• Informacje na temat:

    pasztet swiateczny kiedy przygotowac

Przepisy na temat: pasztet swiateczny kiedy przygotowac
  • Menu na tradycyjną Wielkanoc: co podać na świąteczny stół?

    Święta wielkanocne to czas, kiedy stół musi być suto zastawiony. Oprócz kolorowych pisanek, nie może na nim zabraknąć tradycyjnego żurku, pasztetów, smakowitych mięs, czy różnego rodzaju sałatek. Co jeszcze warto na nim położyć, by zaskoczyć domowników?

  • Za dużo jedzenia na święta? Poznaj sposoby, by nic się nie zmarnowało

    Mrożenie czyni cuda Któż z nas nie zaznał momentu, gdy świąteczny rarytas wprost rozpływa się w ustach, ale głowa podpowiada, że należy się zatrzymać i po resztę dania sięgnąć kiedy indziej? By(...) schab, pasztet czy roladę. Ważne jednak, by pamiętać o sprawdzeniu temperatury w zamrażarce - nie może być ona wyższa niż -18 stopni Celsjusza. Dodatkowo zwróćmy uwagę jak długo mrozimy dany produkt...

Artykuły na temat: pasztet swiateczny kiedy przygotowac
  • Małgorzata Ostrowska-Królikowska: Zastawiony stół należy do tradycji

    Lany poniedziałek musi być tradycyjny, choć nie cierpię tego oblewania wodą, kiedy śpisz jeszcze w ciepłej pościeli - przyznaje Małgorzata Ostrowska-Królikowska.

  • Wielkanocne śluby

    W polskiej tradycji pojawiły się pod koniec XVIII stulecia. Wcześniej gody odprawiano najchętniej w zapusty, ewentualnie w listopadzie, kiedy prace rolnicze były ukończone, a spiżarnie i komory pełne, tak że nawet niezbyt zasobne rodziny miały z czego urządzić weselną biesiadę.

  • Resztki po świętach: już dziś pomyśl o tym, jak je wykorzystać

    ...z resztkami pozostałymi po świętach? Podziel się albo schowaj na później Pasztety, wędliny, duża ilość sałatki warzywnej, kupione zapas pieczywo. Dopiero kiedy przygotujesz potrawy na świąteczny stół zauważysz, że poniosło cię podczas zakupów. Na przyszłość wiesz, że należy robić je z listą. Ale co z jedzeniem, które masz w lodówce? Wędliny i pasztet możesz zamrozić, podobnie z chlebem czy...

  • Wielkanoc pachnie drożdżowym

    ..., cała moja rodzina go uwielbia. Po mazurkach przychodzi czas na pieczenie bab drożdżowych, a na końcu - mięs i pasztetów. Kiedy Ewa Boba mięsi ciasto, w domu nie może być przeciągu, bo drożdże, aby rosły, muszą mieć stałą, pokojową temperaturę. Kiedy baby dochodzą w piecu, po całym domu roznosi się wspaniały drożdżowy aromat.  - Któregoś roku podczas pieczenia ciast odwiedził nas listonosz...