• Informacje na temat:

    pasztet i konfitura z cebuli

Przepisy na temat: pasztet i konfitura z cebuli
  • Zdrowy pasztet słonecznikowy z żurawiną

    Pasztet - pieczony, pięknie pachnący, swojski - jednoznacznie kojarzy nam się z wyrobem mięsnym. Propozycja Anny Archackiej-Siermińskiej to jednak pasztet wegetariański, który w niczym nie ustępuje swojemu mięsnemu bratu. Jest wręcz zdrowszy od niego, bo mimo swojej sporej kaloryczności, ziarna słonecznika bogate są w witaminy i minerały.

  • Mus z wątróbek z czerwoną konfiturą

    Sposób przygotowania 1. Pasztet: wątróbki umyj i oczyść z błonek. Zalej 2 szkl. mleka i odstaw na godzinę. Odcedź, przepłucz na sitku i delikatnie osusz.  2. Cebulkę obierz i posiekaj. Zeszklij na 2 łyżkach masła. Dodaj wątróbki i wymieszaj. Podsmaż 5-7 minut, dolej wino, najlepiej pół- wytrawne. Zmniejsz ogień i duś ok. 8 minut. Zdejmij z ognia, dopraw gałką, szczyptą soli i pieprzu. Zmiksuj...

  • Hit Sylwestra - wytrawne mini kanapeczki!

    ...krążki. Każdy krążek smarujemy grubą warstwą wystudzonego żurawinowego chutney i przykrywamy drugim krążkiem. Na wierzch mini kanapeczek dekoracyjnie wykładamy pasztet i dekorujemy natką pietruszki...

  • Wytrawne minkanapki z żurawiną

    ...krążki. Każdy krążek posmaruj grubą warstwą wystudzonego chutneya i przykryj drugim krążkiem. Na wierzch mini kanapeczek dekoracyjnie wyciśnij trochę pasztetu. Udekoruj żurawiną i natką pietruszki.

Artykuły na temat: pasztet i konfitura z cebuli
  • Mini tarty z pasztetem

    ...godzin, by mus stężał. Następnie przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj do babeczek. Udekoruj konfiturą z cebuli. Zobacz także:

  • W półfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Michał Bryś przygotował dla uczestników nie lada wyzwanie. W ciągu 6 godzin musieli przygotować staropolski chleb na zakwasie, pasztet z trzech mięs oraz konfiturę. Oto jego przepisy. STAROPOLSKI CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 140g mąki pszennej żarnowej typ 650 250g mąki orkiszowej białej 50g mąki orkiszowej razowej żarnowej 280g wody - uwaga należy obliczyć temperaturę wody wg poniższego wzoru* 130g zaczynu 2.5g drożdży 10g soli...

  • Cebula w roli głównej

    ...z obu stron na złoty kolor. Wyjmij łyżką cedzakową, ułóż na papierowym ręczniku, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło lub zimno z sosem chili lub ketchupem. Konfitura z cebuli(...), pasztetów, sałatek, wytrawnych tart oraz babeczek na ciepło lub zimno. Rada: Możesz przygotować konfiturę ze znacznie większej ilości cebuli, włożyć do słoiczków i zapasteryzować. Taki zapas zawsze...

  • Wielkanoc to nie tylko pyszne mazurki, babki, jajka i wędliny, to także znakomite, aksamitne pasztety. Jak je przygotować? Oto sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Świąteczne stoły Polaków uginają się pod ciężarem jajek, bab, mazurków, domowych wędlin i pasztetów. Jednak te ostatnie, dosyć niesłuszne, uznawane są za nudną potrawę, która nie może nas niczym zaskoczyć. Pozwólcie jednak, aby nasi użytkownicy wyprowadzili was z błędu. Pasztet przygotowywany z okazji świąt...

  • Pasztet niejedno ma imię

    Były i są specjalnością polskiej kuchni. Pasztety z dziczyzny, drobiu, z podrobów czy mięs mieszanych.

  • Wielkanoc coraz bliżej, więc najwyższa pora zastanowić się nad świątecznym menu. Uroczyste spotkania w domowym gronie zasługują na szczególną oprawę. Fot. materiały prasowe Faszerowane jajka to nie wszystko, co powinno znaleźć się na odświętnie udekorowanym stole. Obowiązkowym punktem wielkanocnego jadłospisu, obok efektownych babek i mazurków, są domowe pasztety. Temat wydaje się trudny i pracochłonny? Nie ze wskazówkami szefa kuchni Knorr!Święta to doskonała okazja do zaprezentowania pełni...

  • Domowe pasztety

    Samodzielnie przygotowany pasztet, mięsny lub wegetariański, wybornie smakuje ze świeżym pieczywem albo jako nadzienie do kruchych babeczek.

  • W sklepach znajdziecie różnego rodzaju cebule. Mało kto wie, iż każda z nich ma nieco inne właściwości i zastosowanie. Nasze babcie od bardzo dawna wykorzystywały cebulę, jako skuteczny środek do walki z przeziębieniem oraz wszelkimi infekcjami. Współczesne badania potwierdzają ich przeczucia. Okazuje się bowiem, że warzywo to jest pełne substancji wzmacniających odporność. Co ważne, jego lecznicze właściwości nie ograniczają się wyłącznie do zapobiegania przeziębieniom. Cebula ułatwia...

  • Minikanapeczki z żurawiną

    ...i przykryj drugim krążkiem pieczywa. Na wierzch, za pomocą szprycy cukierniczej, dekoracyjnie wyciśnij pasztet. Przed podaniem każdą porcję udekoruj listkami pietruszki i oprósz świeżo zmielonym...

  • Na wielkanocnym stole, obok domowej roboty wędlin i kiełbas, bardzo często pojawiają się pasztety. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Wbrew pozorom, własnoręczne przygotowanie pasztetów na świąteczny stół nie jest dużym kłopotem. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i pomysłów, aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami, których nie powstydziłyby się nawet bardzo doświadczone gospodynie. Jakie mięso na pasztet wybrać? Bardzo istotnym jest, aby zwrócić uwagę na jakość...