każdą potrawę, którą chcesz podać na święta, możesz przyrządzić drożej lub taniej. Wszystko zależy od użytych składników, na przykład rodzaju mięsa czy dodatków.

  • Nowość – chrzan z cytryną od Krakusa

    ...idealnie sprawdza się w towarzystwie świątecznych potraw - pieczonych mięs, wędlin, pasztetów, czy faszerowanych jajek. Może być także znakomitą bazą do sosu i zupy. By wprowadzić nieco świeżości(...) dodatki np. chrzan. Czym byłby świąteczny stół bez… ogórków konserwowych? Pierwszoplanową rolę na świątecznym stole odgrywają również różnego rodzaju pikle, w tym ogórki konserwowe. Stanowią...

  • Chrzanisz? To wyjdzie ci na zdrowie!

    ...rodzaju dodatki, takie jak barwniki czy konserwanty. Jaką kiełbasę wybrać: białą czy zwykłą? - Kiełbasa biała pod względem wartości odżywczej i walorów zdrowotnych praktycznie nie różni się od(...) zawierają więcej różnego rodzaju dodatków, wśród których można znaleźć: wypełniacze, stabilizatory, regulatory kwasowości, przeciwutleniacze, wzmacniacze smaku i substancje konserwujące - ocenia Hanna...

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    ...rodzaju babki, słodkie mazurki, żurki i biała kiełbasa podana na ciepło. Choć wiele potraw z różnych regionów kraju bazuje na podobnych składnikach (jajkach, kiełbasie, chrzanie, schabie lub boczku), to(...). Połączenie majonezu korniszonów, kaparów, szczypiorku, marynowanych grzybów i natki pietruszki idealne komponuje się nie tylko ze smakiem jaj, ale także pasztetów, galaret i mięs podawanych na zimno...

  • Zalety kiełków

    ...zaledwie paru dni. W zależności od rodzaju, kiełki zawierają między innymi witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - A, D, E oraz witaminę C i wiele witamin z grupy B. Do obecnych w kiełkach minerałów(...) wyższej) i wymagają regularnego nawadniania. Czas kiełkowania różnych nasion wynosi 2-7 dni i zależy od ich rodzaju, ilości światła oraz temperatury otoczenia. Bardziej szczegółowe wytyczne na temat...

  • Najcenniejsze ziółka

    ...dodawaj go do różnego rodzaju sosów (np. grzybowego) i zup (zwłaszcza tych ciężkich, np. grochowej, fasolowej). Ziele poprawi też smak domowych wędlin, pieczonego mięsa i ryb, domowych pasztetów...

  • Bo życie musi mieć smak

    Majeranek na trawienie Jedną z najpopularniejszych stosowanych w kuchni przypraw jest majeranek. Oprócz różnego rodzaju olejków eterycznych zawiera garbnik, rutynę, miedź oraz dużo wapnia. Ma(...). Przyprawia się nim różnego rodzaju zupy i sosy oraz wszelkie tłuste dania, które dzięki tej przyprawie stają się łatwiejsze do strawienia. Można łączyć go z innymi przyprawami, np. szałwią...

Artykuły na temat: pasztet z roznego rodzaju
  • Rarytas za cenę zdrowia

    To przysmak, który powinien jak najszybciej zniknąć ze stołów. Nazywa się pasztet strasburski lub foie gras i jest świątecznym daniem kuchni francuskiej. A jest to pasztet z wątróbek gęsich lub kaczych. I nie byłoby w tym nic zdrożnego. Ptaki te goszczą także na polskich stołach w postaci pieczystego.

  • O świętach, miłości i wspomnieniach z dzieciństwa

    ...poza nią. Piekła też przepyszne ciasta drożdżowe, wielkie blachy... Jej makowiec był nie do powtórzenia. Niestety, zabrała przepisy ze sobą. - Największą atrakcją świątecznego stołu był pasztet. Czekałam na niego cały rok. Brat mamy był leśniczym, przywoził nam zająca. Dziś piekę podobny pasztet, tyle że z królika. Kiszę też sama barszcz według przepisu mojej teściowej, która pochodzi z Wilna...

  • S O J A -- eliksir na długie życie .

    ...odżywiania. W kulinariach chińskich stosuje się zarówno nasiona, jak i kiełki. Z ziaren soi można robić pasty, zupy, kotlety, pulpety, risotto itp. Można z niej sporządzać różnego rodzaju pasztety(...) porcję farszu i zlepiać brzegi, formując rożki. Posmarować je mlekiem i piec ok. 30 min. w temp. 220°C.   Pomidorowy pasztet sojowy Składniki : 250 g soi, szczypta tymianku, pół...

  • Wielkanoc w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie

    ...wielkanocnej księgi kucharskiej. Tradycyjne śniadanie wielkanocne – pasztet mięsny czy wegetariański? Wielkanoc to święto, które w wielu domach nie mogłoby się obejść bez uroczystego śniadania. Dzień(...) świątecznego koszyczka, by urozmaicić śniadanie? Może kawałek pasztetu? Polecamy dać mu szansę, ale w zupełnie nowym, wegetariańskim wydaniu. Przyrządź pasztet z czerwonej soczewicy albo z dyni...

  • Resztki po świętach: już dziś pomyśl o tym, jak je wykorzystać

    ...z resztkami pozostałymi po świętach? Podziel się albo schowaj na później Pasztety, wędliny, duża ilość sałatki warzywnej, kupione zapas pieczywo. Dopiero kiedy przygotujesz potrawy na świąteczny stół zauważysz, że poniosło cię podczas zakupów. Na przyszłość wiesz, że należy robić je z listą. Ale co z jedzeniem, które masz w lodówce? Wędliny i pasztet możesz zamrozić, podobnie z chlebem czy...

  • Święconka na ciepło. Pomysły na podanie

    ...rodzaju sałatek. W repertuarze zawsze jest tradycyjna sałatka warzywna, która nie może obyć się bez dodatku jajek. Ci, którzy są mniej przywiązani do tradycji mogą sięgnąć bo nowoczesne przepisy(...) możesz użyć także pasztetu. Także i ten produkt znajdziesz w linii Naturrino - zyskujesz więc gwarancję, że jest to wyrób dobrej jakości i bez dodatku sztucznych składników. Ktoś w rodzinie nie przepada...

  • Soczewica – cenna roślina strączkowa

    ...rodzaju zup i kotletów mielonych, a także wegetariańskich pasztetów, past kanapkowych. Soczewica zielona, nieco twardsza niż czerwona, stanowi urozmaicający składnik sałatek warzywnych, farsz do...

  • Trzymaj linię dzięki przyprawom!

    ...apetyt na tłuste i słodkie potrawy. Dania doprawione papryczką chili rozgrzewają i dają na długo uczucie sytości. Chili świetnie sprawdza się w różnego rodzaju sosach (np. salsa, czatnej) do mięs(...), pasztetów, zup, wędlin, dań z cebuli i fasoli. Jest też wspaniałą przyprawą do chleba domowej roboty, ziołowego majonezu i masła. Ma silny aromat, trzeba uważać, by nie przesadzić z jego ilością. Można go...

  • Łukasz Nowicki: Wciąż jestem w podróży

    ...tam iPadów, komputerów i telewizji, dzieci uwielbiają te wyprawy. Bo trzeba rozbić namiot, ugotować posiłek, spakować plecak. A jak smakuje w takiej podróży paprykarz szczeciński albo pasztet z puszki, w którym nie ma pasztetu! Ma smak przygody. Często też jedziemy na weekend do dziadka, na Krzewent, na Kujawach. Łowimy ryby, chodzimy do lasu. Lubię ten spokojny czas w rodzinnych stronach mego...

  • Karnawał czas zacząć! Pyszne przekąski na domowe przyjęcia z marką WINIARY

    Sos chrzanowy WINIARY – doskonale sprawdzi się, jako dodatek do jaj, ryb, mięs czy pasztetów. Wzbogaci smak ulubionych przystawek i kanapek. Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY(...) w naszym kraju. Doskonały do wszelkiego rodzaju przekąsek, sałatek oraz dipów. Sugerowana cena detaliczna produktów: Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY ok. 1,90 zł Sos chrzanowy...

Wideo na temat: pasztet z roznego rodzaju
  • Kulinarne propozycje na dania z kaszą według Andrzeja Polana

    Andrzej Polan przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z dodatkiem różnego rodzaju kasz: zupę z ogórków małosolnych z pasztetem z kaszy jęczmiennej, ser koryciński smażony z kaszą manną i szparagami, pizzę z młodą kapustą, kaszą gryczaną i oscypkiem oraz baklawę kokosową z kaszą manną. (DDTVN/x-news)