• Informacje na temat:

    pasztet z pieczarek i mięsa

Przepisy na temat: pasztet z pieczarek i mięsa
  • Pasztet pieczarkowy

    Pasztet nie musi być zrobiony z mięsa. Równie smaczny i zdrowy jest ten z kaszy gryczanej oraz pieczarkami. Ten robi się bardzo łatwo - wypróbuj nasz przepis.

  • :) przepis zaczerpnięty z kursów gospodyń wiejskich z lat 70-tych

  • Duński pasztet z wątróbki z grzankami

    Jeden z najlepszych pomysłów na zimowe menu, które chroni przed chorobami, znaleźli Duńczycy, przyzwyczajeni do chłodnego klimatu. W ich menu, obok bogatych w zdrowe tłuszcze ryb, często występuje też mięso i wyroby, których jest ono podstawą. Przykład? Tradycyjny duński leverpostej, czyli pasztet z bogatej w żelazo, cynk i witaminy z grupy B wątróbki - częsty dodatek do chrupiącego pieczywa.

  • Propozycja dla jarosza lub dla mięsożercy - jako dodatek do mięsa. Może być podawany jako dodatek do obiadu np. z sosem grzybowym lub jako warzywny pasztet do kanapek. Z podanych porcji wychodzi zapiekanka w naczyniu żaroodpornym okrągłym o średnicy ok. 22 cm - czyli w sam raz na pierwszy raz do wypróbowania:)

  • Świąteczne mięsa idealne do zamrożenia

    Pasztet w cieście francuskim Sposób przygotowania Mięsa oczyść, opłucz, pokrój w kostkę. Marchewki, pietruszki oraz seler obierz, zetrzyj. Obraną cebulę potnij na cząstki. Warzywami obłóż mięso(...) mięsną. Piecz ok. 50 minut w temp. 180°C. Zamroź. Ciasto rozmroź. Cienko je rozwałkuj i potnij w paski. Rozmrożony pasztet owiń paskami ciasta. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem i ew. posyp czarnuszką...

  • Propozycja na pasztet w wydaniu wege na bazie fasoli i warzyw z dodatkiem aromatycznych ziół i pieczarek. Pasztet doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem, plastrem pomidora lub z kiszonym ogórkiem :)

  • Zimne sosy do mięsa

    Sos tatarski 200 ml gęstego majonezu wymieszaj ze 150 ml kwaśnej śmietany 18 proc. Osącz z zalewy i bardzo drobno posiekaj 2 ogórki konserwowe oraz 10 marynowanych pieczarek. Składniki wrzuć do(...) z wieprzowiną. Serwuj go np. z szaszłykami, kotletami z mięsa mielonego lub choćby z pieczoną karkówką czy schabem. Pomidorowa salsa 2 papryczki chili, 2 pomidory i 1 zieloną paprykę umyj, oczyść, drobno...

  • bardzo prosty, lekki i pożywny pasztet wegetariański :-). Smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno

  • Menu na tradycyjną Wielkanoc: co podać na świąteczny stół?

    Święta wielkanocne to czas, kiedy stół musi być suto zastawiony. Oprócz kolorowych pisanek, nie może na nim zabraknąć tradycyjnego żurku, pasztetów, smakowitych mięs, czy różnego rodzaju sałatek. Co jeszcze warto na nim położyć, by zaskoczyć domowników?

  • Wartość kaloryczna 1 porcji: 230 kcal.

Artykuły na temat: pasztet z pieczarek i mięsa
  • Pasztet dla wegetarian

    Boże Narodzenie bez mięsa? Żaden problem! Przedstawiamy ciekawą alternatywę na pasztet - bez mięsa.

  • Pasztet mięsno-warzywny

    Zamiast pieczarek można dodać do pasztetu suszone grzyby. Wcześniej trzeba je namoczyć, ugotować i drobno posiekać.

  • Pasztet drobiowy

    Przygotowanie: 1. Z mięsa usuń skórę i oddziel je od kości. Pieczarki umyj pod bieżącą wodą. 6-7 sztuk pozostaw w całości. Wrzuć do wrzącej osolonej...

  • Kupujemy pasztet

    Cała prawda o pasztetach ze sklepowych półek.

  • Pomysł na pasztet

    Domowy pieczony z mięsa wieprzowego, boczku, wątróbki, kurczaka i z dodatkiem cebuli oraz czosnku to pyszna potrawa. Może być podawana zarówno jako danie główne, jak i w plasterkach na kanapki.

  • Wesele bez mięsa?

    Bywa, że to państwo młodzi są jaroszami i nie wyobrażają sobie, aby w najważniejszym dla nich dniu stoły uginały się pod ciężarem mięsa. Na weselach bawią się jednak ludzie o różnych preferencjach kulinarnych. Jak zatem pogodzić poglądy gospodarzy i oczekiwania (często konserwatywnych) gości?

  • Pasztet niejedno ma imię

    Były i są specjalnością polskiej kuchni. Pasztety z dziczyzny, drobiu, z podrobów czy mięs mieszanych.

  • Pasztet z selera wygrał w Krakowie, pstrągi puszczańskie - w Katowicach

    W miniony weekend (22-23 marca) odbyły się dwa kolejne finały regionalne konkursu "Polskie danie dla Europy". Pierwsze miejsce w Krakowie zajął "Pasztet z selera" Jadwigi Bobek z Bolesławca. W Katowicach wygrały "Polskie pstrągi puszczańskie" Krzysztofa Rosińskiego z Dąbrowy Górniczej.

  • Spokojnie sobie świętuj!

    ...i zdrowe będzie także posiłkowanie się przyprawami ułatwiającymi trawienie warzyw strączkowych: tymiankiem, kurkumą, kolendrą i oregano. Pasztet mniej tłusty Nie wyobrażasz sobie świąt bez pasztetu? Przyrządź go z mięsa o niskiej zawartości tłuszczu. Najlepszym wyborem będzie zatem mięso z królika, kaczki lub jagnięcina.  Warto także zrezygnować z  dodawania wątróbki drobiowej, która znacznie...

  • Za dużo zapasów? Przepisy zero waste na wykorzystanie wędlin, które zostały po świętach

    .... Dzielimy na niewielkie części, rozwałkowujemy i układamy na nim dodatki. Co sprawdzi się w roli dodatków? Nada się zarówno pasztet, plastry szynki, jajka na twardo czy cienka biała kiełbasa, jak Naturrino(...), pasztecików lub pyz. Farszu możemy użyć również do nadziania papryki czy pieczarek przed zapieczeniem. To rozwiązanie ma jeszcze jedną, wspaniałą zaletę. Daje nam możliwość zamrożenia gotowych dań...