• Informacje na temat:

    pasztet z kaszy gryczanej i fasoli

Artykuły na temat: pasztet z kaszy gryczanej i fasoli
  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    ..., góralska kwaśnica, czy tzw. moczka. Siemieniotka przygotowywana jest na bazie konopi, mleka, mąki, cukru, soli, masła, wody i kaszy gryczanej. Do przyrządzenia kwaśnicy góralskiej potrzebne będę z kolei(...) i ciasteczka. Propozycja z Pomorza i Mazur to słodki tort z fasoli, przyrządzany z popularnego jaśka, jajek, cukru pudru, migdałów w płatkach, kaszy manny oraz dżemu (z czarnej porzeczki lub wiśniowego...

  • Choć na świecie kasza jest ważnym składnikiem wielu potraw, w Polsce ustępuje miejsca ziemniakom. Jest to zaskakujące, bo do czasów potopu szwedzkiego, kasza była podstawowym składnikiem diety większości Polaków. Obecnie w polskiej kuchni stosuje się ją rzadko albo wcale. Niesłusznie! Kasza to niezwykłe źródło witamin. / fot. 123rf.com   Źródło witamin Kaszy nie można odmówić przede wszystkim bogactwa witamin i minerałów. Zawiera magnez, cynk, żelazo, potas oraz fosfor, a także witaminy z...

  • 21 sposobów na poprawę odporności

    ...sięgajmy po warzywa w najzdrowszej o tej porze roku postaci. Przekonajmy się też do kaszy. Codziennie warzywa: Surowe czy gotowane? Chociaż młode warzywa pięknie wyglądają na półce w markecie, zdrowe(...) miodu. Odstaw słój w ciepłe miejsce. Pij 2 łyżeczki syropu dziennie. Lekkie posiłki z kaszy Kasze są lekkostrawne, zawierają białko, wiele witamin z grupy B i ważne składniki mineralne. Warto zastąpić...

  • Wielkanoc coraz bliżej, więc najwyższa pora zastanowić się nad świątecznym menu. Uroczyste spotkania w domowym gronie zasługują na szczególną oprawę. Fot. materiały prasowe Faszerowane jajka to nie wszystko, co powinno znaleźć się na odświętnie udekorowanym stole. Obowiązkowym punktem wielkanocnego jadłospisu, obok efektownych babek i mazurków, są domowe pasztety. Temat wydaje się trudny i pracochłonny? Nie ze wskazówkami szefa kuchni Knorr!Święta to doskonała okazja do zaprezentowania pełni...

  • Specjalne diety na kobiece dolegliwości

    ...oliwy. Podwieczorek: Szklanka maślanki z łyżką otrąb pszennych, brzoskwinia. Kolacja: Trzy kromki chleba grahama z masłem, posmarowane pasztetem z białej fasoli i warzyw. Zielona sałata z łyżką oleju(...) g), 6 łyżek kaszy gryczanej ugotowanej na sypko. Surówka z białej części pora i kwaszonych ogórków z dodatkiem łyżki oleju lnianego. Podwieczorek: Kefir, brzoskwinia, 3 łyżki pestek ze słonecznika...

  • Kasza jaglana coraz częściej jest podawana na naszych stołach. Wszystko dzięki jej dobremu wpływowi na cały organizm. Jej walory smakowe docenili użytkownicy Smakera. Poznaj wyjatkowe przepisy z kaszą jaglaną w roli głównej. Fot. 123RF/Picsel Właściwości kaszy jaglanej doceniono już w starożytności. Nic dziwnego, bo jest lekkostrawna i ma dobroczynny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Kasza to również świetne lekarstwo na katar, gdyż zmniejsza stan zapalny błon śluzowych oraz idealne...

  • Wielkanoc to nie tylko pyszne mazurki, babki, jajka i wędliny, to także znakomite, aksamitne pasztety. Jak je przygotować? Oto sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Świąteczne stoły Polaków uginają się pod ciężarem jajek, bab, mazurków, domowych wędlin i pasztetów. Jednak te ostatnie, dosyć niesłuszne, uznawane są za nudną potrawę, która nie może nas niczym zaskoczyć. Pozwólcie jednak, aby nasi użytkownicy wyprowadzili was z błędu. Pasztet przygotowywany z okazji świąt...

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...

  • Na wielkanocnym stole, obok domowej roboty wędlin i kiełbas, bardzo często pojawiają się pasztety. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Wbrew pozorom, własnoręczne przygotowanie pasztetów na świąteczny stół nie jest dużym kłopotem. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i pomysłów, aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami, których nie powstydziłyby się nawet bardzo doświadczone gospodynie. Jakie mięso na pasztet wybrać? Bardzo istotnym jest, aby zwrócić uwagę na jakość...

  • Kasza gryczana to symbol polskiej kuchni. Nadaje się nie tylko do gołąbków i kotlecików. Świetnie sprawdza się również w roli sycącego dodatku do letnich sałatek. Fot. 123RF/Picsel Kasza gryczana, z powodu jej rozgrzewających właściwości, jest ceniona w medycynie ludowej. Odwar z kaszy gryczanej to naturalne lekarstwo, które pozwala uporać się z różnego rodzaju problemami układu trawiennego. Warto jeść kaszę gryczaną nie tylko dlatego, że świetnie komponuje się z sosami, mięsem czy surówkami....

Wideo na temat: pasztet z kaszy gryczanej i fasoli
  • Gryczany pasztet z pieczonych warzyw - przepis

    Coraz bardziej popularne, również w Polsce, stają się proste, bezmięsne pasztety, przygotowywane nie tylko z fasoli i warzyw, ale również z... kaszami! Dzięki temu wypieczony pasztet zyskuje niesamowitą fakturę, robi się bardziej sycący i zwarty w swojej strukturze, a nade wszystko - jeszcze smaczniejszy! Tym razem mamy dla was przepis na pasztet z kaszy gryczanej i pieczonych warzyw. Zrobicie go