• Informacje na temat:

    pasztet z jajkami czy bez

Przepisy na temat: pasztet z jajkami czy bez
  • Wielkanocne pomysły na wykorzystanie boczku w plastrach

    Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez aromatycznych wędlin. Wśród półmisków mięs pierwsze skrzypce gra biała kiełbasa, pasztet i boczek. Boczek serwować można jako pełnoprawną wędlinę, ale jego plastry sprawdzą się także w formie dodatku do świątecznych przekąsek. Poznajcie najlepsze pomysły na wykorzystanie boczku w plastrach.

  • Domowy jest najlepszy do kanapek.

  • Soczewica - jakie ma właściwości?

    Jadłaś już pierogi z soczewicą? Albo pasztet? W krajach azjatyckich piecze się z niej nawet chleb, a u nas wciąż jest mało znana. Warto po nią sięgać, bo to superfood za małe pieniądze!

  • nie jem kupnych pasztetów, jak mam ochotę na pasztet to robię swojski :))) ale bez wątróbki bo nie przepadam :)

  • Wielkanocny stół malucha

    Czy potrawy z wielkanocnego stołu są odpowiednie dla najmłodszych dzieci?

  • Taki pasztet jest świetny na ciepło, ale najlepiej smakuje na zimno :)

  • Nowość – chrzan z cytryną od Krakusa

    Chrzan od wieków związany jest z polską tradycją kulinarną i stanowi niezastąpiony dodatek, zwłaszcza do wielkanocnych potraw. Nie może zabraknąć go na żadnym świątecznym stole, czy w koszyku ze święconką. W tym roku warto przełamać konwencję i spróbować limitowanej edycji chrzanu z cytryną Krakus. Tradycyjny produkt w niecodziennej odsłonie idealnie podkreśli smak wielkanocnych dań.

  • Wielu fermentatorów uważa, że kisić i fermentować można WSZYSTKO, dlaczego zatem cebula miałaby być wyjątkiem? Nadszedł więc czas na to, by zakisić cebulę i poznać jej smak.

  • Wielkanocne przysmaki

    Nawet roczny brzdąc może cieszyć się rodzinną atmosferą przy świątecznym stole. Wśród tradycyjnych dań znajdą się takie, którymi można malca poczęstować bez obaw.

  • Zdrowe słodkości to moja specjalność - mówią znajomi. Fakt, na słodkie zawsze mam chętkę ;) Słodkie nie oznacza zawsze morza cukru czy jeziora czekolady. Staram się odżywiać racjonalnie i wybierać składniki z głową, choć wiadomo od czasu do czasu trafi się wizyta u mamy, babci, cioci, imieniny... sezon grillowy i imprezowy też tuż, tuż. Mimo wszystko i na przekór grzesznym pysznościom prezentuję może nie szczyt cukierniczych marzeń ale pyszny i zdrowy pomysł na deser lub śniadanie? Jak kto...

Artykuły na temat: pasztet z jajkami czy bez
  • Chrzan i jajka są super

    .... Mają dużo cholesterolu, ale on nie wchłania się bezpośrednio do krwi, dlatego można je jeść, oczywiście - jak wszystko - z umiarem. - Wiele lat temu mówiło się, że można zjeść tylko dwa jaja tygodniowo(...) jajek. Jaja na miękko czy na twardo? - W święta na twardo. U mnie w rodzinie jest taka tradycja, że przy śniadaniu wielkanocnym stukamy się jajkami w kolorowych skorupkach, wygrywa ten, kto na...

  • Wesele bez mięsa?

    ...z kaszy jaglanej oraz kiełbasy z seitanu, czyli białka pszenicznego, na pewno zaskoczą gości! Czy tylko trawa? Organizacja wesela wegańskiego (czyli bez żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego) nie(...) wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego - unikają mięsa, mleka, jaj i miodu. Osobom nieobeznanym z tematem wydaje się, że to dieta pełna ograniczeń i restrykcji, niesmaczna i nudna, a już na pewno...

  • Nie jesz mięsa? Sprawdź, czym je zdrowo zastąpić

    ...w tłuszczach. Weganizm: moda czy zdrowe życie? To dieta bez mięsa, ryb, nabiału, jaj, miodu i in. produktów odzwierzęcych. Zyskała popularność, bo ma sporo zalet: łatwiej na niej schudnąć, zmniejsza(...) z produktami zbożowymi lub pestkami dyni i słonecznika, a dostarczysz organizmowi wszystkie niezbędne aminokwasy. Tofu, tempeh : To fermentowane produkty z soi, bogate w białko (podobne do mięsnego...

  • Wielkanoc w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie

    Wielkanoc – wielu z nas nie wyobraża sobie jej bez klasycznego żurku z białą kiełbasą, mazurka czy faszerowanych jajek. A może tym razem zrobić coś inaczej? Chcesz nieco odświeżyć wielkanocny stół? Tradycyjnie czy nowocześnie – jeśli co roku masz ten dylemat, to ten tekst jest dla ciebie! Zainspiruj się!

  • Przepis na święta

    ...menu: pasztet z soczewicy i marchwi, tarta z kozim serem, śledzie w oleju lnianym... Utwór klasyczny? Barszcz. Biały z białą kiełbasą.

  • Gofry gryź!

    Mają nawet swoje święto, Międzynarodowy Dzień Gofra obchodzony jest 25 marca. Przypominamy sobie o nich, gdy robi się ciepło. Wtedy też odżywa spór, które lepsze: z bitą śmietaną czy z cukrem pudrem? Zamiast dywagować, lepiej eksperymentować, żeby sprawdzić, jakie jeszcze dodatki pasują do gofrów. I czy w wersji wytrawnej są równie dobre, jak na słodko...

  • Kwiaty na talerzu. Jak je suszyć i jeść?

    ...​Polne kwiaty zrywaj z dala od dróg i fabryk. Ogrodowe nie powinny być nawożone ani pryskane. Zbieraj tylko zdrowe okazy, bez przebarwień. Najlepiej rób to rano, gdy opadnie rosa, lub późnym popołudniem, nim zdążą się pozamykać.

  • Za dużo zapasów? Przepisy zero waste na wykorzystanie wędlin, które zostały po świętach

    Bez względu na nasze starania, nie uda nam się dokładnie obliczyć, ile jedzenia potrzebujemy na śniadanie Wielkanocne. Święta dobiegają końca, a nasza lodówka wciąż pęka w szwach? Oto kilka pomysłów na wykorzystanie wędlin, które zostały po rodzinnym posiłku!

  • Proste triki na szczupłą sylwetkę

    Często wystarczy drobna zmiana przyzwyczajeń, byś poczuła się lżejsza. Radzimy, gdzie szukać "rezerw". Możesz bez wysiłku zgubić nawet sześć kilogramów!

  • Najzdrowsze odmiany soli

    Kamienna obfituje w wapń i magnez, warzona składa się wyłącznie z chlorku sodu, bez minerałów. Niewielka ilość soli jest niezbędna, bo chlor w niej zawarty wchodzi w skład śliny i kwasu solnego w żołądku, utrzymuje też prawidłowe pH w organizmie.