• Informacje na temat:

    pasztet z pieczarek i watrobki

Przepisy na temat: pasztet z pieczarek i watrobki
  • Pasta kanapkowa z wątróbki

    Bardzo wyrazista w smaku, nadaje się zarówno do zwykłych kanapek, jak i do tortów kanapkowych. Często porównywana do pasztetu, jest od niego zdecydowanie smaczniejsza, a także łatwiejsza w przygotowaniu.

  • Duński pasztet z wątróbki z grzankami

    Jeden z najlepszych pomysłów na zimowe menu, które chroni przed chorobami, znaleźli Duńczycy, przyzwyczajeni do chłodnego klimatu. W ich menu, obok bogatych w zdrowe tłuszcze ryb, często występuje też mięso i wyroby, których jest ono podstawą. Przykład? Tradycyjny duński leverpostej, czyli pasztet z bogatej w żelazo, cynk i witaminy z grupy B wątróbki - częsty dodatek do chrupiącego pieczywa.

Artykuły na temat: pasztet z pieczarek i watrobki
  • Pomysł na pasztet

    Pasztet z kapusty  Cebulę, kapustę i pora pokrój w drobną kostkę. Koperek posiekaj. Na maśle zeszklij cebulę, dosyp pora i kapustę. Przesmaż. Dodaj śmietanę oraz przyprawy. Duś ok. 30 minut. Wrzuć odciśniętą bułkę, jajka, koperek i dopraw gałką muszkatołową. Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180°C przez 30 minut. Z soczewicy  Mięso i słoninę podsmaż w głębokim garnku, wlej bulion...

  • Pasztet niejedno ma imię

    Były i są specjalnością polskiej kuchni. Pasztety z dziczyzny, drobiu, z podrobów czy mięs mieszanych.

  • Spokojnie sobie świętuj!

    ...i zdrowe będzie także posiłkowanie się przyprawami ułatwiającymi trawienie warzyw strączkowych: tymiankiem, kurkumą, kolendrą i oregano. Pasztet mniej tłusty Nie wyobrażasz sobie świąt bez pasztetu(...) podnosi zawartość tłuszczu w potrawie. A najlepiej zamień pasztet mięsny na jarski. Różnica w smaku jest nieznaczna, za to korzyści dla zdrowia - nieocenione. Pasztety wegetariańskie są mniej kaloryczne...

  • ...i długo mieszać, wówczas lukier zrobi się całkiem biały i szybko zasycha. A potem ozdabiałam różnymi, kupionymi ozdobami - na przykład posypką.   Następnie farsz do uszek. 2 kg pieczarek, umyć i obrać - koniecznie. Delikatna skórka pieczarek, jeśli są świeże naprawdę schodzi łatwo. Niestety pieczarki rosną na torfie i samo umycie nie wystarczy. Dodać trzy duże, pokrojone w kostkę cebulę...