• Informacje na temat:

    pasteryzowanie szpinaku

Przepisy na temat: pasteryzowanie szpinaku
  • Prawdy i mity o diecie malucha

    Masło czy margaryna? Lepiej mleko kozie, czy krowie? Czy podawanie szpinaku ma sens? Jeśli dieta, to jaka? Takich pytań rodzice maluchów mają bardzo dużo. Oto odpowiedzi na niektóre z nich.

  • Spaghetti ze szpinakiem i fetą

    Składniki: 150 g makaronu spaghetti (pełnoziarnistego lub barwionego pomidorami, bazylią, szpinakiem), mały filet z piersi kurczaka, 50 g sera feta pasteryzowanego, 200 g szpinaku świeżego lub mrożonego, 1/2 szklanki bulionu warzywnego, 2 dojrzałe pomidory bez skórki (można użyć pomidorów z puszki), 2 ząbki czosnku, 1 cebula, zioła prowansalskie, czubryca zielona, sól morska...

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    Wyśmienite ciasta Idealny lukier: Aby go przygotować, utrzyj 2 białka z 20 dag cukru pudru. Dodaj 2 łyżki przegotowanej, bardzo zimnej wody i miksuj, aż lukier będzie lśniący i gładki. Kolorowa dekoracja: Aby zabarwić lukier, dodaj do niego syrop malinowy, sok ze szpinaku lub szczyptę kurkumy wymieszanej z wodą. Bazie na cieście: Mazurek oblej polewą czekoladową. Ułóż na niej bazie - gałązki...

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    ..., sera, szpinaku, ryżu a na greckich wyspach z ryb i owoców morza i zapieka. Jada się - na ciepło i zimno - odkrojone kawałki. Tradycja jedzenia tego rodzaju pity wyrosła z greckiej biedy - do placków...

Artykuły na temat: pasteryzowanie szpinaku
  • Żywe soki - zdrowe i pyszne

    ...z zielonych liści i łodyg: natki pietruszki, szpinaku, selera naciowego, koperku, ruccoli w połączeniu z sokiem z marchewki i bulwy selera, zielonej papryki i szparagów, 7. profilaktyka astmy u dzieci...

  • Bogaty w składniki odżywcze i witaminy szpinak ma wszechstronne zastosowanie w wielu potrawach. Trudno się zatem dziwić, że od lat inspiruje znanych kucharzy i ma wielu oddanych wielbicieli. Fot 123RF/Picsel Na początku lat 30. XX wieku amerykańscy naukowcy ogłosili, że szpinak ma bardzo dużą zawartość żelaza w świeżych liściach (aż 35 mg na 100 gramów). Od tej pory przez wiele lat dzieci były zmuszane do jedzenia szpinaku. Pod koniec XX wieku rozeszła się wiadomość o rzekomej pomyłce w...

  • Trzy proste nawyki na wzmocnienie odporności

    ...dziennie pokrywa aż 50-60% zapotrzebowania na tę witaminę. Natomiast prowitaminę A, czyli beta-karoten w największej ilości znajdziemy w marchewce, a także w pomidorach czy szpinaku.  3. Codzienna...

  • W liściach, siekany, w serduszkach, z sosem śmietanowym lub serowym - w szerokiej ofercie mrożonych szpinaków FRoSTY każdy znajdzie coś dla siebie. Postaw na zieleń i zaskocz ukochaną osobę wykwintnym szpinakowym daniem! fot. materiały prasowe Bogaty w składniki odżywcze i witaminy szpinak ma wszechstronne zastosowanie w wielu potrawach. Trudno się zatem dziwić, że od lat inspiruje znanych kucharzy i ma wielu oddanych wielbicieli. W kuchni znakomicie sprawdza się szpinak mrożony FRoSTA, który...

  • Wszystkie ulepszacze pod lupą!

    ..., pozyskiwane np. ze szpinaku, a dodawane do warzyw w occie lub solance, sosów, czy do aromatyzowanych i fermentowanych napojów mlecznych; E 260 kwas octowy - naturalny konserwant, czyli ocet lub kwas...

  • Dlaczego sok powinien znaleźć się w codziennej diecie? Czy soki tuczą? Jak opakowanie wpływa na jakość produktu i na czym polega proces pasteryzacji? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w naszym tekście. Soki są tak samo zdrowe jak owoce lub warzywa Fakt. Soki są produkowane wyłącznie ze świeżych owoców i warzyw najwyższej jakości, zatem wypicie jednej szklanki soku jabłkowego jest tak samo korzystne dla zdrowia, jak zjedzenie dojrzałego jabłka. Soki są również doskonałym źródłem...

  • Jedz pysznie... razem z dzieckiem

    ...(pełnoziarnistego lub barwionego pomidorami, bazylią, szpinakiem), mały filet z piersi kurczaka, 50 g sera feta pasteryzowanego, 200 g szpinaku świeżego lub mrożonego, 1/2 szklanki bulionu warzywnego...

  • Jak zdrowo rozpocząć dzień? Koktajl ze szpinakiem i dużą ilością orzechów to najlepsze rozwiązanie! SKŁADNIKI - duża garść szpinaku - 1 banan - 1/2 szklanki mleka - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego - 4 łyżki Śmietanki Łaciatej 30% - 1 łyżka masła orzechowego PRZYGOTOWANIE Krok 1Banana obieramy i kroimy. Krok 2W blenderze umieszczamy szpinak, banana, jogurt naturalny, Śmietankę Łaciatą, mleko oraz masło orzechowe. Wszystkie składniki miksujemy i przelewamy do szklanek.

  • Orient w domu

    Składniki na 4 porcje: 15 dag grzybów shiitake, 25 dag liści szpinaku, sól, 1 pęczek dymki, 2 papryczki chili, 30 dag fileta z piersi indyka, 1 łyżka oleju, 2 łyżeczki curry, 1 puszka mleka...

  • Sosy do warzyw na ciepło Knorr raz na zawsze rozwiązały problem gotowanych warzyw o mało wyrazistym smaku. Dostępne w 4 wariantach smakowych pozwalają w prosty sposób przyrządzić pyszne, aromatyczne dania warzywne. Zostały one docenione przez konsumentów, którzy przyznali sosom Knorr wyróżnienie „Produkt Roku 2014”. Fot. 123RF.COM/PICSEL Sosy do warzyw na ciepło Knorr to linia 4 wariantów smakowych w zależności od rodzaju warzyw, do których są dedykowane: serowo-kremowy do brokułów i...