• Informacje na temat:

    pasztet z cielecina

Przepisy na temat: pasztet z cielecina
  • Delikatny pasztet cielęcy

    Oto przepis na pyszny, delikatny pasztet. Część cielęciny można zastąpić ugotowaną i zmieloną czarną lub czerwoną fasolą – pasztet będzie jeszcze zdrowszy.

  • Cała prawda o mięsie

    Uważasz, że drób jest dla dziecka lepszy niż cielęcina, a szynka zdrowsza od sklepowego pasztetu? Przekonaj się, czy masz rację!

  • Lody nie tylko dla ochłody

    Foie gras, czyli słynny pasztet z gęsich wątróbek, połączony z sorbetem z dzikiej gruszki; tarta oberżynowa z lodami bazyliowymi; podawana na gorąco sałatka z koziego sera z dodatkiem sorbetu o smaku octu balsamicznego...

  • Podwyższony cholesterol. Jak przygotowywać wtedy posiłki?

    ...? Zamiast tłustego mięsa zjadaj chude (kurczak, indyk, cielęcina).Wyklucz także wędliny przygotowane z podrobów. Pasztet i salceson powinny na stałe zniknąć z jadłospisu. Pamiętaj o tym, że na...

  • Dieta bogata w żelazo

    Najlepszym źródłem dobrze przyswajalnego żelaza jest mięso, szczególnie ciemne gatunki, jak wołowina, cielęcina, dziczyzna, a także wątróbka, pasztet, schab pieczony czy szynka. Z kolei kwas foliowy znajduje się w zielonych warzywach liściastych, jak sałata, kapusta, szpinak. Do prawidłowego wchłaniania żelaza potrzebna jest też witamina C, obecna w warzywach, owocach i sokach. Aby...

  • Mięsko daje moc!

    ...z warzywami. Po 10. miesiącu zaproponuj dziecku delikatny domowy pasztet z królika. Wieprzowina Jej zalety: ma sporo żelaza, ale też niemało tłuszczu, dlatego dla dziecka warto wybierać schab, szynkę...

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...w maślankę na kolejne dwa, trzy dni. Potem obmyć i wyczyścić z błon. Naszpikować wędzoną słoniną. A wszystkie wnętrzności się wyjmuje na pasztet. Kupuje się boczku, miele razem, doprawia, piecze. I pasztet gotowy. Pieczony zając Zająca (skruszałego, oprawionego, oczyszczonego z błon i wymoczonego w maślance lub zsiadłym mleku) umyć i osuszyć. Rozgrzać piec. Mięso lekko ponacinać i starannie...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...na ok. 3 godz. Przed podaniem wyłóż na talerz. Serwuj z cytryną. Pasztety I. Mięsna mozaika Za 40 zł: Składniki: ●40 dag miel. mięsa wieprzowego ●30 dag wołowiny ●20 dag szynki wieprz. ●30(...), koncentrat, osączony groszek i kukurydzę. Wyrób gładką masę. Dopraw solą, pieprzem, cukrem, majerankiem. Włóż do natłuszczonej formy pasztetowej wysypanej sezamem. Piecz ok. 80 min w 180°C. Podawaj...

Artykuły na temat: pasztet z cielecina
  • Pasztet mięsny

    Cielęcinę skrop koniakiem, dodaj pokrojone cebule, roztarty czosnek, posiekaną zieleninę i przyprawy.

  • Pasztet mięsny

    Cielęcinę skrop koniakiem, dodaj pokrojone cebule, roztarty czosnek, posiekaną zieleninę i przyprawy. Bułkę zalej śmietaną, gdy spęcznieje, połącz z mięsem....

  • Pasztet z kurcząt

    Pasztet to proste w przygotowaniu i bardzo smaczne danie.

  • Pasztet mięsno-warzywny

    Zamiast pieczarek można dodać do pasztetu suszone grzyby. Wcześniej trzeba je namoczyć, ugotować i drobno posiekać.

  • Pasztet po królewsku ze śliwkami

    Wątróbkę pokrój w kostkę, zalej mlekiem i odstaw na 2 godziny. Śliwki zalej wrzątkiem, po paru minutach odsącz, pokrój na mniejsze kawałki. Łopatkę, słoninę,...

  • Domowy pasztet

    ...koniec dolewamy około 40 ml wina i całość dokładnie mieszamy ręką, aż wszystkie składniki farszu się połączą. Prostokątną formę do pasztetu wykładamy wewnątrz cienkimi plastrami boczku w taki(...) fragmentami boczku, które wystawały na zewnątrz. Formę przykrywamy pokrywką i zapiekamy w kąpieli wodnej przez około 1 godz. W piekarniku nagrzanym do 130-140 st. C. Po tym czasie wyjmujemy pasztet...

  • Pasztet alzacki

    ...odparuje do połowy. Zestaw z ognia, wymieszaj z namoczoną w 2 łyżkach wody żelatyną. Ostudź. Tężejącą galaretą zalej ostudzony pasztet. Pozostaw na noc w lodówce.

  • Cała prawda o mięsie

    Uważasz, że drób jest dla dziecka lepszy niż cielęcina, a szynka zdrowsza od sklepowego pasztetu? Przekonaj się, czy masz rację!

  • Pasztet z kurcząt

    ..., przykryć folią, wstawić do nagrzanego piekarnika. Pasztet piec 30-35 min. Ostudzić, posypać ziołami, lekko docisnąć. Podawać np. z sosem śmietanowym.

  • Arystokratka wśród mięs

    Pasztet cielęcy Składniki na 12 porcji: 1,5 kg cielęciny (np. górki z kością), 25 dag polędwicy wołowej, 15 dag masła, 4 jajka, czerstwa bułka kajzerka, cebula, marchew, 4 gałązki natki, listek laurowy(...) posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Napełnij połową masy, na niej ułóż kawałki polędwicy i przykryj resztą masy. Wyrównaj powierzchnię szerokim nożem. Formę z pasztetem wstaw do naczynia z wodą (woda...

Zdjęcia na temat: pasztet z cielecina