• Informacje na temat:

    pasteryzowanie w piekarniku papryki

Przepisy na temat: pasteryzowanie w piekarniku papryki
  • Pasta z papryki

    Papryki umyj, przetnij na pół, pozbaw nasion oraz błon i upiecz w piekarniku.

Artykuły na temat: pasteryzowanie w piekarniku papryki
  • Patison na talerzu

    ...sięgała do wysokości 1 cm poniżej pokrywek. Patisony pasteryzuj około 20 minut, licząc od chwili, gdy woda zacznie wrzeć. Słoiki możesz również pasteryzować w piekarniku. Wstaw je do piekarnika(...) wystygły, trzymaj je w piekarniku nagrzanym do 75°C. W tym czasie przygotuj farsz. Jabłka umyj, obierz i wykrój gniazda nasienne, po czym pokrój w niezbyt dużą kostkę. Skrop je sokiem z cytryny, by...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej witaminy C niż w...

  • Spiżarnia pełna skarbów

    Papryka konserwowa w miodzie Składniki na 4-5 słoików (ok. 400 ml): 2 i 1/2 kg papryki, 1 szklanka octu 10 proc., 5 szklanek wody, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki miodu, łyżka soli, po 8-10 ząbków czosnku, goździków, ziela angielskiego, pieprzu ziarnistego, 4-5 listków laurowych, gorczyca, oliwa, gałązki rozmarynu. Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i dokładnie opłucz pod bieżącą...

  • Zrzeszenie Producentów Papryki RP kolejny raz promuje w Polsce warzywa z południa Mazowsza. W tym roku, obok papryki, pojawiły się również cukinia i bakłażan. Te pyszne, bogate w witaminy i składniki odżywcze warzywa na stałe zagościły na stołach Polaków i z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Papryka - słodka, ostra, czerwona, zielona, a może żółta. Warzywo, które z pewnością wielokrotnie gościło na Waszych stołach. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co tak naprawdę...

  • Do słoika i na twarz

    ...wierzchnia część otworu słoja nie jest mokra, jeśli tak przecieramy ściereczką i zamykamy mocno suchą nakrętką. Odwracamy słoik do góry dnem i pasteryzujemy przez 20 minut w nagrzanym piekarniku...

  • Podziel się z nami przepisem na swoje popisowe danie z papryką i weź udział w naszym konkursie! Papryka to bardzo wdzięczny temat do kuchennych eksperymentów, a sezon na nią właśnie się rozpoczyna. Wykorzystując do warzywo  możesz przygotować zupy, sosy, różnorodne dania główne, sałatki oraz przetwory na zimę. Znasz ciekawą potrawę z papryką? Weź udział w naszym konkursie! Dodaj swój przepis do Smakera i wyślij nam Jak dodać przepis do Smakera? Dokładną instrukcję znajdziesz tutaj -...

  • Odmładzamy organizm na wiosnę

    ...: Pomidory i olej zawierają cenną dla urody wit. E. Przepis: w garnku podgrzej 3 łyżki oleju rzepakowego, dodaj pokrojone w kostkę: cebulę, marchewkę, pół czerwonej papryki. Dodaj sól i pieprz do smaku(...) pesto bazyliowym. Zapiecz ją w piekarniku. Na gorącej połóż wiórki parmezanu. Ciasto na "dobrym" t ł uszczu : Przepis: 4 jajka utrzyj z 1,5 szklanki ciemnego cukru na jednolitą masę. Powoli...

  • Beef Stragonoff to niewątpliwie najpopularniejsze danie wywodzące się z Rosji. Swoim zapachem i smakiem skusi każdego, jeśli chcesz zaskoczyć znajomych swoim kunsztem kucharskim wystraczy 40 min aby przygotować to pyszne danie! Składniki: - 500g mięsa wołowego rostbef lub polędwica pokrojone w paseczki - 200g cebuli pokrojonej w plastry - 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w plastry - 1/2 zielonej papryki pokrojonej w plastry - 300g pieczarek pokrojonych w ćwiartki - 50g koncentratu...

  • Warzywa pozytywnie zakręcone

    ...ziaren gorczycy, łyżka słodkiej papryki, 6 liści laurowych, kilka ziarenek ziela angielskiego, 1 i 1/2 szklanki octu spirytusowego, 1/2 kg cukru Przygotowanie: 1. Weź duże gliniane naczynie, wyparz(...) garnka. Wlej ciepłą wodę do 3/4 wysokości słoików. Gotuj 15 minut. Pasteryzację możesz zrobić także w piekarniku. Słoiki wstaw do pieca rozgrzanego do temp. 170° C i pozostaw je tak długo, aż...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka! Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Ma więcej witaminy C niż cytryna Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później...